Επανέρχεται στο προσκήνιο το σενάριο για τη δωρεάν διάθεση των self tests από τα σούπερ μάρκετ, μετά την εκπνοή της συμφωνίας μεταξύ φαρμακοποιών και κυβέρνησης, η οποία είχε χρονικό ορίζοντα δύο μηνών.
Οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν να δώσουν παράταση, με καταληκτική ωστόσο ημερομηνία την 19η του μήνα, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν οι μαθητές του Λυκείου ενόψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων και οι μαθητές του Δημοτικού για την λήξη του εκπαιδευτικού έτους.
Σύμφωνα με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, Άκη Σκέρτσο, η πολιτική των δωρεάν self tests θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού, σε ομάδες δικαιούχων και μέσω νέων καναλιών, που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Στο πλαίσιο αυτό, και με το σενάριο για την «επιστράτευση» των σούπερ μάρκετ να διακινείται ως το πλέον πιθανό, στο προσκήνιο έρχονται οι προβληματισμοί αλλά και τα προσκόμματα που υπάρχουν αναφορικά με την εμπλοκή νέων διαύλων στο εγχείρημα.
Βάσει των διεθνών αρμόδιων οργανισμών, τα διαγνωστικά τεστ κορονοϊού ορίζονται ως ιατροτεχνολογικά προϊόντα και σύμφωνα με τη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο οποίος είναι αρμόδιος γι’ αυτά τα προϊόντα στη χώρα μας, επιτρέπεται να διατίθενται στο ευρύ κοινό για αυτοδιάγνωση αποκλειστικά από τα φαρμακεία.
Από εκεί και πέρα το «κάδρο» με τους προβληματισμούς περιλαμβάνει την τροφοδοσία των νέων διαύλων, τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων τους με τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες καθώς και θέματα διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων.
Υπενθυμίζεται ότι ο διάλογος για την συμμετοχή των σούπερ μάρκετ στην επιχείρηση “self tests”, είχε ανοίξει πριν από ένα μήνα περίπου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι όποιες αρρυθμίες είχαν παρουσιαστεί, με τους φαρμακοποιούς να αντιδρούν τότε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και τους εμπόρους να φέρονται επιφυλακτικοί.
Δυσαρέσκεια στους κύκλους των φαρμακοποιών
Πηγές του Insider από το χώρο του φαρμακείου αναφέρουν ότι υπάρχει δυσαρέσκεια στον κλάδο για τη διαχείριση του θέματος από την πλευρά της πολιτείας, καθώς οι φαρμακοποιοί εκτιμούν ότι η ανταμοιβή του όλου εγχειρήματος δεν ήταν ανάλογη με το φόρτο εργασίας και το ευρύτερο κόστος που τους προκάλεσε.
Όπως υποστηρίζουν, η διαδικασία αυτή υπήρξε μεγάλο «βαρίδι» για τη λειτουργία τους, καθώς διέθεσαν γι’ αυτό το σκοπό ολόκληρο το δίκτυο διανομής (εγκαταστάσεις, προσωπικό και υποδομές των φαρμακαποθηκών και των φαρμακείων), καθώς και πολλές εργατοώρες και πόρους, σημειώνοντας ότι χωρίς τη συμβολή τους η χώρα θα βρισκόταν πολύ πίσω στην επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων.
Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι την Παρασκευή (4/6), είχαν διατεθεί από τα σχεδόν 11.000 φαρμακεία περίπου 21.000.000 συσκευές self-test σε περίπου 4,1 εκατομμύρια πολίτες.
Πάντως, σύμφωνα με θεσμικά στελέχη του κλάδου, το υπουργείο Υγείας είχε υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) για τη δωρεάν διάθεση των self tests, με βασικό όρο η διάθεσή τους να γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία.
Παράλληλα, προέβλεπε την έμπρακτη αναγνώριση της συμβολής του κλάδου στην αντιμετώπιση της κρίσης, σε μία περίοδο που η διοίκηση του ΠΦΣ μπαίνει σε διαπραγματεύσεις για τα θεσμικά του ζητήματα.
Οι φαρμακοποιοί φαίνονται πρόθυμοι να συμμετάσχουν εκ νέου στη διαδικασία, με την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρχει οργανωμένο σχέδιο που θα επιτρέπει την εύρυθμη λειτουργία των φαρμακείων.
Δε λείπουν οι φωνές, μάλιστα, που εκφράζουν έντονα τη δυσαρέσκειά τους, αφήνοντας αιχμές για αφερεγγυότητα της κυβέρνησης, καθώς όπως τονίζουν η ανακοίνωση του κ. Σκέρτσου μέσω των κοινωνικών δικτύων για δωρεάν διάθεση των self tests από νέα κανάλια «ακυρώνει» τόσο την υπογραφή του υπουργού Υγείας όσο και την θέση του ΕΟΦ.
"Εμείς από την πλευρά μας τηρήσαμε στο ακέραιο την μεταξύ μας συμφωνία. Έτσι και η Κυβέρνηση έχει την υποχρέωση από την πλευρά της να τηρήσει τις δεσμεύσεις της επίσης στο ακέραιο", αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο ο ΠΦΣ.