Την κατάργηση του clawback «που απειλεί τη βιωσιμότητα των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).
Χαρακτηρίζει το μέτρο «άδικο και απαράδεκτο» και υποστηρίζει ότι «τα ποσοστά του clawback ανά είδος εξέτασης για τον μήνα Ιούνιο, όπως διαμορφώθηκαν με βάση την υποβληθείσα δαπάνη, απειλούν να τινάξουν στον αέρα τους φορείς. Δυστυχώς δεν υπήρξε καμία αναστολή από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, γι' αυτά τα υπέρογκα ποσοστά επιστροφής που στην πλειοψηφία των εξετάσεων, φτάνει στο 46%. Μάλιστα, όταν αθροιστούν με το clawback του 2013-2019, το αναμενόμενο clawback του 2020 -και συνυπολογίζοντας και την παρακράτηση φόρου- θα παρακρατείτε τελικώς πάνω από το 60% της μηνιαίας υποβολής καθιστώντας μη βιώσιμες τις επιχειρήσεις».
«Έχουμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, τον καθοριστικό ρόλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στην αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης αυτής υγειονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και η χώρα μας. Η ΠΦΥ αποτελεί βασικό πυλώνα του συστήματος υγείας και θα πρέπει να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για να ενισχυθεί», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης και πρόσθεσε: «Η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των ιατρείων της γειτονιάς, για να μην παραδοθεί η υγεία του πολίτη στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ