Πόλεμος Visa-τραπεζών για τις προμήθειες στα ΑΤΜ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πόλεμος Visa-τραπεζών για τις προμήθειες στα ΑΤΜ
Απόφαση-καταπέλτη εξέδωσε η Visa ζητώντας κατάργηση των «τσουχτερών» χρεώσεων στις αναλήψεις από τα ΑΤΜ με κάρτες τρίτων. Τι δηλώνoυν Visa και τραπεζίτες στο insider.gr.

Οδηγία προς τις τράπεζες να καταργήσουν τις προμήθειες που επιβάλλουν στις αναλήψεις με κάρτες τρίτων εξέδωσε η Visa, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των ελληνικών τραπεζών.

Όπως έχει αποκαλύψει το insider.gr από το περασμένο καλοκαίρι οι ελληνικές τράπεζες χρεώνουν από 2 έως 3 ευρώ για κάθε ανάληψη με κάρτα ξένου BIN, όπως η Revolut ή η Ν26. Σύντομα το μέτρο επεκτάθηκε και στις κάρτες ελληνικού BIN τις οποίες εκδίδουν ιδρύματα όπως η Viva Wallet και σύντομα θα εκδίδουν νέοι «παίκτες» της αγοράς όπως η Praxia και η IBG.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογη απόφαση είχε εκδώσει παλαιότερα και η Mastercard για τις αναλήψεις μετρητών από εγχώρια ΑΤΜ, ωστόσο, σύντομα εξαίρεσε την Ελλάδα μετά από διαπραγματεύσεις με τις εγχώριες τράπεζες.

Τι ζητάει η Visa

Η οδηγία της Visa, την οποία έχει στα χέρια του το insider.gr, αφορά συγκεκριμένα τις συναλλαγές με εγχώριες κάρτες και ζητά εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή οδηγία 924/2009, η οποία απαγορεύει την επιβολή χρεώσεων πρόσβασης (access fee) σε ΑΤΜ σε χώρα της ΕΕ, όταν:

• Η κάρτα εκδόθηκε στην ΕΕ
• Το τοπικό νόμισμα του εκδότη είναι το ευρώ και:
- Είτε το ΑΤΜ βρίσκεται σε κράτος της ΕΕ με νόμισμα το ευρώ
- Είτε το ΑΤΜ βρίσκεται σε κράτος της ΕΕ με νόμισμα εκτός ευρώ, αλλά η ανάληψη των μετρητών γίνεται σε ευρώ.

Απαντώντας σε ερώτηση του insider.gr, η Visa απάντησε το εξής σχετικά με τη νέα οδηγία:

Η Visa ανανεώνει/ενημερώνει τους όρους της προκειμένου να βοηθήσει τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς-πελάτες της να ευθυγραμμιστούν με τον κανονισμό της ΕΕ για τις διασυνοριακές συναλλαγές ATM μεταξύ χωρών της Ευρωζώνης.

Ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαιτεί από τις τράπεζες να εφαρμόζουν τις ίδιες επιβαρύνσεις στους κατόχους καρτών στις εθνικές και στις διασυνοριακές τους συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων μετρητών. Αυτό σημαίνει ότι οι ευρωπαίοι κάτοχοι καρτών καταβάλλουν τα ίδια τέλη στο εξωτερικό, όπως συμβαίνει στην περίπτωση ανάληψης μετρητών όταν βρίσκονται στην χώρα τους και χρησιμοποιούν ΑΤΜs που ανήκουν σε άλλη τράπεζα εκτός από τη δική τους. Προκειμένου να προστατεύσει τους πελάτες της από τη μη συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, από τις 20 Ιουλίου 2019 οι νέοι όροι της Visa για τα ATMs δεν θα επιτρέπουν πλέον στα ATMs τραπεζών ή χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρωζώνης να εφαρμόζουν Access Fees.

Τι απαντούν οι τραπεζίτες

Όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές, η οδηγία ουσιαστικά καταργεί το Direct Access Fee (DAF) για όλες τις αναλήψεις με κάρτες τρίτων, είτε αφορά ξένες είτε εγχώριες κάρτες. «Από τη στιγμή που η Visa ζητά την κατάργηση της χρέωσης για τις κάρτες ελληνικού BIN, δεν μου επιτρέπεται ως τράπεζα να μεταχειριστώ διαφορετικά τους κατόχους καρτών ευρωπαϊκού ΙΒΑΝ, βάσει των ευρωπαϊκών οδηγιών περί ίσης μεταχείρισης», εξηγεί υψηλόβαθμο στέλεχος συστημικής τράπεζας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το δίκτυο των ΑΤΜ είναι ακριβό στη συντήρηση και την τροφοδοσία του, ειδικά στην περιφέρεια και τη νησιωτική Ελλάδα –κάτι που αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ελληνικής μορφορολογίας. «Καθώς δεν μπορούμε να κλείσουμε τα ΑΤΜ ή τα καταστήματα που δεν μας συμφέρουν, με αυστηρούς οικονομικούς όρους, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε έσοδα για τη διαχείρισή τους», αναφέρει.

Οι «νέοι» έχουν το πρόβλημα

Σημειώνεται ότι αυτό που κάνουν μέχρι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες για τις αναλήψεις από ΑΤΜ άλλης τράπεζας είναι να εφαρμόζουν τις προμήθειες ΔΙΑΣ βάσει διμερών συμφωνιών που έχουν συνάψει μεταξύ τους. Οι προμήθειες αυτές κυμαίνονται περίπου στα επίπεδα των 1,30-1,60 ευρώ και απέχουν σημαντικά από τα 2-3 ευρώ του DAF.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα από την επιβολή του direct access fee, όμως το έχουν τα ελληνικά ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος, όπως η Viva Wallet, καθώς δεν διαθέτουν ΑΤΜ και οι πελάτες τους θα αναγκάζονται να καταβάλλουν «τσουχτερές» χρεώσεις για τις συναλλαγές τους. Ανάλογες ανησυχίες επικρατούν και στις challenger banks που βρίσκονται στα «σκαριά», όπως η Praxia και η IBG, καθώς ούτε εκείνες θα έχουν ικανό δίκτυο να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Σύμφωνα με πηγές του χώρου, «ικανό δίκτυο» θεωρείται αυτό που περιλαμβάνει 100-150 ΑΤΜ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider