Σε μία νέα φάση συνύπαρξης με τον κορονοϊό μπαίνει η χώρα, κατά την οποία υπάρχουν μέτρα χωρίς να είναι υποχρεωτική η εφαρμογή τους, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Τετάρτη.
«Τα μέτρα υπάρχουν, χωρίς να μπαίνουν σε διαδικασία υποχρεωτικότηας, διότι ακριβώς έχουμε πλέον διαφορετική επιδημιολογική εικόνα. Δεν πιστεύουμε στην πολιτική zero covid όπως στην Κίνα, μία πολιτική η οποία αποτυγχάνει όταν υπάρχει υπερμεταδοτικότητα. Αντιθέτως πιστεύουμε στις πολιτικές όπου, ενισχύοντας το ΕΣΥ και προστατεύοντας τις ευάλωτες ομάδες, μπαίνουμε σε μία διαδικασία που οι δείκτες μας επιτρέπουν και μας δίνουν τη δυνατότητα να οδηγηθούμε σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορονοϊό. Το πλαίσιο είναι δυναμικό, θα βλέπουμε την πανδημία και, αναλόγως με την πορεία, θα μπορούμε να προσαρμοζόμαστε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας.
Όπως ο ίδιος σημείωσε, σε αυτό συμβάλλει το γεγονός ότι η παραλλαγή Όμικρον έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα αλλά μικρότερη νοσηρότητα, η εμβολιαστική κάλυψη έχει φτάσει το 75% στο γενικό πληθυσμό, το 85% στον ενήλικο πληθυσμό και άνω του 90% στις ευάλωτες ομάδες, ενώ έχει νοσήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού ενισχύοντας το τείχος προστασίας.
Παράλληλα, τόνισε ότι με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει έχει ενισχυθεί το σύστημα υγείας, ενώ θα στηριχτεί επιπλέον με πόρους τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τέλος, υπογράμμισε ότι χάρη στην υπερπροσπάθεια που έγινε από τους υγειονομικούς, η Ελλάδα βρέθηκε σε πολύ καλύτερη θέση αναφορικά με την απόδοση του ΕΣΥ από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στο δείκτη υπερβάλλουσας θνητότητας, ο οποίος -όπως τόνισε- είναι ο μοναδικός συγκρίσιμος δείκτης όσον αφορά στους θανάτους.
«Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δικαιολογεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας, καθώς μειώνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες, ενώ σε μεγάλο βαθμό έχει επανέλθει πλήρως η οικονομική ζωή του τόπου. Επομένως, αποδίδουν όλα τα άλλα μέτρα που συνδέονται με τον εμβολιασμό, με τη νόσηση αλλά και τη συνολική τεχνογνωσία που υπάρχει για την αντιμετώπιση της πανδημίας», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας ότι στη νέα φάση διαχείρισης της πανδημίας οι υγειονομικές αρχές παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα για οτιδήποτε χρειαστεί.
Αγαπηδάκη: Μοντέλο βιώσιμης διαχείρισης
Στο νέο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας αναφέρθηκε και η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. «Βασικό μέλημα όλων μας είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ιός δεν μπορεί να εκριζωθεί. Στην καλύτερη περίπτωση θα μάθουμε να συνυπάρχουμε με αυτόν, όπως συνυπάρχουμε με τόσους άλλους ιούς όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να διακόπτουν τη ζωή μας και να τη διαταράσσουν σε τόσο μεγάλο βαθμό. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην προ πανδημική κατάσταση. Άρα μιλάμε για μία προσαρμογή σε νέα δεδομένα, μέσα από αυτό το μοντέλο βιώσιμης διαχείρισης, όπου η Πολιτεία, λαμβάνοντας υπόψη τις παραμέτρους που πρέπει να εξεταστούν για να προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, επιδιώκει να διασφαλίσει μια πιο ελεύθερη καθημερινή κινητικότητα και ένα ασφαλές πλαίσιο προστασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ζαούτης: Υποκαταγραφή των θανάτων στις ευρωπαϊκές χώρες
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, απ' την πλευρά του διευκρίνισε πως, με βάση τους επιδημιολογικούς δείκτες, η Ελλάδα δηλώνει αυξημένο αριθμό θανάτων από covid, καθώς το σύστημα καταγραφής δεν είναι ενιαίο. Παράλληλα, επισήμανε ότι σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, γίνεται υποκαταγραφή των θανάτων στις ευρωπαϊκές χώρες.
Ο κ. Ζαούτης, εξήγησε πως το σύστημα καταγραφής θανάτων δεν μπορεί να είναι συγκρίσιμο με βάση τους αριθμούς, καθώς εξαρτάται από το στάδιο της πανδημίας στο οποίο βρίσκεται κάθε χώρα, ενώ οι προγνωστικοί παράγοντες δεν είναι κοινοί.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, η υπερβάλλουσα θνητότητα για την Ελλάδα στην περίοδο 2020-2021 ήταν 127,1 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού. Ο αντίστοιχος δείκτης για όλη τη Δυτική Ευρώπη ήταν 140 θάνατοι ανά 100.000 και για την Κεντρική Ευρώπη ήταν 315,7 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού.
Ενδεικτικά, ο ίδιος δείκτης ήταν για την Ιταλία 227,4, την Ισπανία 186,7, την Πορτογαλία 202,2, τη Γαλλία 124,2, τη Γερμανία 120,5 και το Ηνωμένο Βασίλειο 126,8 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, επισήμανε ότι η καταγραφή των θανάτων της επιδημίας στην Ελλάδα γίνεται με βάση τον ορισμό του Παγκόσμιου οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που σημαίνει ότι όποιος διαγιγνώσκεται θετικός στην covid-19 και καταλήγει, ο θάνατος του δηλώνεται ως θάνατος από covid, ανεξάρτητα από άλλες συννοσηρότητες.
Παπαευαγγέλου: Τα περιστατικά ηπατίτιδας φαίνεται ότι οφείλονται σε αδενοϊό
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής - Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγελου, τόνισε ότι οι μαθητές μετά το Πάσχα θα επιστρέψουν στα σχολεία με στοχευμένο έλεγχο μόνο σε περιπτώσεις με συμπτώματα, με συστηματική χρήση της μάσκας, καλό αερισμό των αιθουσών με σύμμαχο τον καλό καιρό και ιχνηλάτηση στα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Παράλληλα, κάλεσε τους γονείς να ελέγχουν τα παιδιά τους όταν υπάρχουν συμπτώματα λοίμωξης και να μην τα στέλνουν στο σχολείο ή σε άλλες δραστηριότητες, επισημαίνοντας ότι σημαντικός αριθμός παιδιών και εφήβων έχουν νοσήσει ή και εμβολιαστεί, γεγονός που έχει συμβάλλει στη δημιουργία ενός τείχους ανοσίας.
Η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και στα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας που καταγράφονται τον τελευταίο καιρό στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι φαίνεται να οφείλονται σε λοίμωξη από έναν κοινό αδενοϊό, με τον οποίο τα παιδιά δεν είχαν έρθει σε επαφή προηγουμένως. Ξεκαθάρισε δε ότι δε συνδέονται με τον εμβολιασμό ή με τη νόσο long covid, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως η απομόνωση και ο εγκλεισμός λόγω πανδημίας του παιδικού πληθυσμού τα προηγούμενα χρόνια να οδηγούν σε ξεσπάσματα άλλων ιών.
«Τα παιδιά που είναι 2-3 ετών έχουν μεγαλώσει σε αποστειρωμένο περιβάλλον, χωρίς να έχουν συναντήσει συνάχι ή διάρροια και αυτό έχει αλλάξει σημαντικά την οικολογία. Φαίνεται ότι τα χρωστούμενα θα έρθουν μαζεμένα τελικά. Τα παιδιά θα αρχίσουν να έχουν λοιμώξεις, ωστόσο είναι νωρίς για να ξέρουμε αν θα αλλάξει η κλινική έκφραση αυτών των συνηθισμένων ιώσεων ή αν θα υπάρξουν και άλλα παραδείγματα όπως το συγκεκριμένο », δήλωσε η καθηγήτρια, κλείνοντας με την αισιόδοξη εκτίμηση ότι οι επιστήμονες βρίσκονται κοντά στη λύση του «γρίφου».
Μαγιορκίνης: Πρέπει να διατηρήσουμε το τείχος ανοσίας
Ο καθηγητής Υγιεινής - Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε τις χώρες που έχουν άρει τα περιοριστικά μέτρα στο πλαίσιο ύφεσης των σκληρών δεικτών, σημειώνοντας ότι η σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών αποτελεί «φυσική εξέλιξη». Τόνισε, ωστόσο, ότι το να ζούμε με τον ιό και να τον διαχειριζόμαστε σημαίνει ότι αφενός πρέπει να διατηρήσουμε το τείχος προστασίας σε βάθος χρόνου, αφετέρου να διατηρήσουμε ασφαλείς συμπεριφορές, ανάλογα με τον ατομικό κίνδυνο του κάθε πολίτη