Βελτίωση παρουσιάζει σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία κορονοϊού, τόσο όσον αφορά στον αριθμό των νέων διαγνώσεων, όσο και στους θανάτους, αν και την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται μια επιβράδυνση.
Οι ειδικοί αποδίδουν την εξέλιξη αυτή, αφενός στη συμβολή του εμβολιασμού, αφετέρου στην άνοδο των θερμοκρασιών στο νότιο ημισφαίριο όπου συγκεντρώνεται μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.
Από την άλλη πλευρά, η πτώση της θερμοκρασίας στο βόρειο ημισφαίριο προκαλεί σημαντική αλλά αναμενόμενη επιδείνωση της επιδημίας στην Ευρώπη, η οποία ωστόσο φαίνεται ότι είναι ηπιότερη και επιβραδύνεται, εξαιτίας του σχετικά υψηλού ποσοστού εμβολιασμών στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
«Με αρκετά σημαντική αντίθεση, παρατηρούμε μία μικρή σημαντική επιδείνωση στην Ευρώπη, χωρίς ωστόσο αυτή- να το προσέξουμε αυτό- να μεταφράζεται σε σημαντική πίεση στα συστήματα υγείας ή στους θανάτους, στις χώρες που έχουν επαρκή εμβολιαστική κάλυψη», ανέφερε κατά την τακτική ενημέρωση της Πέμπτης (21/10), ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Όπως ο ίδιος τόνισε κατά το πρώτο 10ημερο του Νοεμβρίου αναμένεται να εκτιμηθεί στην πράξη η ένταση της χειμερινής επιδημικότητας, στην πρώτη χειμερινή περίοδο μετά από τον μαζικό εμβολιασμό.
«Αναμένουμε σίγουρα μια ήπια προς μέτρια αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία στις περιοχές που η εμβολιαστική κάλυψη δεν έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα.
Ήδη τις τελευταίες δυο εβδομάδες είδαμε μια σημαντική ήπια αύξηση των εισαγωγών συνολικά στα νοσοκομεία της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας.
Επί του παρόντος αναμένουμε, ωστόσο, να εκτιμήσουμε αν πρόκειται για μια απλή διακύμανση ή για αυξημένη επιδημικότητα, με την αυξημένη επιδημικότητα να κερδίζει έδαφος μέρα με την ημέρα», σημείωσε.
Σε δυο εβδομάδες το αποτύπωμα των κρουσμάτων στο ΕΣΥ
Με το επιδημιολογικό φορτίο να αυξάνεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες κατά 28%, αναμένεται το αποτύπωμα στο σύστημα Υγείας, το οποίο -σύμφωνα με τους ειδικούς- θα φανεί σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων. Ωστόσο, τονίζουν ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ένα ποσοστό των κρουσμάτων αφορά σε εμβολιασμένα άτομα, κατά συνέπεια δεν αναμένεται σημαντική επιδείνωση.
«Η αύξηση που είδαμε αυτές τις τελευταίες μέρες είναι της τάξης του 30%. Άρα, λοιπόν, λογικό θα ήταν να δούμε 30% αύξηση στις εισαγωγές.
Δεν είναι της τάξης του 200% που βλέπαμε πέρυσι σε αντίστοιχες περιόδους, όπου εκτινάχθηκαν τα κρούσματα μέσα σε λίγες μέρες και είδαμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών σε μικρό χρονικό διάστημα.
Δεν περιμένουμε να δούμε κάτι τέτοιο. Θα είναι ήπια, θα είναι πιο ελεγχόμενη, τουλάχιστον αυτή είναι η εκτίμηση μου σε αυτή την φάση, αλλά θα δούμε πως θα επαληθευτεί», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης
Αύξηση κρουσμάτων, εισαγωγών, διασωληνώσεων και θανάτων
Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε αύξηση για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, εντός της τελευταίας εβδομάδας καταγράφηκαν 17% περισσότερες διαγνώσεις από ότι την προηγούμενη. Παράλληλα, σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 8% στον αριθμό των θανάτων, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε καταγραφεί μείωση της τάξης του 9%.
Η πίεση στο σύστημα υγείας εμφανίζεται σχετικά αυξημένη, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, με τάσεις επιδείνωσης.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) έδειξε μικρή αύξηση της τάξης του 4%, ο αριθμός των νέων εισαγωγών. ωστόσο, είναι ενισχυμένος. με περισσότερες από 200 ανά ημέρα και το ισοζύγιο να διαμορφώνεται περίπου στο 1,5.
Στη Βόρεια Ελλάδα, η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid ξεπερνάει σταθερά το 90% παρόλο που τις τελευταίες μέρες είχε αυξηθεί και η διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ Covid.
«Βλέπουμε αύξηση των νοσηλευόμενων και αυξανόμενη πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.
Η πορεία της πανδημίας σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι δυστυχώς η αναμενόμενη. Για παράδειγμα στην Ξάνθη και στη Δράμα, παρά μια κάποια σχετική σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας, παρατηρούμε σημαντική αύξηση των νοσηλειών αλλά και της θνητότητας, που είναι από τις υψηλότερες που καταγράφονται στην επικράτεια», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Σημειώνεται ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στην Ξάνθη και τη Δράμα διαμορφώνεται σε 48,13% και 43,17%, αντίστοιχα.
«Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, παρατηρούμε μια μετατόπιση των νέων κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, γεγονός που αυτομάτως μεταφράζεται σε αύξηση της νοσηρότητας σε ανεμβολίαστους συνανθρώπους μας μεγαλύτερης ηλικίας. που θα νοσήσουν βαρύτερα, θα χρειαστεί να νοσηλευτούν αλλά και θα κινδυνεύσουν να χάσουν τη ζωή τους», σημείωσε η καθηγήτρια.
Ενδεικτικά της επίπτωσης του εμβολιασμού είναι τα στοιχεία από τα νοσοκομεία της 3ης και 4ης Υ.Πε.:
«Αμετανόητη» η Βόρεια Ελλάδα
Όπως υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου, αυτό που κυρίως εντυπωσιάζει τους επιστήμονες είναι το γεγονός ότι, ανασκοπώντας τα δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων κατά την διάρκεια των οποίων σημειώθηκε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην Βόρεια Ελλάδα, δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στην περιοχή.
«Φαίνεται, λοιπόν, ότι ένα σημαντικό μερίδιο των συνανθρώπων μας της Βόρειας Ελλάδας δεν έχουν πειστεί ακόμα για την άμεση ανάγκη να εμβολιαστούν, ενώ ζουν στις πλέον επιβαρυμένες περιοχές, με τον ιό να κυκλοφορεί ανάμεσά τους σε επίπεδα που θυμίζουν την προ εμβολιασμού εποχή», επεσήμανε.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε την Τετάρτη (20/10) ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμώξεων, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας, χάρη στους εμβολιασμούς που έχουν διενεργηθεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας υπολογίζεται πως έχουν αποφευχθεί 8.413 θάνατοι, αλλά και 5.561 νοσηλείες στις ΜΕΘ.
Φωτογραφία: Eurokinissi