Ξεκινούν διασυνοριακή ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ανταλλαγή ιατρικού ιστορικού με χώρες τις ΕΕ

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ξεκινούν διασυνοριακή ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ανταλλαγή ιατρικού ιστορικού με χώρες τις ΕΕ
Οι υπηρεσίες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των διασυνοριακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας, μέσω της υποδομής “My Health @ ΕΕ”.

Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει στην Ελλάδα η λειτουργία των διασυνοριακών υπηρεσιών Εκτέλεσης Ηλεκτρονικών Συνταγών φαρμάκων και Ανταλλαγής του Συνοπτικού Ιστορικού Υγείας με συνεργαζόμενα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Οι υπηρεσίες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των διασυνοριακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας, μέσω της υποδομής “My Health @ ΕΕ”, που στόχο έχουν τη διευκόλυνση των πολιτών και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας κατά τη μετακίνησή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και την ηλεκτρονική χορήγηση φαρμάκων δίνεται στους ευρωπαίους πολίτες η δυνατότητα να προμηθεύονται τα φάρμακα που τους έχουν συνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά στη χώρα τους από φαρμακείο που βρίσκεται σε άλλη χώρα της ΕΕ, χάρη στη διαβίβαση μέσω του διαδικτύου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τη χώρα διαμονής τους, όπου είναι συμβεβλημένοι, στη χώρα στην οποία ταξιδεύουν (χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση εγγράφου).

Αντίστοιχα, οι γιατροί στη χώρα που έχουν επισκεφθεί μπορούν να έχουν πρόσβαση στο συνοπτικό ιστορικό υγείας τους, το οποίο περιέχει πληροφορίες για σημαντικά θέματα υγείας. Σκοπός του ψηφιακού συνοπτικού ιστορικού υγείας είναι να παρέχει στη γλώσσα του γιατρού σημαντικές πληροφορίες για ασθενείς από άλλη χώρα της ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα κατανόησης της ξένης γλώσσας ή σε περίπτωση που ο ασθενής δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσει για οποιονδήποτε λόγο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας πολίτης θα έχει τη δυνατότητα κατά τη μετακίνησή του εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης:

• να εκτελεί την ελληνική συνταγή φαρμάκων που του συνταγογράφησε γιατρός εγκατεστημένος στην Ελλάδα σε φαρμακείο συνεργαζόμενης χώρας της ΕΕ.
• να λαμβάνει ιατρική φροντίδα από γιατρό συνεργαζόμενης χώρας της ΕΕ, ο οποίος δύναται να έχει πρόσβαση στο ιατρικό του ιστορικό.

Αντίστοιχες δυνατότητες θα έχει και ο ευρωπαίος πολίτης στη χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται ταυτοποίηση του προσώπου, με ΑΜΚΑ και αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο,

1η φάση: Σύνδεση με δύο χώρες

Ολοένα και περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνδέονται στην υποδομή "My Health @ ΕΕ", προσφέροντας στους ευρωπαίους πολίτες διασυνοριακές υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας.

Αρχικά, η Ελλάδα θα συνδεθεί με δύο κράτη-μέλη: την Πολωνία και την Ισπανία, καθώς η ΗΔΙΚΑ έχει ήδη ολοκληρώσει τις δοκιμές παραγωγικής λειτουργίας τελικών χρηστών για τους δύο άξονες: με την Πολωνία για την εκτέλεση ηλεκτρονικής συνταγής φαρμάκων και με την Ισπανία για την ανταλλαγή του Συνοπτικού Ιστορικού Υγείας, το οποίο σημειωτέον δημιουργείται αυτόματα από τα δεδομένα τα οποία είναι καταχωρημένα στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ). Η διαδικασία για κάθε χώρα θα αφορά αρχικά στον άξονα που έχει δοκιμαστεί.

Σημειώνεται ότι η ΗΔΙΚΑ έχει οριστεί ως ο Ελληνικός Εθνικός κόμβος για την Ηλεκτρονική Υγεία, με το Υπουργείο Υγείας ως Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας.

«Ξεκινάμε με αυτά τα δύο κράτη και θα προχωρήσουμε σταδιακά σε δοκιμές και με τα υπόλοιπα κράτη μέλη που έχουν αναπτύξει τις παραπάνω διασυνοριακές ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Εφόσον πετυχαίνουν τα τεστ θα προχωράμε σε παραγωγική λειτουργία. Αυτές τις ημέρες είμαστε σε επικοινωνία με την Εσθονία για να ξεκινήσουμε τις δοκιμές. Σε κάθε περίπτωση, η παραγωγική λειτουργία θα ξεκινάει για κάθε έναν από τους άξονες με κάθε χώρα, εφόσον ολοκληρωθούν με επιτυχία τα τεστ», αναφέρει στο Insider η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, Νίκη Τσούμα.

Επισημαίνεται ότι η χορήγηση φαρμάκων σε άλλες χώρες καταγράφεται στην εθνική βάση ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, προκειμένου να αποφευχθεί η πολλαπλή χορήγηση του ίδιου φαρμάκου στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Όπως συμβαίνει και με τη διανομή φαρμάκων εντός των συνόρων μας, ο γιατρός που συνταγογράφησε το φάρμακο ενημερώνεται ότι ο ασθενής εκτέλεσε τη συνταγή.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο πολίτης που εκτελεί ελληνική συνταγή σε άλλη χώρα της ΕΕ θα χρειαστεί να πληρώσει ολόκληρο το κόστος. Μπορεί να ζητήσει επιστροφή χρημάτων από τον φορέα ασφάλισής του, όταν επιστρέψει στην Ελλάδα (χώρα έκδοσης ηλεκτρονικής συνταγής φαρμάκων), η οποία θα χορηγηθεί ή όχι, ανάλογα με τις προβλέψεις του ασφαλιστικού του φορέα και με όσα ορίζει ο νόμος διασυνοριακής περίθαλψης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΠΙΣ: Αλέρτ για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες

Τι αλλάζει στη δωρεάν περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία - Ανατροπή για τους ανασφάλιστους

Νοσοκομεία: Σχέδια Πολιτικής Προστασίας έναντι της κλιματικής αλλαγής δρομολογεί το υπουργείο Υγείας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider