Δυναμικό ξεκίνημα, με νέες χρηματοδοτήσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάνουν οι τράπεζες ήδη από τον πρώτο μήνα του 2021.
Τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες υπέγραψαν ήδη σύμβαση με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund, EIF), ύψους 500 εκατ. ευρώ, για τη χορήγηση εγγυήσεων σε δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις για κεφάλαιο κίνησης και επενδύσεις. Η εγγύηση στο κεφάλαιο των δανείων αυτών ανέρχεται στο 80%, ενώ το EIF θα καλύπτει επίσης σε ποσοστό μέχρι 25% τη μέγιστη ζημία που ενδέχεται να έχουν οι τράπεζες στο χαρτοφυλάκιο των χορηγήσεων αυτών.
Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές στο insider.gr, οι επιχειρήσεις που θα μπορούν να λάβουν τα εγγυημένα δάνεια από το EIF έχουν τζίρο μέχρι 50 εκατ. ευρώ και απασχολούν προσωπικό μέχρι 250 άτομα, ενώ το ανώτατο ποσό δανείου που θα μπορεί να χορηγηθεί ανά επιχείρηση ανέρχεται σε 1,875 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι μέχρι τα τέλη του μήνα, οι τράπεζες αναμένουν την ενεργοποίηση ενός ακόμη προγράμματος, από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ύψους περίπου 450 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό θα αφορά δάνεια μέχρι 50.000 ευρώ σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ.
Η νέα «ένεση» ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έρχεται να προστεθεί στη συνεχή ροή χρηματοδότησης από τα προγράμματα εγγυοδοσίας και ΤΕΠΙΧ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Όπως αναφέρουν στο insider.gr αρμόδια στελέχη τραπεζών, από την πρώτη φάση του εγγυοδοτικού προγράμματος της ΕΑΤ (εγγυήσεις 3,5 δισ. ευρώ) που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2020, οι τράπεζες χορήγησαν 5.414 νέα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, καθώς και 460 δάνεια, ποσού 2,28 δισ. ευρώ, σε μεγάλες επιχειρήσεις. Συνολικά, η απορροφητικότητα της εκταμίευσης ανήλθε σε 99,4%.
Από τη δεύτερη φάση του εγγυοδοτικού προγράμματος της ΕΑΤ (υπόλοιπες εγγυήσεις 3,5 δισ. ευρώ) που ξεκίνησε τον Οκτώβριο με στόχευση κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι τράπεζες έχουν εκταμιεύσει το 1/3 του ποσού των εγγυήσεων και έχουν εκταμιεύσει δάνεια 928 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δάνεια 308 εκατ. ευρώ για μεγάλες.
Οι τράπεζες έχουν επίσης εκταμιεύσει το 50% από τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ, συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα στοχεύει στην κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με 100% επιδότηση από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα των τόκων του δανείου για τα 2 πρώτα χρόνια.
Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη απορροφητικότητα των δανείων συνολικά καταγράφεται στην Αττική και ακολούθως στην Κεντρική Μακεδονία και την Κρήτη, ενώ τη χαμηλότερη απορροφητικότητα έχουν το Βόρειο Αιγαίο και η Δυτική Μακεδονία.
Όπως αποτυπώθηκε στα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) αποτέλεσε πολύτιμο «σύμμαχο» των επιχειρήσεων στη διάρκεια της πανδημικής κρίσης.
Από την έναρξη σχεδόν της κρίσης και πιο συγκεκριμένα από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι σήμερα, η ΕΑΤ κατάφερε να μοχλεύσει 2,78 δισ. ευρώ από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, που κατευθύνθηκαν στα δύο χρηματοδοτικά προϊόντα της – το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας COVID-19 -, δημιουργώντας μέσω του τραπεζικού συστήματος συνολική ρευστότητα ύψους 8,6 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, έως σήμερα, έχουν διοχετευθεί:
2 δισ. ευρώ σε 17.804 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Αναμένεται η εκταμίευση επιπλέον 600 εκατ. ευρώ, με τους τελικούς δικαιούχους να ξεπερνούν τις 20.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
4,6 δισ. ευρώ σε 521 μεγάλες (Μέσος όρος δανείου: 4,2 εκατ. ευρώ) και 9.620 σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (Μέσος όρος δανείου: 255.000 ευρώ) μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας COVID-19. Αναμένεται η εκταμίευση επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις, καθώς προχωράει σταθερά η συμβασιοποίηση των υπόλοιπων εγκεκριμένων δανείων.
Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image