Σημαντικό πολλαπλασιαστή για την ελληνική οικονομία αποτελεί ο κλάδος της φιλοξενίας, ειδικά σε μια περίοδο που η καλή πορεία του τουρισμού καταφέρνει να κατοχυρώνει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Το παραπάνω επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, από το βήμα του συνεδρίου του ΞΕΕ «Δημιουργώντας ευκαιρίες, ανάπτυξη συνοχή», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης HORECA. Δεδομένης της χρονικής συγκυρίας δε, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη τόσο ο κ. Βασιλικός όσο και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Χατζημάρκος, έδωσαν τις πρώτες ενδείξεις για την πορεία της Σαντορίνης, με τον τελευταίο να επισημαίνει ότι δεν υπάρχει προς ώρας κύμα ακυρώσεων στο νησί.
«Η φιλοξενία δημιουργεί αλυσίδες αξίας και ο ρόλος της είναι καθοριστικός για τη δημιουργία ευκαιριών, για την ευημερία των πολιτών και για τη συνοχή των τοπικών κοινωνιών ακόμη και σε απομακρυσμένες ακριτικές περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Βασιλικός, χαρακτηρίζοντας την ελληνική ξενοδοχία «αναπτυξιακό καταλύτη» της ελληνικής Οικονομίας. Το γεγονός, σύμφωνα με τον ίδιο, απέδειξε η στήριξη που παρείχε ο κλάδος κατά την έξοδο της χώρας από την δεκαετή οικονομική κρίση αλλά και η ώθηση για την γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας, μετά την πανδημία.
Η συνεισφορά της ελληνικής ξενοδοχίας σε ΑΕΠ και απασχόληση
Τα λεγόμενα του κ. Βασιλικού επισφράγισε και η σχετική έρευνα που παρουσίασε ο κ. Γιώργος Σώκλης, επίκουρος καθηγητής του Παντείου και μόνιμος συνεργάτης του ΙΤΕΠ. Βάσει αυτής κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για την αγορά ξενοδοχειακού προϊόντος, δημιουργεί - άμεσα και έμμεσα - προϊόν αξίας 1,55 ευρώ στην ελληνική οικονομία ενώ κάθε 1 εκατομμύριο ευρώ που δαπανάται για την αγορά ξενοδοχειακού προϊόντος, δημιουργεί - άμεσα και έμμεσα - 29,8 θέσεις πλήρους απασχόλησης στην ελληνική οικονομία. Βάσει της μελέτης, η συμβολή του ξενοδοχειακού κλάδου στο ΑΕΠ και στην Απασχόληση έχει πλέον ξεπεράσει τα προ-COVID-19 επίπεδα, φτάνοντας το 2023 το 6,6% συμβάλλοντας κατά 4,8% στο ΑΕΠ.
Οι πολλαπλασιαστές του ξενοδοχειακού κλάδου δε, είναι καλύτεροι από τον μέσο όρο της οικονομίας, όσον αφορά το προϊόν (1,55 έναντι 1,48) και την απασχόληση (29,8 έναντι 18,4). Στην περίπτωση της αύξησης της απασχόλησης περί το 27% προκαλείται από τη λειτουργία του ξενοδοχειακού.
Ο μόνος πολλαπλασιαστής που αποδεικνύεται υποδεέστερος είναι αυτός που αφορά στις εισαγωγές (0,16 έναντι 0,20), όπου για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για την αγορά ξενοδοχειακού προϊόντος, αυξάνει τις συνολικές εισαγωγές στην ελληνική οικονομία μόλις κατά 0,16 ευρώ.
Η διασύνδεση με άλλους κλάδους και η συνεισφορά στην αγροτική οικονομία
Σημαντική είναι και η διασύνδεση του κλάδου με άλλους, διαχέοντας το θετικό αποτύπωμα της ανάπτυξης. Σύμφωνα με την έρευνα περίπου το 35% της αύξησης του προϊόντος που προκαλείται από τη λειτουργία του ξενοδοχειακού κλάδου διαχέεται σε άλλους κλάδους της οικονομίας.
Για παράδειγμα, η συμβολή του ξενοδοχειακού κλάδου στην αγροτική οικονομία είναι μεγάλη αν σκεφτεί κανείς ότι το 74% της συνολικής δαπάνης για την αγορά F&B αφορά σε ελληνικά προϊόντα, με το 28% μάλιστα να αφορά σε τοπικούς παραγωγούς.
Εξίσου σημαντική είναι και η διασύνδεση του κλάδου με την τοπική οικονομία, με το 87% των ξενοδοχείων της χώρας να εμπιστεύεται και να απασχολεί εργαζόμενους από την εγχώρια αγορά, ενώ το 65% του συνόλου των εργαζομένων στα νησιά να προέρχεται από την τοπική κοινωνία.
Επιπλέον, ο κλάδος λόγω και της εξωστρέφειάς του συμβάλλει αισθητά και στην βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου. Δεδομένου δε ότι πάνω από το 70% των πελατών των ξενοδοχείων είναι κάτοικοι αλλοδαπής για κάθε 1 δισ. ευρώ εισπράξεων του ξενοδοχειακού κλάδου συνεπάγεται μία βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών της ελληνικής οικονομίας κατά περίπου 552 εκατ. ευρώ.
Τέλος, η ελληνική ξενοδοχία συμβάλλει αισθητά και στα δημόσια έσοδα μέσω της είσπραξης των έμμεσων φόρων. Σε κάθε 100 ευρώ ξενοδοχειακού προϊόντος αντιστοιχούν περίπου 20 ευρώ έμμεσων φόρων, ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τους άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Χατζημάρκος: Δεν υπάρχουν ακυρώσεις για την Σαντορίνη
Πέρα από την συνεισφορά του κλάδου βέβαια, οι παράγοντες του κλάδου που παραβρέθηκαν στο συνέδριο του ΞΕΕ, αναφέρθηκαν και στην φετινή σεζόν, μετά και την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στη ευρύτερη της Σαντορίνης περιοχή.
«Ειδικά αυτές τις μέρες που κρατάμε την ανάσα μας με το γεωλογικό φαινόμενο της Σαντορίνης, βλέπουμε ξεκάθαρα το ειδικό βάρος που έχει η φιλοξενία. Ευελπιστούμε να πάνε όλα καλά και να επιστρέψει το νησί γρήγορα στην κανονικότητα για τους κατοίκους του. Η Σαντορίνη είναι ένα εμβληματικό τοπόσημο για τον ελληνικό τουρισμό και ευχόμαστε να μην υπάρξουν συνέπειες για τη σεζόν που έχουμε μπροστά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός.
Από πλευράς του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ακυρώσεις για την σεζόν στην Σαντορίνη. «Περίμενα τις τελευταίες μέρες να ακούσω από εκπροσώπους του κλάδου να μιλάνε για το περίφημο κύμα ακυρώσεων. Πληροφορήθηκα ότι δεν υπάρχουν ακυρώσεις στη Σαντορίνη, αυτό είναι ένα μήνυμα αισιόδοξο», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Προσέθεσε δε ότι μετά το πέρας του φαινομένου, θα υπάρξει συντονισμένη «αντεπίθεση» για να αλλάξει η εικόνα που μεταδίδεται αυτή την περίοδο, όπως έγινε και στην περίπτωση των πυρκαγιών της Ρόδου. «Και τότε ενώσαμε δυνάμεις, δουλέψαμε με σχέδιο και ωριμότητα και καταφέραμε να κλείσει η σεζόν όχι μόνο μαζεύοντας τις απώλειες, αλλά έχοντας θετικό πρόσημο στο συν 3%», σημείωσε ο κ. Χατζημάρκος