Κόντρα ΠΟΕΔΗΝ και ιδιωτών γιατρών με «φόντο» την πανδημία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κόντρα ΠΟΕΔΗΝ και ιδιωτών γιατρών με «φόντο» την πανδημία
Άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και των ιδιωτών γιατρών, με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας σχετικά με τη συμβολή των ιδιωτών γιατρών στην διαχείριση της πανδημίας.

Άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και των ιδιωτών γιατρών, με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας σχετικά με τη συμβολή των ιδιωτών γιατρών στην διαχείριση της πανδημίας.

Ειδικότερα, αναφερόμενη στα μέτρα που λαμβάνει η Πολιτεία για να ακακόψει το κύμα μαζικών αποχωρήσεων εργαζομένων στο ΕΣΥ, η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι αυτά δεν φέρνουν αποτέλεσμα σημειώνοντας: «Τα μέτρα αυτά δεν θα ανακόψουν το κύμα μαζικών αποχωρήσεων, δεν θα επιλύσουν τα προβλήματα των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού. Υπενθυμίζουμε ότι εδώ και πολλά έτη επιτρέπεται οι ιδιώτες γιατροί να εργάζονται στο ΕΣΥ με καλύτερες παροχές και αμοιβές από τους γιατρούς του ΕΣΥ, παρά ταύτα αρνούνται να το πράξουν. Οι ιδιώτες γιατροί δεν έβαλαν πλάτη στην πανδημία παρότι κάποια στιγμή επιτάχθηκαν, επικαλούμενοι προβλήματα υγείας».

Ιδιώτες γιατροί: Απαράδεκτες δηλώσεις

Η αντίδραση ήταν άμεση από τους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τις «επίμαχες» δηλώσεις, ζητώντας από την Ομοσπονδία να ανακαλέσει. Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) αναφέρει:

«Ο ΙΣΑ εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για τις απαράδεκτες και προσβλητικές για το ιατρικό σώμα δηλώσεις, στο πρόσφατο Δελτίο Τύπου της της ΠΟΕΔΗΝ, στο οποίο αναφέρεται ότι οι ιδιώτες ιατροί δεν έβαλαν πλάτη στην πανδημία.Ο ΙΣΑ τονίζει ότι οι ιδιώτες γιατροί, όπως και οι γιατροί του ΕΣΥ έδωσαν όλοι μαζί με αυταπάρνηση τη μάχη και ρίσκαραν τη ζωή τους, για τον ασθενή και την δημόσια υγεία.

Ο ιδιωτικός τομέας συνέβαλε σημαντικά στην στήριξη των δημόσιων δομών υγείας, στην πανδημία. Οι ιδιώτες γιατροί κράτησαν ανοιχτά τα ιατρεία της γειτονιάς, στήριξαν τις δημόσιες δομές είτε εθελοντικά είτε όταν εκλήθησαν ενώ τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, δέχτηκαν πλήθος ασθενών, μέσω της σύμπραξης, με το δημόσιο τομέα. Μάλιστα κάποιοι συνάδελφοι έχασαν σε αυτή τη μάχη τη ζωή τους.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αναμφισβήτητα θέλει αναβάθμιση και στήριξη ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να στοχοποιούνται κλάδοι. Όλοι οι υγειονομικοί, γιατροί νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, δικαιούνται καλύτερες επαγγελματικές συνθήκες και οικονομικές απολαβές. Το υγειονομικό σώμα πρέπει να παραμείνει ενωμένο, για να πετύχει τα δίκαια αιτήματά του».

«Η απαράδεκτη αυτή ανακοίνωση προσβάλλει όλο το Ιατρικό σώμα και καλούμε όλους τους Ιατρικούς φορείς να την καταδικάσουν. Το αν έβαλαν πλάτη οι ιδιώτες ιατροί το γνωρίζουν οι ασθενείς μας που εύρισκαν τον ιατρό τους όποτε τον ζητούσαν όπου και αν υπηρετούσαν ακόμη και στα Δημόσια νοσοκομεία εθελοντές. Συνάδελφοι μας έχασαν την ζωή τους στην άσκηση των καθηκόντων τους από την COVID.

Όλοι μαζί χωρίς διχασμούς πρέπει να παλέψουμε για την Δημόσια Υγεία όπου και να υπηρετούμε. Ας μην βάζουμε διαχωρισμούς στις αμοιβές ιατρών που προέρχονται από τον Δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, αλλά να παλέψουμε για αξιοπρεπείς αμοιβές των λειτουργών της Υγείας όπου και αν υπηρετούν.

Καλούμε τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ να ανακαλέσει τις απαράδεκτες δηλώσεις του και να ζητήσει συγνώμη. Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει», αναφέρουν από την πλευρά τους η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ).

Επιμένει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

Πάντως, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, δηλώνει ότι δεν προτίθεται να πάρει πίσω την υπογραφή του σε καμία λέξη της ανακοίνωσης της Ομοσπονδίας που αναφέρεται στους ιδιώτες γιατρούς, κατά την περίοδο της πανδημίας.

«Τον υγειονομικό πόλεμο τότε γνωρίζουμε όλοι ότι εμείς στο ΕΣΥ τον δώσαμε. Τους ασθενείς με covid-19 διαχειρίστηκε αποκλειστικά και μόνο το δημόσιο σύστημα υγείας. Παραπέμπουμε σε χιλιάδες δημοσιεύματα, τοποθετήσεις φορέων, ασθενών με covid-19 εκείνης της εποχής. Επειδή βρισκόμαστε στη Βόρειο Ελλάδα, να πούμε ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας, όταν το υπουργείο υγείας απηύθυνε κάλεσμα να έρθουν οικειοθελώς ιδιώτες γιατροί να βάλουν πλάτη που υπήρχε ανάγκη και τεράστια διασπορά, μόνο 13 ανταποκρίθηκαν για τα νοσοκομεία ολοκλήρου της Βορείου Ελλάδος. Μπράβο φυσικά σε αυτούς τους 13 ιατρούς», δηλώνει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Και προσθέτει: «Μετά φθάσαμε στην επίταξη συγκεκριμένων ιδιωτών ιατρών που και πάλι υπήρξαν προβλήματα όπως περιγράφονται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ. Απορούμε γιατί τότε δεν υπήρχε αντίδραση και υπάρχει τώρα;»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιταλία: Παρατείνονται οι άδειες για εκμετάλλευση οργανωμένων πλαζ μέχρι τον Σεπτέμβριο 2027

Συνάντηση Θεοδωρικάκου με τον πρόεδρο των Επιμελητήριων και το προεδρείο της ΠΕΦ

ΕΕ: Η πρώτη παράδοση του εμβολίου mpox φτάνει την Πέμπτη στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

gazzetta
gazzetta reader insider insider