Κάθε χώρα στον πλανήτη θα δει τα ποσοστά διαβήτη να αυξάνονται τα επόμενα 30 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα παγκόσμια μελέτη.
Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 529 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο με διαβήτη, σύμφωνα με τη μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Προέβλεψαν ότι το νούμερο θα υπερδιπλασιαστεί σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το 2050.
Η πλειονότητα των περιπτώσεων είναι διαβήτης τύπου 2, η μορφή της νόσου που συνδέεται με την παχυσαρκία και μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό, ανέφεραν οι ερευνητές.
Η αύξηση του επιπολασμού παγκοσμίως δεν είναι ομοιόμορφη: ορισμένες χώρες και περιοχές έχουν πληγεί ιδιαίτερα σοβαρά. Για παράδειγμα, τα ποσοστά επιπολασμού αναμένεται να φτάσουν το 16,8% στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή και το 11,3% στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική έως το 2050, σε σύγκριση με το 9,8% που εκτιμάται παγκοσμίως. Επί του παρόντος, ο επιπολασμός είναι 6,1%. Αλλά κάθε χώρα θα επηρεαστεί, τόνισαν οι ερευνητές.
«Ο γρήγορος ρυθμός με τον οποίο αυξάνεται ο διαβήτης δεν είναι μόνο ανησυχητικός αλλά και μια πρόκληση για κάθε σύστημα υγείας στον κόσμο», δήλωσε η Liane Ong, επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης, επισημαίνοντας ότι η πάθηση συνδέεται με μια σειρά από άλλες καρδιακές παθήσεις, όπως όπως καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό.