Φυσικοθεραπευτές: «Καμπανάκι» για τα αυξημένα περιστατικά εξαπάτησης ασθενών από επιτήδειους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φυσικοθεραπευτές: «Καμπανάκι» για τα αυξημένα περιστατικά εξαπάτησης ασθενών από επιτήδειους
H μη ασφαλής φροντίδα ασθενών είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως, τονίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών.

Σε μια εποχή όπου τα φαινόμενα εξαπάτησης πολιτών από επιτήδειους που προσποιούνται τους επαγγελματίες υγείας πληθαίνουν στη χώρα μας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) κρούει «καμπανάκι» κινδύνου, παραθέτοντας τα «πειστήρια» που πρέπει να αναζητούν οι πολίτες.

Η βλάβη των ασθενών λόγω μη ασφαλούς φροντίδας είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως, με εκατομμύρια πάσχοντες να βλάπτονται κάθε χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό, και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφάλειας των Ασθενών 2023 (17/9), ο ΠΣΦ παίρνει θέση κατά της αντιποίησης του επαγγέλματος του φυσικοθεραπευτή.

«Πιστεύουμε ότι η ασφάλεια των ασθενών ξεκινά πρώτα από ένα αυστηρό πλαίσιο άσκησης των επαγγελμάτων υγείας, με ένα καταρτισμένο και υπεύθυνο επιστημονικό δυναμικό στον τομέα της υγείας και είμαστε αφοσιωμένοι στη διασφάλιση της ακεραιότητας του επαγγέλματός μας, προς όφελος των ασθενών, σε όλη την Ελλάδα», τονίζει.

Η αντιποίηση στην υγειονομική περίθαλψη είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα, που εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για τους ασθενείς, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και την αξιοπιστία των επαγγελμάτων υγείας.

Σύμφωνα με τον ΠΣΦ, τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύονται περιπτώσεις ατόμων που ψευδώς ισχυρίζονται ότι είναι φυσικοθεραπευτές ή άλλων, μη επαγγελματιών υγείας, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ποιότητα της περίθαλψης των ασθενών.

Πώς θα προστατευθείτε

Ο ΠΣΦ, συνιστά στους ασθενείς να επαληθεύουν τα διαπιστευτήρια των φυσικοθεραπευτών τους μέσω επίσημων οδών, όπως αυτή της επίσημης ιστοσελίδας του Π.Σ.Φ. στην ενότητα Βρες φυσικοθεραπευτή.

Παράλληλα, τούς ενθαρρύνει να ζητούν αποδεικτικό εγγραφής στον σύλλογο, με την επίδειξη της ταυτότητας μέλους, για να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν φροντίδα από εξειδικευμένο επαγγελματία.

Τέλος, προτρέπει τους ασθενείς να ελέγχουν το ειδικό σήμα “ΝΟΜΙΜΟ ΕΡΓΑΣΤΗ-ΡΙΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ”, που φέρει QR Code και πρέπει να αναρτάται έξω από την επαγγελματική έδρα του φυσικοθεραπευτή.

Στην ίδια κατεύθυνση, δεσμεύεται για αύξηση της ευαισθητοποίησης, υπεράσπιση της νομοθεσίας για τη θέσπιση αυστηρών κανονισμών και νομικών πλαισίων για την καταπολέμηση της αντιποίησης, παροχή πόρων και υποστήριξη σε άτομα που αναζητούν υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, ενίσχυση της λογοδοσίας μέσω της συνεργασίας με τις αρχές για την επιβολή του νόμου όταν είναι απαραίτητο.

Η ισχύς εν τη ενώσει

Ο ΠΣΦ, καλεί τους ασθενείς, τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, τις αρχές και το κοινό, να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά της αντιποίησης του επαγγέλματος του φυσικοθεραπευτή.

«Μαζί, μπορούμε να ενισχύσουμε την ασφάλεια των ασθενών, να προασπίσουμε την ακεραιότητα του επαγγέλματός μας και να διασφαλίσουμε ότι κάθε ασθενής λαμβάνει φροντίδα από έναν εξειδικευμένο και υπεύθυνο φυσικοθεραπευτή.

Ας δημιουργήσουμε ένα ασφαλέστερο και πιο ασθενοκεντρικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, που θα δίνει προτεραιότητα στην ευημερία και την ασφάλεια κάθε ατόμου», τονίζει ο ΠΣΦ.

Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια των Ασθενών

Η 17η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια των Α-σθενών (World Patient Safety Day), με πρωτοβουλία της 72ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), που συνήλθε τον Μάιο του 2019 στη Γενεύη της Ελβετίας, με διακηρυγμένους στόχους την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας για τη σπουδαιότητα της ασφάλειας των ασθενών, την ενημέρωση του κοινού για το θέμα και την προώθηση δράσεων για τη μείωση των κινδύνων που διατρέχει ο ασθενής στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών υγείας.

Η Ημέρα συγκεντρώνει ασθενείς, οικογένειες, φροντιστές, κοινότητες, εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, καθώς και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για να δείξουν τη δέσμευσή τους για την ασφάλεια των ασθενών.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών 2023 είναι αφιερωμένη στο θέμα «Εμπλοκή των ασθενών για την ασφάλεια των ασθενών», με κεντρικό σύνθημα: «Ανυψώστε τη φωνή των ασθενών!».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αγαπηδάκη: 44 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας - Κατάλληλο το νερό στη Νίκαια του Δήμου Κιλελέρ

Μητσοτάκης: Ριζική ανασυγκρότηση στο ΕΚΑΒ, προσλήψεις και 4 νέα νοσοκομεία

FT: Πιέσεις ΠΟΥ σε Κίνα για την προέλευση του κορονοϊού

gazzetta
gazzetta reader insider insider