Καρκίνος του δέρματος: Η πιο επικίνδυνη μορφή και οι παράγοντες «sos»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καρκίνος του δέρματος: Η πιο επικίνδυνη μορφή και οι παράγοντες «sos»
Τα νέα περιστατικά καρκίνου του δέρματος συνεχώς αυξάνονται και σε μεγάλο βαθμό για αυτό ευθύνεται και η χρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου από την παιδική μας ηλικία.

Τα νέα περιστατικά καρκίνου του δέρματος συνεχώς αυξάνονται και σε μεγάλο βαθμό για αυτό ευθύνεται και η χρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου από την παιδική μας ηλικία. Το μελάνωμα, αν και δεν είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου του δέρματος, είναι η πιο επικίνδυνη. Στην χώρα μας, με ήλιο όλο τον χρόνο, οφείλουμε να προστατεύουμε το δέρμα μας καθημερινά και όχι μόνο κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) υπολογίζει ότι τα νέα περιστατικά καρκίνου του δέρματος σε ετήσια βάση να είναι 2 με 3 εκατομμύρια, εκ των οποίων περίπου τα 300.000 αφορούν σε μελάνωμα. Έχει καταγραφεί διεθνώς ότι έχοντας πέντε η περισσότερα ηλιακά εγκαύματα διπλασιάζεται ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος. Όταν όμως εντοπιστεί έγκαιρα και σε συνδυασμό με τις νέες, καινοτόμες θεραπείες το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης για το μελάνωμα αγγίζει ποσοστό πάνω από 90%.

Τα παραπάνω επεσήμανε σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή την τρίτη εκστρατεία ΔΕΡΜΑΪΟΣ, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), Ιωάννης Μπάρκης.

«Προκειμένου να ανατρέψουμε τα παραπάνω δυσοίωνα προγνωστικά θα πρέπει να ενημερώσουμε το κοινό για τον κίνδυνο από την ηλιακή έκθεση ενηλίκων και κυρίως παιδιών και εφήβων. Και φυσικά πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι την σημαντικότητα αφενός μεν της σωστής ενημέρωσης αφετέρου δε της σωστής πρόληψης και κατ’ επέκταση της έγκαιρης διάγνωσης. Το μήνυμα που πρέπει να περάσει είναι να εντάξουν όλοι τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο με εξέταση σπίλων και λοιπών αλλοιώσεων στον Δερματολόγο, γιατί ο δερματικός καρκίνος όταν διαγιγνώσκεται έγκαιρα πολύ σπάνια θα δημιουργήσει προβλήματα», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΔΑΕ.

Ενημέρωση και εκπαίδευση

Η Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία, για τρίτη συνεχή χρονιά, διεξάγει την εκστρατεία ΔΕΡΜΑΪΟΣ, που θεσπίστηκε το 2022 ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος. Η εκστρατεία , που διεξάγεται όλο τον Μάιο, έχει την αρωγή και στήριξη του Υπουργείου Υγείας και στοχεύει να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει όσο το δυνατόν περισσότερους συνανθρώπους μας για τη σημασία της πρόληψης και ειδικότερα της ετήσιας επίσκεψης στον δερματολόγο για έλεγχο σπίλων ή άλλων σημαδιών.

«Η ΕΔΑΕ καθιέρωσε τον Μάιο, τον μήνα που αρχίζουμε να εκθέτουμε το δέρμα μας περισσότερο στον ήλιο, ως μήνα πρόληψης του καρκίνου του δέρματος», τόνισε ο κ. Μπάρκης.

Επίσημη Πρέσβειρα της εκστρατείας ΔΕΡΜΑΪΟΣ 2024 είναι η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, Χρυσή Πρωταθλήτρια Ευρώπης και Χάλκινη Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στο Βάδην.

«Όλοι ξέρουμε ότι ο ήλιος σε μικρές δόσεις και με προφύλαξη είναι ευεργετικός, αλλά όταν υπάρχει υπερέκθεση και χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για το δέρμα μας. Καθώς από μικρή ηλικία περνάω ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου σε εξωτερικούς χώρους - είτε κατά την διάρκεια της προπόνησης είτε στους αγώνες που συμμετέχω – εκτεθειμένη στον ήλιο, είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε αυτό το θέμα», ανέφερε από την πλευρά της η κ. Ντρισμπιώτη. Και πρόσθεσε:

«Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σε όλους τους συνανθρώπους μας και ιδιαίτερα στα παιδιά και στους νέους μας, να είναι πολύ προσεκτικοί με τον ήλιο, να φοράνε καθημερινά και όχι μόνο όταν πηγαίνουν στην παραλία αντηλιακό, καπέλο και γυαλιά και κυρίως να παρατηρούν τις ελιές και τα σημάδια στο δέρμα τους και ιδανικά να πηγαίνουν μια φορά το χρόνο για μια εξέταση στον δερματολόγο τους. Να θυμάστε πάντα ο ήλιος είναι φίλος μας αλλά μπορεί να γίνει ένας μεγάλος εχθρός».

Τον φετινό ΔΕΡΜΑΪΟ αγκάλιασαν και υποστηρίζουν πολλές ομάδες, όπως η ΑΕΚ, ο ΠΑΟ, ο ΠΑΟΚ και άλλα αθλητικά σωματεία και αθλητικές διοργανώσεις όπως η Super League, η Ελληνική Ποδοσφαιρκή Ομοσπονδία (ΕΠΟ), η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) και η Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο (ΟΣΕΚΑ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιστήμονες ανακαλύπτουν πρωτεΐνες του αίματος που μπορούν να προειδοποιήσουν για καρκίνο

Σοβαρό άσθμα: Γυναίκες μέσης ηλικίας, μη καπνίστριες η πλειονότητα των ασθενών στην Ελλάδα

Υγεία: Οι καρδιαγγειακές παθήσεις σκοτώνουν 10.000 ανθρώπους την ημέρα στην Ευρώπη

gazzetta
gazzetta reader insider insider