Επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια εντός του Ιουλίου, ζητά το Συντονιστικό Όργανο ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναφέροντας ότι "ο προγραμματισμός άμεσων κινητοποιήσεων θα αποτελέσει μονόδρομο εάν δεν υπάρξουν απτά αποτελέσματα στην επίλυση αυτών".
Ζητούν ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας μέχρι την Πέμπτη 7 Ιουλίου για το εάν "τα μέτρα διάσωσης των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών ιατρών, που έχουν συζητηθεί θα προωθηθούν για ψήφιση εντός του Ιουλίου, στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί", επισημαίνοντας ότι "η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας χρειάζεται στήριξη".
Ειδικότερα θέματα που έχουν τεθεί για το 2022 είναι η άμεση έξτρα χρηματοδότηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων κατά 15 εκατ. ευρώ η οποία θα προέλθει από ενίσχυση του Υπουργείου Οικονομικών, ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν το claw back, τεκμηρίωση λόγω COVID-19 ώστε να καλυφθούν ξεχωριστά αυτές οι δαπάνες και θεσμοθέτηση διαχειριστικής αμοιβής των παραπεμπτικών όπως έχει νομοθετηθεί και για τα ιδιωτικά φαρμακεία, καθώς και κόστος δειγματοληψίας. Για το 2023 τα θέματα που έχουν τεθεί αφορούν τον καθορισμό του μέγιστου ποσοστού claw back έως 10% (με προοπτική μηδενισμού του έως το 2025) που θα κληθούν να επιστρέψουν τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί και εισαγωγή της έννοιας της συνυπευθυνότητας του κράτους στην υπέρβαση των δαπανών, αποτίμηση της ιατρικής πράξης ως ξεχωριστή αμοιβή, εξορθολογισμός των διαγνωστικών εξετάσεων, εξορθολογισμός των συμμετοχών και επανεξέταση συνταγογραφικών οδηγιών.
"Τονίζουμε ότι αυτά είναι ζητήματα, των οποίων η θεσμοθέτησή τους εντός Ιουλίου, είναι που θα καθορίσει την επιβίωση ή όχι ενός ολόκληρου κλάδου", καταλήγει το Συντονιστικό Όργανο Ιδιωτικών Φορέων ΠΦΥ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ