Γεωργιάδης: Διπλασιάστηκαν οι δαπάνες για την υγεία την τελευταία τετραετία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γεωργιάδης: Διπλασιάστηκαν οι δαπάνες για την υγεία την τελευταία τετραετία
Ανέφερε πως παρότι οι δαπάνες υγείας στη χώρα μας υπολείπονται αυτών του ευρωπαϊκού μέσου όρου, οι λειτουργικές δαπάνες για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ αυξήθηκαν κατά 100% την τελευταία δεκαετία.

Στη χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη σημερινή ημερίδα για τους διοικητές των νοσοκομείων της χώρας, επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα εάν είναι επαρκής ή όχι.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε πως παρότι οι δαπάνες υγείας στη χώρα μας υπολείπονται αυτών του ευρωπαϊκού μέσου όρου, την τελευταία τετραετία διπλασιάστηκαν, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ αυξήθηκαν κατά 100% την τελευταία δεκαετία.

«Είναι η χρηματοδότηση που κάνει το κράτος, η Ελληνική Δημοκρατία, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τόση όση θα έπρεπε να είναι; Αν κοιτάξουμε τους δείκτες, θα πάρουμε αμφίσημες απαντήσεις. Εάν βάλουμε τον μέσο όρο των δαπανών για την υγεία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, η Ελλάδα παραμένει κάτω από τον μέσο όρο στη χαμηλότερη βάση. Άρα, αν δεις αυτό θα πεις ότι δεν δίνουμε αυτά που θα έπρεπε να δίνουμε. Εάν δείτε, όμως, τον άλλο δείκτη, την αύξηση των δαπανών για την υγεία που έχουν γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη, θα διαπιστώσετε ότι οι δαπάνες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί», είπε ο Υπουργός και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν στα νοσοκομεία: «Το 2014, όταν έφυγα από το Υπουργείο Υγείας, στην προηγούμενή μου θητεία δηλαδή, το σύνολο των λειτουργικών δαπανών όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ ήταν 1,460 δισ. ευρώ. Το σύνολο των λειτουργικών δαπανών του Εθνικού Συστήματος Υγείας των ίδιων νοσοκομείων -δεν έχουν αριθμητικά αλλάξει- μετά από δέκα χρόνια είναι 2, 900 δις. ευρώ, είναι 100% πάνω. Άρα, το επιχείρημα ότι το κράτος δεν προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό για να παρέχουμε στους συμπολίτες μας αυτά που χρειάζονται δεν είναι αληθές, το κράτος κάνει. Προφανώς δεν έχουμε γίνει ακόμα Ελβετία και δεν έχουμε άπειρους δημοσιονομικούς πόρους, αλλά η Κυβέρνηση αυτή σίγουρα έχει δώσει πολύ μεγάλη σημασία στην υγεία».

Ευθύνη των διοικητών ο έλεγχος των δαπανών

Απευθυνόμενος στις διοικήσεις των νοσοκομείων, ο Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε ότι είναι απόλυτη ευθύνη τους η τήρηση των προϋπολογισμών, οι οποίοι για πρώτη φορά εφέτος καταρτίστηκαν εγκαίρως.

«Ο έλεγχος δαπανών των νοσοκομείων είναι μία από τις χίλιες ευθύνες που έχετε. Το γεγονός, παραδείγματος χάρη, ότι στο νοσοκομειακό φάρμακο εφαρμόζεται το clawback δεν είναι λόγος για να πούμε ότι μπορούμε να ξοδεύουμε τα φάρμακα αφειδώς, χωρίς κανέναν έλεγχο. Γιατί η αύξηση του clawback και θα επηρεάσει το δημοσιονομικό μας έλλειμμα και προκαλεί στην ελληνική αγορά. Άρα, έχετε την απόλυτη ευθύνη να τηρείτε τους προϋπολογισμούς και θέλω να συγχαρώ τον αγαπητό μου συνεργάτη τον κύριο Θεμιστοκλέους, για την επιτυχία να έχουμε φέτος για πρώτη φορά από την αρχή του χρόνου όλους τους προϋπολογισμούς όλων των νοσοκομείων της χώρας», τόνισε ο Υπουργός.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στις προσλήψεις, τονίζοντας ότι το 2024 ξεκινάει ένα «γιγαντιαίο πρόγραμμα» προκήρυξης μονίμων θέσεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που βγαίνει κατά κύματα και θα βγαίνει διαρκώς κατά τη διάρκεια του έτους, με στόχο όχι μόνο να καλυφθούν τα κενά που προκαλούνται από τις συνταξιοδοτήσεις ή τις αποχωρήσεις, αλλά να καλυφθούν και πολλά από τα κενά με μόνιμες θέσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καταβολή δώρου Χριστουγέννων σε 1.446 εργαζόμενους, μετά από παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Προσαύξηση σύνταξης και μειωμένες εισφορές - Αυστηρό πρόστιμο σε όσους δεν το δηλώνουν

Κορονοϊός: Αντίθετοι οι γιατροί με τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία

gazzetta
gazzetta reader insider insider