Ανήσυχοι είναι εργαστηριακοί γιατροί μετά την αναγγελία του μέτρου που προβλέπει μηδενική συμμετοχή για φάρμακα και ιατρικές εξετάσεις στους κατοίκους των περιοχών της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία.
Αν και κρίνουν το μέτρο «σωστό και ανθρώπινο», το ερώτημα που τους ταλανίζει είναι πώς θα καλυφθεί το κόστος που θα προκύψει και αν τελικά θα το επιβαρυνθούν οι πλημμυροπαθείς γιατροί της περιοχής μέσω του clawback.
Το μέτρο εντάχθηκε με τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, απαλλάσσοντας τους αποδεδειγμένα πληγέντες από τη θεσμοθετημένη συμμετοχή τους για την προμήθεια φαρμάκων και για τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων, έως στις 31 Μαρτίου 2024.
Η σχετική ρύθμιση προβλέπει ότι κάθε «πρόσθετη δαπάνη που προκαλείται θα καλυφθεί από τον ΕΟΠΥΥ, κατόπιν ειδικής χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό». Εντούτοις, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), ζητά να δημιουργηθεί νέος κωδικός και όχι να ενταχθεί σε αυτόν από τον οποίο ο Οργανισμός πληρώνει τις εργαστηριακές εξετάσεις των ασφαλισμένων του, κάτι το οποίο προς ώρας δεν έχει διευκρινιστεί.
Το ζήτημα ανέδειξε η ΠΟΣΙΠΥ και με επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την Τρίτη (19/9).
«Εάν η εν λόγω δαπάνη επιβαρύνει τον ανωτέρω αναφερόμενο κωδικό πληρωμής των εργαστηριακών εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ, τότε, λόγω του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και της εφαρμογής του μέτρου του claw back, την οποιαδήποτε επιπλέον δαπάνη για εργαστηριακές εξετάσεις θα την επιβαρυνθεί αποκλειστικά ο εργαστηριακός γιατρός και όχι το κράτος ή ο ΕΟΠΥΥ. Έτσι, σε αυτή την περίπτωση, τη συνολική οικονομική επιβάρυνση του μέτρου υπέρ των πλημμυροπαθών Θεσσαλών πολιτών, θα την υποστούν οι πλημμυροπαθείς Θεσσαλοί εργαστηριακοί γιατροί», αναφέρει η ΠΟΣΙΠΥ στην επιστολή της. Και προσθέτει:
«Οι φόβοι μας είναι ισχυροί για την δεύτερη περίπτωση, διότι το ίδιο ισχύει και για όλες τις παροχές υγείας που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα, τόσο από τις προηγούμενες όσο και από την νυν Κυβέρνηση και αφορούν τη μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου σε ομάδες προληπτικών εξετάσεων καθώς και σε (συνεχώς προστιθέμενες) κατηγορίες ασθενών και την συνεχή εισαγωγή καινούριων εξετάσεων προς εκτέλεση».