Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας, εξαιτίας της ασυνήθιστα για την εποχή αυξημένης δραστηριότητας του ιού της γρίπης. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (2/9), αν και διανύουμε την προ-επιδημική περίοδο, τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης διασποράς σε σχέση με προηγούμενα έτη, σε ορισμένες περιοχές και κυρίως μεταξύ των ατόμων νεαρής ηλικίας.
Ο αριθμός των κρουσμάτων, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες του Insider- αναμένεται να ανακοινωθεί σε επιδημιολογική αναφορά εντός της εβδομάδας, δεν είναι υψηλός και τα περιστατικά εντοπίζονται κυρίως στη νησιωτική χώρα.
«Λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού δεν εκτεθήκαμε στον ιό της γρίπης, με αποτέλεσμα η ανοσία η οποία χτίζεται μέσω της μόλυνσης να έχει εξασθενίσει. Ωστόσο, η διασπορά δεν είναι εκτεταμένη. Τα περιστατικά αυτά είναι εντοπισμένα κυρίως σε τουριστικά δημοφιλείς περιοχές, όπου υπάρχει έντονος συγχρωτισμός, γι’ αυτό συνέβησαν και κάποιες μεταδόσεις», αναφέρει στο Insider ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Δημήτριος Παρασκευής. Και εξηγεί:
«Ο συνδυασμός της εξασθενημένης ανοσίας με τις συνθήκες που ευνοούν τη διασπορά των ιών του αναπνευστικού οδήγησε σε αυξημένη δραστηριότητα, εντοπισμένη σε κάποιες περιοχές δημοφιλείς για τους νέους που, λόγω της διασκέδασης και της χαλάρωσης την περίοδο των διακοπών, υπάρχει και έντονος συγχρωτισμός. Το ενδεχόμενο να έχει εισαχθεί ο ιός στη χώρα μέσω επισκεπτών από άλλες χώρες είναι σαφώς πιθανό, καθώς όλα τα λοιμώδη νοσήματα από κάπου εισάγονται. Εντούτοις, το θέμα δεν είναι ότι έχει εισαχθεί ο ιός, αλλά το ότι επικράτησαν οι συνθήκες που ευνόησαν τη διασπορά του».
Να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες
Με δεδομένο ότι στο Νότιο Ημισφαίριο καταγράφηκε πρώιμη έναρξη του επιδημικού κύματος της γρίπης για τη φετινή περίοδο, ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη της δραστηριότητας του νοσήματος. Στο πλαίσιο αυτό, ο Οργανισμός επισημαίνει ότι για την πρόληψη της διασποράς του ιού στην κοινότητα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής και τα μέτρα προστασίας, υπογραμμίζοντας ότι ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για τον πληθυσμό.
«Το μήνυμα που λαμβάνουμε από αυτήν την πρώιμη αυξημένη συχνότητα του ιού είναι ότι ενδεχομένως φέτος να έχουμε πιο έντονο κύμα γρίπης. Αυτό φάνηκε και στο Νότιο Ημισφαίριο και θα πρέπει να λειτουργήσει ως ένδειξη προς τον ευπαθή πληθυσμό ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί, όχι μόνο έναντι του κορoνοϊού αλλά και κατά της γρίπης», αναφέρει ο κ. Παρασκευής.
Στο ερώτημα σχετικά με το εάν θα ήταν σκόπιμο η έναρξη του αντιγριπικού εμβολιασμού να γίνει νωρίτερα, ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ απαντά: «Αυτό είναι κάτι το οποίο θα αποφασιστεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών».
Προβληματισμός για την συνύπαρξη γρίπης – κορονοϊού
Κάθε χρόνο οι επιστήμονες παρακολουθούν «στενά» την πορεία της γρίπης και των εποχικών ιώσεων στο Νότιο Ημισφαίριο, ούτως ώστε να έχουν μια εικόνα σχετικά με το πως θα εξελιχθεί η σεζόν στο Βόρειο Ημισφαίριο.
Τους προηγούμενους μήνες η Αυστραλία βίωσε ένα τεράστιο κύμα κρουσμάτων γρίπης, με ποσοστά που υπερέβησαν κατά πολύ τα όσα κατέγραφε η χώρα προ πανδημίας. Ταυτόχρονα, αξιωματούχοι της υγείας αναφέρουν ότι τα κρούσματα COVID-19 εκτοξεύθηκαν, καθώς οι παραλλαγές της Όμικρον συνεχίζουν να εξαπλώνονται σε ολόκληρη τη χώρα.
Η ανησυχητική ταυτόχρονη αύξηση κρουσμάτων COVID-19 και γρίπης στο Νότιο Ημισφαίριο που εξέρχεται από τον χειμώνα, θα μπορούσε να είναι ένα «καμπανάκι» για ταυτόχρονη επιδημία με τους δύο ιούς στην Αμερική και την Ευρώπη. Κυρίως, δε, σε συνδυασμό με την πτώση των αντισωμάτων από τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 και την εξασθενημένη ανοσία από μόλυνση με τον ιό της γρίπης.
Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την Ελλάδα; Επί του παρόντος είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η επίπτωση στις νοσηλείες και στο σύστημα Υγείας, ωστόσο είναι κάτι που απασχολεί τους επιστήμονες. Σε κάθε περίπτωση, ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, τόσο έναντι του κορονοϊού όσο και κατά της γρίπης, θα παίξει καθοριστικό ρόλο.