Με γοργούς ρυθμούς αυξάνονται οι εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς τα κρούσματα με τη μετάλλαξη Όμικρον κυμαίνονται στα υψηλότερα από την αρχή της πανδημίας επίπεδα.
Κατά το τελευταίο επταήμερο, ο μέσος όρος των εισαγωγών έχει αυξηθεί κατά 42%, ενώ «φρένο» φαίνεται να μπαίνει στη μείωση των διασσωληνωμένων, τη στιγμή που οι θάνατοι από επιπλοκές της νόσου παρουσιάζουν σταθεροποίηση.
Αν και η πίεση που προκαλείται στο σύστημα Υγείας δεν είναι ανάλογη των κρουσμάτων, έκδηλη είναι η ανησυχία των αρχών για την πορεία της επιδημίας το επόμενο διάστημα, από την αγωνιώδη προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να οχυρώσει το υγειονομικό σύστημα, με «τελεσίγραφα» προς τις ιδιωτικές κλινικές που δεν αναλαμβάνουν περιστατικά κορονοϊού αλλά και επιτάξεις ιδιωτών γιατρών προκειμένου να συνδράμουν στη διαχείριση των ασθενών με Covid.
Όπως είναι γνωστό, τα στοιχεία από τις χώρες στις οποίες έχει προηγηθεί χρονικά η επικράτηση της Όμικρον καταδεικνύουν ότι η νέα παραλλαγή προκαλεί ηπιότερη και πιο βραχυχρόνια νόσο, αυτό όμως δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα συμβεί το ίδιο και στη χώρα μας, καθώς το χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στις ηλικίες άνω των 60 ετών, είναι πιθανό να διαφοροποιήσει την πορεία της επιδημίας και την πίεση που θα δεχθούν τα νοσοκομεία.
Επιστράτευση ιδιωτών γιατρών
Η υπερμεταδοτική παραλλαγή Όμικρον έρχεται να διευρύνει το κενό που υπάρχει από τις διαχρονικές ελλείψεις στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό αλλά και από τις αναστολές των ανεμβολίαστων υγειονομικών, με τους περισσότερους από 2000 εργαζομένους σε δομές υγείας που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό και βρίσκονται εκτός εργασίας λόγω καραντίνας.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι ήδη έτοιμα τα πρώτα φύλλα πορείας τα οποία έως τη Δευτέρα αναμένεται να επιδοθούν σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, που θα κληθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός τους, ωστόσο έχει αποφασιστεί να εργάζονται με μειωμένο ωράριο κατά 50%, έτσι ώστε να μπορούν να διατηρήσουν και την λειτουργία των ιατρείων τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστράτευση θα ξεκινήσει από τη βόρεια Ελλάδα, όπου τα νοσοκομεία δεν έχουν προλάβει να αποσυμφορηθούν από τους ασθενείς του 4ου κύματος και θα αφορά επίσης τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της Αττικής. Αυτήν τη φορά, στο μέτρο εντάσσονται και παιδιάτρου, προκειμένου να ενισχυθούν τα Παιδιατρικά Εμβολιαστικά Κέντρα, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται γιατροί που είχαν επιστρατευθεί σε προηγούμενες φάσεις της εφαρμογής του.
«Οι χιλιάδες εργαζόμενοι είναι ένα σχετικά μικρό ποσοστό των υγειονομικών, δηλαδή είναι ανάλογα με το νοσοκομείο από 1,2% έως 2%. Δεν έχει φτάσει στο 4% γενικά. Άρα δεν είναι πάρα πολύ μεγάλο το ποσοστό. Φυσικά χρειάζονται όλοι αυτή τη στιγμή, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό και για την ασφάλεια των ασθενών και για την ασφάλεια του προσωπικού. Δηλαδή το να μπορούν να δουλεύουν σε συνθήκες καλές», ανέφερε την Τετάρτη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγγκα.
Ιδιαίτερη πίεση δέχονται τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων, ενώ σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η ανάγκη αναμένεται να είναι μεγαλύτερη για τις απλές κλίνες Covid. Οι πολίτες που εξετάζονται από τους γιατρούς και εισάγονται για νοσηλεία, είναι διπλάσιοι σε αριθμό, σε σχέση με την περίοδο της Δέλτα, με αποτέλεσμα το τελευταίο επταήμερο να έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία περισσότεροι από 3.400 νέοι ασθενείς.
«Τελεσίγραφο» προς τους κλινικάρχες
Η ενίσχυση του ΕΣΥ με δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα συνεχίζεται, ωστόσο, η απόφαση του αρμόδιου υπουργού Θάνου Πλεύρη για καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ σε όσες ιδιωτικές κλινικές δηλώσουν αδυναμία να αναλάβουν Covid περιστατικά, είναι άλλη μία απόδειξη της ανησυχίας που επικρατεί στην Αριστοτέλους για την εξέλιξη του 5ου πανδημικού κύματος. Σημειώνεται ότι, παρότι το υπουργείο Υγείας προχωρά σε επίταξη ιδιωτών γιατρών για τρίτη φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για πρώτη φορά προβαίνει στην διακοπή σύμβασης ιδιωτικών κλινικών με τον ΕΟΠΥΥ, σε μία περίοδο μάλιστα που ασθενείς με άλλα νοσήματα αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας, λόγω της υγειονομικής κρίσης.
Από τη Δευτέρα παραδίδονται στη διάθεση του ΕΣΥ τουλάχιστον 300 επιπλέον απλές κλίνες νοσηλείας για Covid περιστατικά στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, συνολικά ο ιδιωτικός τομέας στην Αθήνα θα διαθέσει από το 10% έως το 15% των απλών κλινών του για νοσηλείες Covid, που σημαίνει περίπου 300-400 κλίνες. Ήδη, οι ιδιώτες έχουν παραχωρήσει στη διάθεση του ΕΣΥ άλλα 1100-1200 Covid και non Covid κρεβάτια, στη Θεσσαλία και στη Β. Ελλάδα, καθώς και το σύνολο των κλινών ΜΕΘ που διαθέτουν για διαχείριση non Covid περιστατικών. Από τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί με συνολικά 2.000 κλίνες.
Ενεργοποιείται νέος σχεδιασμός
Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει αύξηση στα περιστατικά που χρήζουν εντατικής θεραπείας. Ωστόσο, οι αυξανόμενες ανάγκες για απλές νοσηλείες Covid, οδηγούν στην ενεργοποίηση ενός νέου επιχειρησιακού σχεδίου.
Έτσι, εκτός από το «Σωτηρία», άλλα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία, όπως το «Σισμανόγλειο», αναμένεται να μετατραπούν ξανά σε «μονοθεματικά» (μόνο για Covid περιστατικά). Σε νοσοκομεία της Αττικής, όπως το «Ευαγγελισμός» και το «Γ.Γεννηματάς», επιπλέον κρεβάτια για γενικά περιστατικά μετατρέπονται σε κλίνες για ασθενείς με Covid, ενώ στη μάχη μπαίνει και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ.