Συνολικά 45 παιδιά έχουν προσέλθει στο νοσοκομείο της Νάουσας προκειμένου να υποβληθούν σε τεστ για στρεπτόκοκκο (Strep Test), μετά τον τραγικό χαμό του 7χρονου από την Ημαθία, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Από αυτά, 7 παιδιά βρέθηκαν θετικά, εκ των οποίων τα 5 ασυμπτωματικά και τα 2 με συμπτώματα. Και τα επτά παιδιά που βρέθηκαν θετικά στο στρεπτόκοκκο λαμβάνουν αγωγή, ενώ τα δύο παιδιά με τα συμπτώματα εμφανίζουν βελτίωση. Τα 32 παιδιά που εξετάσθηκαν είναι εκτός του σχολικού περιβάλλοντος του 7χρονου και τα 13 εντός του σχολικού περιβάλλοντος. Από τα 32 παιδιά εκτός του σχολικού περιβάλλοντος βρέθηκαν τα 5 θετικά, εκ των οποίων 3 ασυμπτωματικά και 2 με συμπτώματα. Από τα 13 παιδιά εντός σχολικού περιβάλλοντος βρέθηκαν 2 παιδιά θετικά, αμφότερα ασυμπτωματικά.
Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι νοσηλεύεται ακόμη ένα 9χρονο παιδί, συγγενής του 7χρονου στο νοσοκομείο «Γεννηματάς», με την κατάσταση της υγείας του να είναι βελτιωμένη. Τέλος προτείνει τη διενέργεια Strep Test σε περισσότερα άρρωστα παιδιά που προσέρχονται στα Επείγοντα νοσοκομείων.
«Στο τέλος Μαρτίου χάθηκε ένα παιδάκι 18 μηνών στο Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού” από στρεπτόκοκκο. Εισήχθη με ελαφρά συμπτώματα γαστρεντερίτιδας προληπτικά και την επόμενη ημέρα κατέληξε στη ΜΕΘ από στρεπτόκοκκο. Το Νοσοκοκείο παίδων και ΜΕΘ έχει και έμπειρους, εξαιρετικούς παιδιάτρους.
Έχουμε 6 θανάτους από στρεπτόκοκκο εντός του έτους 2023.
Μήπως λοιπόν πρέπει να προστεθεί στις οδηγίες του ΕΟΔΥ να γίνεται Strep Test σε περισσότερα άρρωστα παιδιά που προσέρχονται στα επείγοντα νοσοκομείων. Είναι μία φτηνή και καθόλου επώδυνη εξέταση που σώζει ζωές», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος.
Υπενθυμίζεται, ότι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Η συχνότητα εμφάνισης της φαρυγγίτιδας από GAS συνήθως κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις ο GAS μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή λοίμωξη iGAS.
«Ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ECDC και συμμετέχει ενεργά στο Κοινό Δίκτυο Επιδημιολογικής Επιτήρησης του νοσήματος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και σε περίπτωση επικαιροποίησης των οδηγιών προς τις Αρχές Δημόσιας Υγείας θα ενημερώσει άμεσα το κοινό και την ιατρική κοινότητα», αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ.