Σημαντικός σύμμαχος στην προσπάθεια απελευθέρωσής μας από τα περιοριστικά μέτρα της καραντίνας αναδεικνύονται τα self tests, επιβεβαιώνοντας την αρχική θέση επιστημόνων και κυβερνητικών στελεχών ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο.
Παρά τα προβλήματα που ανέκυψαν σε επίπεδο παραδόσεων και διάθεσης, οδηγώντας σε στοχευμένο αρχικά έλεγχο, ήδη τεκμηριώνεται η χρησιμότητά τους κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο της επανεκκίνησης των δραστηριοτήτων.
Από τις 8 Απριλίου που ξεκίνησε η διάθεσή τους, σε μαθητές και εκπαιδευτικούς των Λυκείων, έως την Τετάρτη 12 Μαΐου το απόγευμα, είχαν διατεθεί περισσότερα από 8 εκατομμύρια δωρεάν self-test σε περισσότερους από 2,9 εκατομμύρια πολίτες, που έχουν την υποχρέωση να υποβάλλονται σε αυτοέλεγχο μία ή δύο φορές την εβδομάδα και να δηλώνουν τα αποτελέσματα στις σχετικές πλατφόρμες, προκειμένου να μπορούν να πάνε στη δουλειά τους, στο σχολείο ή σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα με ασφάλεια.
Μέσω αυτής της διαδικασίας, 11.532 πολίτες, έχουν επιβεβαιώσει ότι είναι φορείς του ιού χάρη στα self-tests, οι οποίοι εφόσον ήταν ασυμπτωματικοί ως επί τω πλείστον, θα κυκλοφορούσαν και θα μετέδιδαν τον ιό.
Όπως αναφέρει στο insider.gr ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής, αν και είναι αρκετά σύνθετο να εκτιμηθεί ο αριθμός των δυνητικών κρουσμάτων που έχουν αποτραπεί με την εφαρμογή του μέτρου, καθώς αυτά που διαγνώστηκαν με self test έχουν επιβεβαιωθεί σε ένα βάθος χρόνου που θα προκαλούσαν πολλές γενιές μεταδόσεων, το βέβαιον είναι ότι έχουν διακοπεί αρκετές αλυσίδες μετάδοσης. Ο ίδιος εξηγεί, ότι όσο πιο πριν έχουν διαγνωστεί τα κρούσματα με self test τόσα περισσότερα κρούσματα θα περιλάμβαναν οι αλυσίδες μετάδοσης κι αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορεί να γίνει η σχετική εκτίμηση.
Σε κάθε περίπτωση, το μέτρο φαίνεται ότι συμβάλλει σημαντικά στον εντοπισμό ακόμη περισσότερων πολιτών που νοσούν, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η μεταδοτικότητα του ιού, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούν η οικονομία, η εκπαίδευση και η ψυχαγωγία.
Είναι ενδεικτικό, πάντως, ότι με βάση τα μοντέλα που επεξεργάζεται η ομάδα του καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκου Τζανάκη, με δείκτη μεταδοτικότητας (Rt) άνω του 1 κατά την περίοδο της πρώτης εφαρμογής του μέτρου, μόνο ένα δείγμα 200 ασυμπτωματικών θετικών στην Covid μαθητών, θα μπορούσε να είχε δώσει 3.620 κρούσματα σε 15 ημέρες.
Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για τα self-tests, που ανακοινώθηκε το Μάρτιο, προέβλεπε ένα δωρεάν self-test για κάθε πολίτη την εβδομάδα, για χρονικό διάστημα δύο μηνών.
Με βάση τη διαθεσιμότητα η χρήση τους ξεκίνησε και συνεχίζει να εφαρμόζεται με μία προτεραιοποίηση, ανάλογα με τον κίνδυνο διασποράς που ενέχουν οι εκάστοτε δραστηριότητες.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, κάθε εβδομάδα παραλαμβάνονται περίπου 4 έως 5 εκατομμύρια τεστ, τα οποία διοχετεύονται στις ομάδες του πληθυσμού στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, στην εκπαίδευση, σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Η αξιολόγηση ως προς τις δραστηριότητες που αποτελούν τις πιο επικίνδυνες για τη μετάδοση του ιού έγινε σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει η αρμόδια Επιτροπή.
Κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την Τετάρτη, ο υφυπουργός παρά τω προθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, τόνισε ότι η πολιτική δέσμευση για ένα δωρεάν self test σε όλους τους πολίτες την εβδομάδα ισχύει, αλλά πάντα σε συνάρτηση και με τα διαθέσιμα τεστ. Εντούτοις, διευκρίνισε ότι υπάρχουν πλέον οι εμβολιασμένοι πολίτες, οι οποίοι αυξάνονται σημαντικά και εκθετικά κάθε εβδομάδα και στους οποίους δεν απαιτείται πλέον η χρήση τεστ.
Χθες, Πέμπτη, διενεργήθηκαν 105.832 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 51.772 αφορούσαν στην πρώτη δόση και οι 58.557 στη δεύτερη.
Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης 1.450.838 πολίτες ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.