Τα κονδύλια που θα διατεθούν στον τομέα της υγείας παρουσίασε ο αρμόδιος Υπουργός, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του για την «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023» στη Βουλή.
Όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για το 2023 είναι αυξημένος κατά 439 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2022, αποδεικνύοντας την ιδιαίτερη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην Υγεία. «Για το 2023 ο προϋπολογισμός ανέρχεται 4,7 δισ. και με τις δημόσιες επενδύσεις στα 5,2 δισ. έναντι 3,8 δισ. του τελευταίου προϋπολογισμού της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Δηλαδή 1,4 δισ. περισσότερα χρήματα για την υγεία. Εάν σε αυτό συμπεριλάβουμε και τα 1,5 δις του Ταμείου Ανάκαμψης που εξασφάλισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διασφαλιστεί άλλος ένας προϋπολογισμός για την Υγεία», τόνισε.
Πρόληψη και Πρωτοβάθμια Φροντίδα
Αναφορικά με την πρόληψη και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, 254 εκατ. ευρώ με δυνατότητα προσαύξησης 130 εκατ., παρέχονται σε 5 βασικά προληπτικά προγράμματα μέσω του προγράμματος Σπύρος Δοξιάδης για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, των καρδιαγγειακών παθήσεων και την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας. Ήδη έχουν διενεργηθεί άνω των 60.000 μαστογραφιών και άνω των 4.000 γυναικών έχουν διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο.
Παράλληλα, 272 εκατ. ευρώ διατίθενται για την κτηριακή αναβάθμιση και τον εξοπλισμό 157 κέντρων υγείας, αναβαθμίζοντας πλήρως την ΠΦΥ.
Παράλληλα, ανασυγκροτείται ο ΕΟΠΥΥ με την ένταξη ποιοτικών κριτηρίων. Λόγω του αυξημένου clawback στους κλινικοεργαστηριακούς θα υπάρξει νέα αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού κατά 15 εκατ. ευρώ. Συνολικά για το 2022 ο προϋπολογισμός θα έχει ενισχυθεί με πάνω από 75 εκατ. ευρώ.
Εθνικό Σύστημα Υγείας
Για το ΕΣΥ και τα δημόσια νοσοκομεία ο Υπουργός υπογράμμισε πώς θα εκσυγχρονιστούν, ενώ διαμορφώνεται ο νέος χάρτης υγείας με βάση τις ανάγκες των πολιτών.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι 380 εκατ. διατίθενται για την κτηριακή και υλικοτεχνική αναβάθμιση 80 νοσοκομείων, με αλλαγή όλων των ΤΕΠ και άλλα 55 εκατ. για τις δομές ψυχικής υγείας.
«Καμία δομή δεν κλείνει, όλες αναβαθμίζονται, αλλά αποκτούν τον χαρακτήρα που εξυπηρετεί καλύτερα τις υγειονομικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας», ξεκαθάρισε.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας:
- Αυξάνονται τα εισοδήματα των γιατρών κατά 10% με επιπλέον επίδομα σε αναισθησιολόγους, ΤΕΠ κατά 400 ευρώ, ΜΕΘ έως 690 ευρώ και 250 ευρώ για το ΕΚΑΒ.
- Όσοι γίνονται προσωπικοί γιατροί στο δημόσιο έχουν επιπλέον εισόδημα 10.000 το χρόνο και οι ιδιώτες που εντάσσονται φθάνουν άνω των 60.000 ετησίως.
- Το υπουργείο προβαίνει σε προσλήψεις 6.000 ατόμων
- Ανανεώνονται 12.000 συμβάσεις επικουρικού προσωπικού και όσων αντικατέστησαν τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς
- Διενεργείται ολοκληρωμένο σχέδιο για την μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων και τη μείωση του χρόνου αναμονής στα ΤΕΠ.
- 278 εκατ. διατίθενται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα της υγείας
- Στηρίζεται η εξωνοσοκομειακή φροντίδα, με έμφαση στην ανακουφιστική και στην κατ’ οίκον περίθαλψη.
«Εν τέλει αυξάνουμε τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων, τις προσλήψεις και τους πόρους. Η διάθεση όμως γίνεται με αξιολόγηση», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης.
Φαρμακευτική πολιτική
Εκτενής αναφορά έκανε και στη φαρμακευτική πολιτική, τονίζοντας πώς κλείνουμε το 2022 έχοντας ολοκληρώσει 920 εκατ. κλειστούς προϋπολογισμούς 750 για τον ΕΟΠΥΥ με όφελος 348 εκατ. και 170 εκατ. για τα νοσοκομεία με περίπου 80 εκατ., εντάσσοντας όλες τις νέες θεραπείες και χωρίς να αποχωρήσει κανένα φάρμακο. «Οι κλειστοί προϋπολογισμοί επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτω των 80 εκατ. χαϊδεύοντας τα κέρδη της βιομηχανίας. Με μείωση τιμών, διαπραγματεύσεις, κλειστούς προϋπολογισμούς στα ΦΥΚ και έλεγχο της κατανάλωσης μειώνουμε την υπέρβαση προς όφελος του πολίτη», δήλωσε χαρακτηριστικά.