Παχυσαρκία: Είναι νόσος και αντιμετωπίζεται – «Κλειδί» οι σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Παχυσαρκία: Είναι νόσος και αντιμετωπίζεται – «Κλειδί» οι σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις
Σήμερα υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές, που αντιμετωπίζουν πολλαπλούς μηχανισμούς, οι οποίοι εμπλέκονται στη ρύθμιση του βάρους

Ένα σύνολο παραγόντων εμπλέκεται στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας, γεγονός που καθιστά την αντιμετώπισή της ένα δύσκολο εγχείρημα. Ωστόσο, σήμερα υπάρχουν θεραπευτικές προσεγγίσεις που μπορούν να απαλλάξουν τους πάσχοντες από το… δυσβάσταχτο βάρος.

Σε μια εποχή που τα στερεότυπα σχετικά με το σωματικό βάρος επιτέλους καταρρίπτονται, η ανάγκη για αντιμετώπιση της παχυσαρκίας παραμένει. Γιατί δεν πρόκειται απλώς για ένα αισθητικό ζήτημα που προκαλείται από την υπερκατανάλωση τροφής και την έλλειψη αυτοελέγχου, αλλά για μία πολύπλοκη και δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση που υποκινείται από… αόρατους ενόχους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) καθώς και άλλοι διεθνείς και εθνικοί ιατρικοί και επιστημονικοί οργανισμοί, αναγνωρίζουν την παχυσαρκία ως «μια χρόνια προοδευτική ασθένεια», που προκύπτει από πολλαπλούς περιβαλλοντικούς και γενετικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. η παχυσαρκία είναι μια από τις πιο σοβαρές παγκόσμιες προκλήσεις δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα». Είναι ενδεικτικό ότι οι συννοσηρότητες με τις οποίες σχετίζεται υπερβαίνουν τις 229, συμπεριλαμβανομένων του σακχαρώδη διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων νοσημάτων.

Διογκώνεται το πρόβλημα

Περισσότεροι από 650 εκατομμύρια ενήλικες πάσχουν από παχυσαρκία, παγκοσμίως, ενώ διαρκώς παρατηρείται αύξηση του αριθμού αυτού, καθώς και της σοβαρότητας των περιστατικών. Ανάλογη είναι η τάση και στα ποσοστά παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας, καθώς πάνω από 124 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι ηλικίας 5 έως 19 ετών πάσχουν από τη νόσο (Π.Ο.Υ. 2016).

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι ο επιπολασμός της παχυσαρκίας αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό σε ολόκληρη την ήπειρο, επηρεάζοντας περίπου το 10-30% των ενηλίκων.

Η αύξηση της συχνότητας της παχυσαρκίας αλλά και της σοβαρότητας των περιστατικών αποδίδεται σε αλλαγές που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στις διατροφικές συνήθειες, στις εργασιακές συνθήκες και σε άλλες καθημερινές δραστηριότητες, όπως αυξημένη πρόσληψη πλούσιων σε λιπαρά και σάκχαρα τροφών και αύξηση της σωματικής αδράνειας, λόγω της καθιστικής φύσης πολλών σύγχρονων μορφών εργασίας, των αλλαγών στους τρόπους μεταφοράς και της αυξανόμενης αστικοποίησης.

Σύμφωνα με πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη, στην Ελλάδα, η παχυσαρκία επηρεάζει το 32,1% του ενήλικου πληθυσμού, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 2,8 εκατομμύρια πολίτες. Με άλλα λόγια, 1 στους 3 ενήλικες στη χώρα μας μάχεται καθημερινά με τη νόσο.

Καταρρίπτονται τα κλισέ

Ως θεμελιώδης αιτία της παχυσαρκίας και του πλεονάζοντος βάρους ορίζεται από τον Π.Ο.Υ. «η ενεργειακή ανισορροπία μεταξύ των θερμίδων που καταναλώνονται και των θερμίδων που δαπανώνται» κι αυτό είναι προφανές. Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι η νόσος προκύπτει μέσα από έναν μηχανισμό στον οποίο εμπλέκονται πολλαπλοί παράγοντες.

Το μίγμα των παραγόντων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας προέρχεται από τη γενετική, τη βιολογία, την ψυχολογία, τα επίπεδα του στρες, τις ορμόνες, την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου, τα φάρμακα, το περιβάλλον και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Κατά συνέπεια, για την αποτελεσματική διαχείριση της νόσου, απαιτείται αρχικά να προσδιοριστούν οι αιτίες, οι οποίες διαφέρουν από άτομο σε άτομο, και να καθοριστούν οι πιθανοί τρόποι με τους οποίους μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Με αυτά τα δεδομένα, το κλισέ «για να χάσεις βάρος θα χρειαστεί να τρως λιγότερο και να κινείσαι περισσότερο», ξεφεύγει από το στενό πλαίσιο της προσωπικής ευθύνης, καθώς αναγνωρίζεται πλέον ότι πολλές πτυχές των διατροφικών επιλογών και της σωματικής μας δραστηριότητας καθορίζονται από σύνθετα βιολογικά συστήματα που δεν εξαρτώνται από τη θέλησή μας.

Σπάζοντας το φαύλο κύκλο

Πολλά άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το βάρος τους για χρόνια, επιχειρούν να απαλλαγούν από τα επιπλέον κιλά με μονοδιάστατες θεραπευτικές προσεγγίσεις «κοινής λήψεως», με αποτέλεσμα να χάνουν ενδεχομένως βάρος, όμως κάθε φορά να το επαναπροσλαμβάνουν. Έτσι, παγιδεύονται σε έναν «φαύλο κύκλο» αυξομείωσης του βάρους, σε μία ατέρμονη προσπάθεια, που τα καταβάλλει, τους δημιουργεί ενοχές και τα απογοητεύει.

Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές, που αντιμετωπίζουν πολλαπλούς μηχανισμούς οι οποίοι εμπλέκονται στη ρύθμιση του βάρους. Μέσα από ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα, οι επιλογές αυτές μπορούν να δώσουν οριστικά λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας, με την καθοδήγηση πάντα ενός εξειδικευμένου επαγγελματία υγείας.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι ένα επιτυχημένο πρόγραμμα διαχείρισης σωματικού βάρους περιλαμβάνει μακροπρόθεσμες στρατηγικές αντιμετώπισης, που βοηθούν τους ασθενείς να χάσουν κιλά και να αποφύγουν την επαναπρόσληψή τους. Ένας συνδυασμός θεραπευτικών προσεγγίσεων, είναι πιθανό να είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος διαχείρισης της νόσου.

Κατά τη διάρκεια της «μάχης» με τα περιττά κιλά, οι θεραπευτικές προσεγγίσεις ενδέχεται να αλλάζουν, καθώς οι διαφορετικοί τύποι θεραπειών μπορεί να αποδεικνύονται λιγότερο ή περισσότερο αποδοτικοί, με στόχο πάντα το συνδυασμό της.. επιτυχίας. Σε κάθε περίπτωση, αφετηρία της προσπάθειας αποτελεί η εύρεση ενός επαγγελματία υγείας, με κατάρτιση σε θέματα παχυσαρκίας, ο οποίος θα σχεδιάσει την κατάλληλη για το κάθε άτομο στρατηγική αντιμετώπισης και θα την επικαιροποιεί ανάλογα με τα δεδομένα που προκύπτουν.

«Μη δίνεις τη μάχη μόνος σου…»

Η παχυσαρκία είναι μία εξαιρετικά «κοστοβόρα» νόσος, τόσο από οικονομική άποψη, όσο και από άποψη ατομικής υγείας, μακροζωίας και ψυχολογικής ευημερίας και η αντιμετώπισή της ξεκινά από την έγκυρη ενημέρωση. Η προσπάθεια των ατόμων που μάχονται με τη νόσο είναι δύσκολη και χρειάζονται αποδοχή και στήριξη όχι μόνο από το περιβάλλον τους αλλά και από την κοινωνία ευρύτερα.

Με στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το γενικό πληθυσμό της Ελλάδας για τη νόσο της παχυσαρκίας, η Novo Nordisk Hellas, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας, διεξάγει την εκστρατεία «Μη δίνεις τη μάχη μόνος σου…».

Το τηλεοπτικό μήνυμα της εκστρατείας προβάλλεται σε όλους τους τηλεοπτικούς δέκτες μέσω σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν το video της εκστρατείας και στο επίσημο κανάλι της εταιρείας Novo Nordisk στο YouTube:

Με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση του συνόλου του πληθυσμού για την παχυσαρκία, η εκστρατεία «Μη δίνεις τη μάχη μόνος σου…», προβάλλεται ανά την επικράτεια μέσω outdoor campaign και υποστηρίζεται με παράλληλη προβολή σε ιστοτόπους και έντυπα μέσα γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος.

Σκοπός της εταιρείας είναι η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, δεδομένου ότι αποτελεί μία σοβαρή, χρόνια νόσο, με πολλές επιπλοκές και κινδύνους για την υγεία.

Στο πλαίσιο αυτό έχει δημιουργήσει τον ιστότοπο www.mintoxeisvaros.gr όπου ο αναγνώστης μπορεί να βρει διαθέσιμες πληροφορίες για τη νόσο, τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της.

Την εκστρατεία ενημέρωσης υποστηρίζουν με την αιγίδα τους, οι:
• Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία
• Ελληνική Εταιρεία Καρδιολογίας – Ε.Κ.Ε.
• Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής – Ε.ΠΑ.ΜΕ.ΔΙ.
• Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας - Ε.Ι.Ε.Π.
• Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Παχυσαρκίας – Ε.Χ.Ε.Π.
• Πανελλήνιος Σύλλογος Στήριξης Ατόμων με Παχυσαρκία «Ιμερόεσσα»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Novo Nordisk: Στα ύψη η ζήτηση του νέου φαρμάκου κατά της παχυσαρκίας 

H Novo Nordisk Hellas, εγκαινιάζει το νέο εταιρικό ιστότοπο της: www.novonordisk.gr

Prix Galien: Βράβευση εβδομαδιαίας ενέσιμης θεραπείας της Novo Nordisk για το σακχαρώδη διαβήτη

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider