Ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνει να πάρει η «επιδημία» διενέργειας αισθητικών επεμβάσεων από μη ειδικούς στη χώρα μας, με τα περιστατικά παραμορφώσεων και άλλων επιπλοκών να αυξάνονται δραματικά. Οι επιστημονικοί φορείς προειδοποιούν τους πολίτες, επισημαίνοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί η επίσκεψη για αισθητικές επεμβάσεις σε χώρο εκτός ιατρείου Δερματολογίας ή Πλαστικής Χειρουργικής.
Μετά την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) τώρα και ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών (ΙΣΠ), επισείει την προσοχή του κοινού υπογραμμίζοντας ότι οι ενέσιμες αισθητικές θεραπείες προσώπου ή σώματος αποτελούν ιατρική πράξη που εκτελείται αποκλειστικά από ιατρούς και συγκεκριμένα από δερματολόγους ή πλαστικούς χειρουργούς, οι οποίοι διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση, εμπειρία και άδεια άσκησης επαγγέλματος σε νόμιμα αδειοδοτημένους χώρους.
Ο Σύλλογος αναφέρει ότι δέχεται αναφορές για παράνομη και επικίνδυνη άσκηση αισθητικών επεμβάσεων από επαγγελματίες ομορφιάς που δεν έχουν καμία εκπαίδευση, σε μη αδειοδοτημένους χώρους που δεν πληρούν τις αντίστοιχες προδιαγραφές και με χρήση υλικών με αμφίβολη ποιότητα και άγνωστη προέλευση.
Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει ότι το αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι επισκέψεις πολιτών σε ιατρούς της Π.Φ.Υ. ή του ΕΣΥ, με αναφορές για παραμορφώσεις προσώπου ή άλλων μερών του σώματος, δυσμορφίες, νεκρώσεις, λοιμώξεις, αλλεργικές αντιδράσεις κλπ, η θεραπεία των οποίων φορτίζει τη λειτουργία του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση των επιπλοκών, με τη συνακόλουθη επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων και του Έλληνα φορολογούμενου.
Ο ΙΣΠ προειδοποιεί ότι η κατάσταση τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, υπογραμμίζοντας ότι η επίσκεψη για αισθητικές επεμβάσεις σε χώρο εκτός ιατρείου Δερματολογίας ή Πλαστικής Χειρουργικής είναι πράξη παράνομη και επικίνδυνη.
Το θέμα είχε αναδείξει ήδη από το Δεκέμβριο η ΕΔΑΕ, με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο, αναφορικά με κέντρο αισθητικής το οποίο υποτίθεται ότι πραγματοποίησε θεραπείες με μπότοξ (Botox), όμως στην πραγματικότητα αντί για φάρμακα, έκανε ένεση με φυσιολογικό ορό (καθαρό νερό).
Σύμφωνα με την ΕΔΑΕ, σήμερα στον συγκεκριμένο χώρο επικρατεί αναρχία, αυθαιρεσία και ιδιαίτερη κερδοσκοπία, λόγω της αυξανόμενης ενασχόλησης με το αντικείμενο αυτό μη ιατρών αλλά και ιατρών άνευ ειδικότητας, ή ακόμα και ιατρών με ειδικότητες που δεν έχουν την ανάλογη εκπαίδευση στο γνωστικό αντικείμενο της Δερματολογίας και της Πλαστικής Χειρουργικής, ειδικότητες που δικαιούνται απόλυτα να ασχολούνται με τα αισθητικά προβλήματα του δέρματος.
Συστάσεις για την αποφυγή εξαπάτησης
Προκειμένου να αποφύγουν την εξαπάτηση, η ΕΔΑΕ συνιστά στους πολίτες να αναζητούν την άδεια του ιατρείου ή της ιατρικής εταιρείας, η οποία πρέπει να είναι πιστοποιημένη από τον οικείο Ιατρικό Σύλλογο και να μην ξεχνούν ότι η Δερματολογία- Αφροδισιολογία, είναι η αναγνωρισμένη ιατρική ειδικότητα για τη διάγνωση, τη θεραπεία και την αντιμετώπιση των προβλημάτων του δέρματος.
Προς την ίδια κατεύθυνση, ο ΙΣΠ τονίζει ότι στην ιστοσελίδα του Συλλόγου ανευρίσκονται όλα τα αδειοδοτημένα ιατρεία που έχουν τη νόμιμη άδεια να αναλάβουν τέτοιες κοσμητικές επεμβάσεις.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΑΕ, Γιάννη Μπάρκη, η συνθήκη αυτή, του να εφαρμόζονται ιατρικές πράξεις και θεραπευτικά πρωτόκολλα σε επιχειρήσεις με τον ανύπαρκτο και μη αναγνωρισμένο τίτλο Ιατρικής Αισθητικής, όπως επίσης σε κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια, νυχάδικα, κ.λπ., εκτός από το αμφιβόλου αισθητικής αποτέλεσμα, αποτελεί και ουσιαστικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.