Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς μπορεί να επηρεάσει την πανδημία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς μπορεί να επηρεάσει την πανδημία
Η κατάσταση αυτή λογικά θα οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων, αλλά δεν θα καταγραφούν τα δεδομένα επαρκώς.

Σε αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 μπορεί να οδηγήσει το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, λόγω του συνδυασμού του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού και του συνωστισμού των πολιτών για να εξέλθουν από τη χώρα.

Όσοι νοσήσουν βαρύτερα σε πόλεις που βρίσκονται σε πολιορκία θα παραπεμφθούν αναγκαστικά σε νοσοκομεία κατάμεστα από τραυματίες και με περιορισμένες προμήθειες. Η κατάσταση αυτή αποτελεί ένα θλιβερό συνδυασμό ασθενών με COVID-19 και τραυματιών πολέμου. Επίσης είναι δυσχερής η μεταφορά οξυγόνου σε περιόδους πολέμου, ενώ ήδη το απόθεμα οξυγόνου στην Ουκρανία αρχίζει να μειώνεται σημαντικά.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα, όπως τα σχολίασαν ο Eric Toner, Ιατρός του John Hopkins και ο Ron Waldman Καθηγητής του πανεπιστημίου George Washington:

Η κατάσταση αυτή λογικά θα οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων, αλλά δεν θα καταγραφούν τα δεδομένα επαρκώς. Ήδη έχουν κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες με κοσμοσυρροή χωρίς μάσκα σε υπόγειους σιδηροδρόμους και μέσα μεταφοράς σε διάφορες γειτονικές χώρες όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, και η Σλοβακία.

Επιπρόσθετα το ποσοστό του εμβολιασμού της Ουκρανίας ήταν στο 35% πριν την έναρξη του πολέμου, ενώ πλέον οι εμβολιασμοί έχουν διακοπεί, λόγω έκτακτων συνθηκών, ενώ οι γείτονες χώρες παρά τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού τους θα δεχτούν τώρα αρκετούς ανεμβολίαστους πρόσφυγες πυροδοτώντας εκρήξεις του ιού.

Ο Καθηγητής Ron Waldman υποστηρίζει ότι παντού τα κρούσματα φαίνεται να μειώνονται στην Ευρώπη, αλλά η συνάθροιση περισσότερου πληθυσμού στον ίδιο χώρο και η αυξημένη κινητικότητα ευνοούν την έξαρση του ιού. Ωστόσο, οι πρόσφυγες κινδυνεύουν να κατηγορηθούν αδίκως για τη διασπορά του ιού, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για μία ομάδα ανθρώπων που φεύγουν από την πατρίδα τους εξαιτίας μίας πολεμικής σύρραξης με φόβο τόσο για τη δική τους τη ζωή όσο και των οικογενειών τους. «Τόσο η επιδημιολογική πορεία των μειωμένων κρουσμάτων όσο και η ηπιότερη μορφή του στελέχους όμικρον δεν μας επιτρέπουν να αφήσουμε το φόβο της πανδημίας να σταθεί εμπόδιο στην ανθρωπιά μας απέναντι στην τραγωδία του πολέμου», αναφέρουν καταλήγοντας οι ειδικοί του ΕΚΠΑ.

Πατούλης: Κίνδυνος να ανατραπούν τα επιδημιολογικά δεδομένα

Στις υγειονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και στην ανάγκη να προστατευθεί η δημόσια υγεία, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης, στο πλαίσιο του χαιρετισμού του, στο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας.

«Οι δραματικές πολεμικές εξελίξεις στην Ουκρανία, έχουν και μία σοβαρή υγειονομική πτυχή που προκαλεί ανησυχία. Η διασπορά του κορονοϊού που η Ρωσία κατέγραφε το διάστημα πριν από την εισβολή, τα ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα της Ουκρανίας καθώς και πολλών πρώην Ανατολικών χωρών, σε συνδυασμό με το μεγάλο κύμα προσφύγων που θα μετακινηθούν από την εμπόλεμη ζώνη προς την Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει κίνδυνος να ανατρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Την ώρα που η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι βαδίζουμε, επιτέλους, προς την έξοδο από την υγειονομική κρίση και η ανθρωπότητα εύχεται να μην υπάρξει νέα μετάλλαξη είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και επίφοβο το γεγονός πιθανής αναζωπύρωσης της πανδημίας στην καρδιά της Ευρώπης κάτω από συνθήκες πολέμου που έτσι κι αλλιώς ευνοούν τις μεγάλες επιδημίες. Θα πρέπει λοιπόν ως χώρα να δείξουμε αυτοσυγκράτηση, στην χαλάρωση των μέτρων δημιουργώντας συνθήκες ασφαλείας για τη δημόσια υγεία. Αυτή την ώρα είναι ακόμα πιο σημαντική η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καθώς και η ατομική ευθύνη, για την διασφάλιση της δημόσια υγείας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ.

Θεοδωρίδου: Αύξηση των λοιμωδών νοσημάτων

Στον κίνδυνο για αύξηση των λοιμωδών νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό είχε αναφερθεί κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας (28/2) και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου:

«Μεταξύ των καταστροφών που προκαλούν οι πολεμικές συρράξεις σε όλους τους τομείς της ζωής μας, θα ήθελα να θυμίσω και την ανατροπή των μηχανισμών ελέγχων των λοιμωδών νοσημάτων που προλαμβάνονται με τους εμβολιασμούς. Η μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης ενός πληθυσμού, λόγω των συνθηκών πολέμου, οδηγεί σε εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων και ακύρωση της παγκόσμιας προσπάθειας εκρίζωσης αυτών», ανέφερε η καθηγήτρια, επικαλούμενη το παράδειγμα της Συρίας.

«Μετά από 13 χρόνια που ήταν ελεύθερη από πολιομυελίτιδα, λόγω του πολέμου μεταξύ 2011 – 2017, με καταρράκωση του συστήματος υγείας της χώρας και με την εμβολιαστική κάλυψη από το πολύ καλό ποσοστό, άνω του 80%, να μειώνεται στο 41%, είχε την επανεμφάνιση 35 περιπτώσεων πολιομυελίτιδας μέσα σε τρεις μήνες. Ένα γεγονός το οποίο σήμανε συναγερμό για ενδεχόμενη διασπορά σε γειτονικές χώρες αλλά και στην Ευρώπη. Άλλη μια φορά δηλαδή γίνεται σαφές ότι καμιά χώρα δεν είναι άνοση στα μεταδιδόμενα λοιμώδη νοσήματα.

Στην επιδημία της Covid καθημερινά χωρίς να το έχουμε πολυσυνειδητοποιήσει χρησιμοποιούμε όρους πολεμικούς: ο ιός- “αόρατος εχθρός”, τα εμβόλια- “όπλα”, τα αντισώματα- “στρατιώτες”, η ανοσία- “με πρώτο και δεύτερο μέτωπο”, η “αντίσταση” ή τα “αναχώματα”. Ακόμη, όμως, δεν δικαιούμεθα να χρησιμοποιήσουμε σε αυτόν τον λεκτικό πόλεμο τη λέξη “ειρήνη”, γιατί υπάρχουν θέματα και η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής», κατέληξε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρευνα: Εντάθηκαν οι ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων κατά την διάρκεια της πανδημίας

ΠΟΥ: Προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις της ψυχικής υγείας από την πανδημία

Συνάντηση Πλεύρη - Ammon (ECDC) για τα επόμενα βήματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider