Πρόσω ολοταχώς για τα 20 δισ. ευρώ βαδίζει ο ελληνικός τουρισμός, με την χρυσή χρονιά του 2019 να χαρίζει ήδη από τον Οκτώβριο τη σκυτάλη των τουριστικών ρεκόρ στο 2023. Παρά τις ανοδικές τάσεις βέβαια, ο πήχης των 21 δισ. ευρώ που έβαζαν οι αισιόδοξοι του κλάδου δεν είναι πιθανόν να πιαστεί, εκτός κι αν οι last minute κρατήσεις για την περίοδο των εορτών κάνουν την έκπληξη, προφέροντας μεγάλες θετικές αποκλίσεις εν συγκρίσει με πέρυσι.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα και παρά τις προκλήσεις, γεωπολιτικές και οικονομικές, που εξακολουθούν να υπάρχουν στην παγκόσμια σκακιέρα, ο ελληνικός τουρισμός χρειάστηκε μόνο 10 μήνες για να μπορέσει να ξεπεράσει τις επιδόσεις του 2019. Για την ακρίβεια, βάσει των στοιχείων του ταξιδιωτικού ισοζυγίου που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν σε 19,6 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου όταν στο σύνολο του 2019 είχαν φτάσει τα 18,2 δισ. ευρώ. Κινήθηκαν δε, σε υψηλότερα επίπεδα κι από τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ο επικεφαλής του οποίου εκτιμούσε πρόσφατα ότι θα ανέλθουν σε 19 δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους.
Σε αυτό το πλαίσιο ο πήχης των 20 δισ. ευρώ, αναμένεται να ξεπεραστεί δεδομένης της πορείας των αφίξεων τον Νοέμβριο αλλά και της εικόνας των προκρατήσεων για τον Δεκέμβριο και δη για την εορταστική περίοδο.
Να θυμίσουμε ότι ο περσινός Νοέμβριος εμφάνισε ταξιδιωτικές εισπράξεις της τάξης των 314 εκατ. ευρώ ενώ τον Δεκέμβριο του 2022 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 247,1 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή οι δύο τελευταίοι μήνες του περσινού έτους εισέφεραν 561,1 εκατ. ευρώ στον τουριστικό «λογαριασμό» της χώρας, τα οποία - έστω ότι ο φετινός Νοέμβριος και Δεκέμβριος κινούνταν στα ίδια επίπεδα - θα οδηγούσαν τις εισπράξεις στα 20,2 εκατ. ευρώ φέτος.
Ο Νοέμβριος ωστόσο, παρότι δείχνει να κινείται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι όσον αφορά στις αεροπορικές αφίξεις, δείχνει να ρίχνει ρυθμούς και δεν αναμένεται να διπλασιάσει μαζί με τον Δεκέμβριο τις περσινές επιδόσεις.
Αρκεί να αναφέρουμε ότι η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου 2023 ανήλθε σε 1,9 εκατ., αυξημένη κατά 18,8% σε σύγκριση με το 2022 αλλά και αυξημένη κατά 13,9% σε σχέση με το προπανδημικό έτος 2019. Τον αμέσως προηγούμενο μήνα βέβαια η αύξηση έφτανε στο 22%. Αντίστοιχα και τα περιφερειακά αεροδρόμια, βάσει των στοιχείων της Fraport Greece, διακίνησαν τον Νοέμβριο 784.981 επιβάτες από 694.840 που είχαν διακινήσει πέρυσι, αύξηση δηλαδή της τάξης του 23,5% σε σύγκριση με το 2022 και κατά 12,7% σε σύγκριση με το 2019.
Όσο για τον τελευταίο μήνα του έτους όπως όλα δείχνουν θα κινηθεί ανοδικά κατά την εορταστική περίοδο με τους ελληνικούς προορισμούς να υποδέχονται περισσότερους Έλληνες και λιγότερο ξένους τουρίστες. Δεν προβλέπεται όμως η άνοδος να ξεπεράσει το 15%.
Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η μείωση της μέσης δαπάνης σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, η οποία αφήνει μερικώς το αποτύπωμά της στις εισπράξεις. Για τον Οκτώβριο η Μέση Δαπάνη ανά ταξίδι μη κατοίκων στην Ελλάδα έφτασε τα 514 ευρώ από 532,6 ευρώ που ήταν τον Νοέμβριο του 2022 κι από 585,1 ευρώ που ήταν τον Νοέμβριο του 2021. Σε επίπεδο 10μήνου δε, η Μέση Δαπάνη ανά ταξίδι μη κατοίκων στην Ελλάδα έπεσε στα 616 ευρώ από 631,8 ευρώ που ήταν πέρυσι κι από 718,4 ευρώ που ήταν το 2021.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, τα νέα ρεκόρ του φετινού τουρισμού και ο πήχης των 20 δισ. ευρώ που ήδη φαίνεται να έχει ξεπεραστεί, προσδίδουν νέα προοπτική στον κλάδο και στρώνουν το έδαφος για μια καλύτερη συνέχεια. Να θυμίσουμε άλλωστε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ο τουρισμός το επόμενο έτος αναμένεται να κινηθεί σε καλύτερα από τα φετινά επίπεδα, προσθέτοντας τουλάχιστον ακόμα ένα δισ. ευρώ στον τελικό λογαριασμό.