Με μία αναζήτηση «καρκίνος και διατροφή» στο διαδίκτυο, θα εμφανιστούν άρθρα με πληροφορίες που μπορεί και να μην είναι ιατρικά ακριβείς. Δυστυχώς, η παραπληροφόρηση μπορεί να οδηγήσει σε περιττές και μερικές φορές επιβλαβείς αλλαγές στη διατροφή, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την υγεία.
Οι πιο κοινές παρανοήσεις
Τροφοδοτεί η ζάχαρη τον καρκίνο;
Αυτή είναι η κορυφαία ερώτηση που κάνουν οι περισσότεροι. Η σύντομη απάντηση είναι ότι δεν μπορείτε να αποτρέψετε τον καρκίνο εξαλείφοντας τη ζάχαρη. Δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η ζάχαρη προκαλεί καρκίνο ή ότι η κατανάλωσή της κάνει τα καρκινικά κύτταρα να αναπτύσσονται ταχύτερα. Ωστόσο, η υπερκατανάλωση ζάχαρης, ιδιαίτερα των προστιθέμενων σακχάρων σε ποτά και τρόφιμα, μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο.
Μπορούν τα τεχνητά γλυκαντικά να προκαλέσουν καρκίνο;
Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά συνδέονται άμεσα με τον κίνδυνο καρκίνου.
Πρέπει να αποφεύγονται τα επεξεργασμένα κρέατα;
Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων που είναι αλατισμένα, καπνιστά, ωριμασμένα ή έχουν προσθήκη χημικών συντηρητικών αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, και συγκεκριμένα καρκίνου του παχέος εντέρου . Παραδείγματα επεξεργασμένων κρεάτων περιλαμβάνουν:
- Μπέικον
- Ζαμπόν
- Λουκάνικα