Στη δίνη του κορονοϊού βρέθηκε η χώρα για μία ακόμη εβδομάδα (4-10 /7/2022), καταγράφοντας δυσανάλογο για την εποχή αριθμό κρουσμάτων. Αν και η πρώτη εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, προκάλεσε σύγχυση στη «μετάφραση» αναφορικά με τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων (13.623 /εκατ. πληθυσμού), η αύξηση είναι σαφώς καταγεγραμμένη (+18%) και ταυτόχρονα μικρότερη σε σχέση με αυξήσεις που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα.
«Πρωταθλήτρια» σε αριθμό περιστατικών, σε συνάρτηση με τον πληθυσμό της, αναδείχθηκε η Πάρος, ενώ ακολουθούν η Μύκονος, η Σαντορίνη (Θήρα), η Μήλος, τα Χανιά και η Κεφαλονιά.
Κατά την ίδια περίοδο στα ύψη βρέθηκε και η θετικότητα στη χώρα, καθώς από τα 913.832 διαγνωστικά τεστ που διενεργήθηκαν (μοριακά και rapid), θετικά βγήκαν πάνω από το ένα στα έξι (16,12%).
Ξεπέρασαν τις 2.000 οι νοσηλείες – Ανακατατάξεις στο ΕΣΥ
Αυτό που προβληματίζει περισσότερο, είναι η μεγάλη αύξηση που σημειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες στις εισαγωγές ασθενών με covid -19 στα νοσοκομεία, οι οποίες κατά την εβδομάδα αναφοράς ανήλθαν συνολικά στις 2.289, με τα εξιτήρια να φτάνουν μόλις τα 1.673. Το θετικό είναι ότι ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι παραμένει σε σταθερά επίπεδα τον τελευταίο μήνα, με την εβδομάδα αναφοράς να καταγράφονται 109 ασθενείς. Η αποσύζευξη των κρουσμάτων από τις βαριές νοσηλείες είναι εμφανής, εντούτοις ο υψηλός αριθμός των μολύνσεων αφήνει το «αποτύπωμά» του στις νοσηλείες σε απλές κλίνες, με τη μεγαλύτερη πίεση να εντοπίζεται στην Αττική, όπου συγκεντρώνεται και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
Στο πλαίσιο αυτό, ήδη ενεργοποιήθηκε από τη Δευτέρα (11/7) και μέχρι τις 20 του μήνα το επιχειρησιακό σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για το ΕΣΥ, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τόσο των Ελλήνων πολιτών όσο και των τουριστών που βρίσκονται στη χώρα μας, στο peak της τουριστικής περιόδου.
Σε πρώτη φάση, το νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» τέθηκε εκτός εφημεριών για να καλύπτει αποκλειστικά ασθενείς με covid, ενώ περί τις 100 κλίνες έχουν δεσμευτεί στα νοσοκομεία Σωτηρία και Σισμανόγλειο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δεύτερη φάση προβλέπεται η ένταξη στο σύστημα έως 200 κλινών ιδιωτικών κλινικών, εφόσον κριθεί αναγκαίο, ενώ θα συνεχιστεί και η δέσμευση γενικών κλινών στα δημόσια νοσοκομεία.
Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε την Τρίτη (12/7) ότι το επόμενο εικοσαήμερο θα έχουμε μία «διαχειρίσιμη» πίεση του εθνικού συστήματος υγείας και σε Covid αλλά και σε non Covid περιστατικά στις απλές κλίνες.
«Ο Ιούλιος είναι κατ’ εξοχήν μήνας που έχει και μεγάλη πίεση στα non Covid περιστατικά, διότι οι πολίτες που κάνουν κατά βάση τις διακοπές τους τον Αύγουστο, οποιαδήποτε ιατρική πράξη έχουνε σε εκκρεμότητα, την κάνουν πριν τις διακοπές», εξήγησε.
Κορύφωση, αλλά όχι αποκλιμάκωση
Αν και προβλέπεται κορύφωση της επιδημικής έξαρσης μέσα στον Ιούλιο, πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι η αποκλιμάκωση θα αργήσει να επέλθει, δεδομένης της υψηλής μεταδοτικότητας των νέων υποπαραλλαγών της Όμικρον και της ανοσιακής διαφυγής τους, σε συνδυασμό με την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Πάντως, τονίζουν ότι ο εμβολιασμός εξακολουθεί να προστατεύει από τη βαριά νόσο, όχι όμως από τη μόλυνση. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, η μικρή πίεση από βαριές νοσηλείες στη χώρα μας οφείλεται και στο γεγονός ότι ο ελληνικός πληθυσμός έχει εμβολιαστεί σχετικά πιο πρόσφατα, σε σύγκριση με την Πορτογαλία, για παράδειγμα, που είχε επιτύχει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού νωρίτερα και τώρα έχει πολύ μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας και θανάτους.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την «αμφιλεγόμενη» εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, η οποία έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στα κοινωνικά δίκτυα, την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 16 θάνατοι ασθενών με Covid-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, σημειώνοντας αύξηση 33% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Photo: Getty Images