Υπ. Υγείας: Οι τηλεφωνικές γραμμές για την ενημέρωση των πλημμυροπαθών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπ. Υγείας: Οι τηλεφωνικές γραμμές για την ενημέρωση των πλημμυροπαθών
Τις τηλεφωνικές γραμμές, όπου μπορούν να καλούν οι πολίτες των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες προκειμένου να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν στη Δημόσια Υγεία και Υγιεινή κοινοποίησε το υπουργείο Υγείας.

Τις τηλεφωνικές γραμμές, όπου μπορούν να καλούν οι πολίτες των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες προκειμένου να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν στη Δημόσια Υγεία και Υγιεινή κοινοποίησε το υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται για τις τηλεφωνικές γραμμές 2132161123-4, όπου μπορούν οι πολίτες να να καλούν καθημερινά, από 08:00 έως 20:00.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα πλημμυρικά φαινόμενα ευνοούν την εμφάνιση νοσημάτων, όπως γαστρεντερίτιδες, ηπατίτιδα Α, νοσήματα του αναπνευστικού (CoViD, λεγεωνέλλωση) και νοσήματα που μεταδίδονται μέσω τρωκτικών ή άλλων ζώων (λεπτοσπείρωση, Ιός Δυτικού Νείλου, ελονοσία), ενώ ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για την έγκαιρη αναγνώριση και τον εργαστηριακό έλεγχο πιθανών κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης.

Επίσης, κρίνεται σκόπιμη η επαγρύπνηση των επαγγελματιών υγείας για τις περιπτώσεις αντιμετώπισης επιμόλυνσης τραυμάτων από βακτήρια, όπως ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος και μυκητιάσεις. Επιπλέον, ζητείται να ληφθεί μέριμνα καθώς, λόγω συνθηκών, δεν είναι απίθανη η πρόκληση δηγμάτων από άγρια ή και οικόσιτα ζώα και ερπετά.

Νωρίτερα, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, έδωσε στοιχεία που προκύπτουν από την επιδημιολογική επιτήρηση:
«Έχουμε λάβει δείγματα και ενημέρωση από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, όλες τις υπηρεσίες υγείας που ανήκουν στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας και μέχρι τώρα έχουμε διαγνωσμένα 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 24 περιστατικά λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού», ανέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός.

Όπως σημείωσε, στη συντριπτική τους πλειονότητα οι κάτοικοι έλαβαν οδηγίες και δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Μόνο έξι εξ αυτών νοσηλεύονται, από τους οποίους έχουν ληφθεί δείγματα προκειμένου να διαπιστωθεί η συγκεκριμένη αιτία στην οποία οφείλεται η νόσος. Αφορούν περιστατικά γαστρεντερίτιδας και τα έξι.

«Να πούμε ότι ανάμεσα στους τρεις που έγινε η μικροβιακή ανάλυση βρέθηκε το παθογόνο EPEC -σχετίζεται με συγκεκριμένο κολοβακτηρίδιο-, η σαλμονέλα σε βρέφος λίγων ημερών το οποίο νοσηλεύεται σε πολύ καλή κατάσταση και ένα περιστατικό ροταϊού σε ενήλικα», διευκρίνισε η κ. Αγαπηδάκη.

Παράλληλα, συνέστησε στους πολίτες Συνιστούμε στους πολίτες που εμφανίζουν εμπύρετη γαστρεντερίτιδα, συμπτώματα δηλαδή ναυτίας, εμέτου, διάρροιας που συνοδεύονται με πυρετό ή συμπτώματα απλού κρυολογήματος, είτε δερματικά εξανθήματα, να επισκέπτονται τις κατά τόπους υπηρεσίες υγείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θεσσαλία: Νεκρά τουλάχιστον 38.000 αιγοπρόβατα και 7.000 χοίροι από τις πλημμύρες

Εγκύκλιος υπ. Υγείας: Από ποια μεταδοτικά νοσήματα απειλούνται οι πληγείσες περιοχές

Υγειονομική «βόμβα» στη Θεσσαλία – Όλα τα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας

gazzetta
gazzetta reader insider insider