Δεύτερο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού εντοπίστηκε στην Ελλάδα, μετά από αυτό της Πάτρας. Αυτή τη φορά το κρούσμα καταγράφηκε στην Αθήνα.
Υπενθυμίζεται ότι τα χθεσινά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ είναι 2597 σε 66.151 τεστ. Ο αριθμός των θανάτων ανήλθε σε 8 και ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε τους 797.
Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Πνευμονολογίας, κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, έκανε λόγο για αύξηση κρουσμάτων το Πάσχα, καθώς οι πολίτες θα συνευρεθούν περισσότερο με τους δικούς τους ανθρώπους. Συμπλήρωσε επίσης, ότι για την καλύτερη προφύλαξη όλων, είναι πιο σωστό να έχουμε συναναστροφές σε εξωτερικούς χώρους, όπως τα μπαλκόνια και να μην έχουμε πολλές και διαφορετικές συναναστροφές, αλλά να περιοριστούμε σε μικρό κύκλο.
Επίσης, ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στον εμβολιασμό και τόνισε ότι σε πρόσφατη έρευνα από τη Σκωτία η οποία κυκλοφόρησε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, έδειξε ότι ακόμα και με μία δόση (είτε από AstraZeneca, είτε από Pfizer) οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώθηκαν ως και 90%. Άρα η λύση βρίσκεται στους γρήγορους και μαζικούς εμβολιασμούς των πολιτών.
Σε τι διαφέρει η "ινδική μετάλλαξη" του ιού;
Η ινδική μετάλλαξη του ιού δεν είναι ένας "σούπερ ιός", όπως αρέσκεται να κυκλοφορεί. Παρόλα αυτά, είναι πιθανά υπεύθυνη για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Ινδία αυτή τη στιγμή. Η μετάλλαξη με κωδικό B.1.617, όπως είναι γνωστή, έχει φτάσει ήδη στη Γερμανία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Σιγκαπούρη. Το βρετανικό υπουργείο Υγείας ανέφερε 77 περιπτώσεις ινδικής μετάλλαξης μόλις χθες.
Η ινδική μετάλλαξη αποτελείται από δύο μεταλλάξεις της ακίδας πρωτεΐνης του ιού, οι οποίες οφείλονται για την αυξημένη μεταδοτικότητα που μπορεί να εμφανίσει, ακόμα και σε περιπτώσεις που υπάρχουν αντισώματα από εμβόλιο. Αυτό, δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο καθίσταται άχρηστο απέναντι στην "ινδική μετάλλαξη", αλλά ότι υπάρχουν αρκετές πιθανότητες άτομα τα οποία έχουν αναρρώσει από τη νόσο COVID-19 ή κι άτομα που έχουν εμβολιαστεί, να μην είναι τόσο ανθεκτικά έναντι αυτής της νέας μετάλλαξης όσο και έναντι άλλων μορφών του ιού.
Επίσης, παρόλο που τις αλλαγές στην ακίδα πρωτεΐνη του ιού τις ονομάζουμε "ινδική μετάλλαξη", δεν είναι αποκλειστικό φαινόμενο της συγκεκριμένης. Παρόμοιες αλλαγές έχουμε εντοπίσει στα νοτιοαφρικανικά στελέχη του ιού και σε αυτά της Βραζιλίας και της Βρετανίας. Συνεπώς, γνωρίζουμε ήδη ότι η βασική της διαφοροποίηση είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα και όχι η αυξημένη θνητότητα.
Για την ώρα, ο ΠΟΥ συστήνει επιφυλακή και παρακολούθηση της ινδικής μετάλλαξης καθώς δεν προκαλεί τόσο μεγάλη ανησυχία, παρά τα αυξημένη κρούσματα στην Ινδία και αλλού.