Στα… μαχαίρια ΠΦΣ - ΣΕΙΒ με «φόντο» το clawback ιατροτεχνολογικών προϊόντων

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα… μαχαίρια ΠΦΣ - ΣΕΙΒ με «φόντο» το clawback ιατροτεχνολογικών προϊόντων
Ο ΣΕΙΒ ζητά ανατροπή του θεσμικού πλαισίου που αφορά στη σύμβαση ιατροτεχνολογικών προϊόντων με τους φαρμακοποιούς, με μετακύλιση του clawback των εν λόγω προϊόντων προς τα φαρμακεία, μέσω της αύξησης του rebate τους

Σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και εκπροσώπων του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), με εκτοξεύσεις αλληλοκατηγοριών και βαριές εκφράσεις. Αιτία αποτελεί η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΙΒ να αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας. Άδωνι Γεωργιάδη, και τον ΕΟΠΥΥ, ζητώντας μετακύλιση του clawback των ταινιών μέτρησης σακχάρου προς τα φαρμακεία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΠΦΣ, ο ΣΕΙΒ ζητά ανατροπή του θεσμικού πλαισίου που αφορά στη σύμβαση ιατροτεχνολογικών προϊόντων με τους φαρμακοποιούς, με μετακύλιση του clawback των εν λόγω προϊόντων προς τα φαρμακεία. Στην κατεύθυνση αυτή ζητά αύξηση του rebate τους, προτείνοντας ο υπολογισμός του να ξεκινά από τα πρώτα 100 ευρώ.

Σε επιστολή του προς το ΔΣ του Συνδέσμου την οποία δημοσίευσε χθες, Πέμπτη, ο ΠΦΣ αφήνει αιχμές ότι το αίτημα προς τον Υπουργό υποκινείται από συμφέροντα συγκεκριμένων εταιρειών ιατροτεχνολογικών προϊόντων, τονίζοντας ότι πολλές από αυτές, οι οποίες επικοινώνησαν μαζί του, δήλωσαν εγγράφως ότι δεν συμφωνούν με την απόφαση του ΣΕΙΒ.

«Μήπως η απόφαση εν τέλει για την πρόταση την οποία διαμορφώσατε προς τον Υπουργό, προέρχεται από συγκεκριμένα συμφέροντα εταιρειών εκ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατροτεχνολογικών, που αποσκοπούν σε ίδιον όφελος, προσπαθώντας να υποβαθμίσουν και να αποκρύψουν το γεγονός ότι πολιτική ορισμένων εκ των εταιρειών του κλάδου σας συμβάλλει στην προκλητή ζήτηση και στην αύξηση τη δαπάνης της κατηγορίας των αναλωσίμων Σ.Δ (σ.σ. σακχαρώδη διαβήτη);», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ.

Και εξηγεί:

«Διότι κατά την εκτέλεση των γνωματεύσεων των αναλωσίμων σακχαρώδη διαβήτη και τη διάθεση των προϊόντων αυτών από τον φαρμακοποιό, όπως καλά γνωρίζετε, τα προϊόντα αυτά συνοδεύονται από συσκευές μέτρησης των εταιρειών σας, προκαλώντας έτσι κατευθυνόμενη συνταγογράφηση. (Αλήθεια αυτές τις συσκευές ποιος τις χορηγεί δωρεάν στους ιατρούς;). Προκαλείται, επίσης, προκλητή ζήτηση και με πολλές άλλες εμπορικές ενέργειες, μεθοδεύσεις και πολιτικές, που χρησιμοποιούν εταιρείες σας».

Φαρμακοποιοί: Απαράδεκτες πρακτικές εταιρειών

Σε προηγούμενη επιστολή του προς τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας, ο ΠΦΣ κάνει λόγο για «μεθοδεύσεις των εταιρειών, οι οποίες ζητούν από τον Υπουργό Υγείας την τροποποίηση ενός Νόμου που ψήφισε πρόσφατα η ίδια κυβέρνηση και ο οποίος Νόμος σαφώς εξαιρεί τα φαρμακεία από τον επιμερισμό του clawback». Παράλληλα, τονίζει ότι αυτό «συνιστά μια απαράδεκτη πρόκληση για τους φαρμακοποιούς της χώρας, η οποία δεν θα μείνει αναπάντητη, αλλά θα απαντηθεί κατά τρόπο που αρμόζει σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές».

«Είμαστε σίγουροι ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, δεν θα λειτουργήσουν για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων μιας ολιγομελούς ομάδας μονοπωλιακών συμφερόντων καθώς και των παραρτημάτων των πολυεθνικών εταιρειών, που επί της ουσίας, με την πολιτική την οποία προωθούν, θα αποστερήσουν τις ταινίες μέτρησης σακχάρου από τον Έλληνα ασθενή», αναφέρει ο ΠΦΣ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τους φαρμακοποιούς, πάντως, στην απαντητική επιστολή του, ο ΣΕΙΒ κατηγορεί τον ΠΦΣ ότι στο κείμενο της πρόσφατης επιστολής του, είναι πρόδηλη η στρέβλωση των θέσεών του. Στο πλαίσιο αυτό τονίζει ότι όσα αναφέρονται είναι «τελείως ανακριβή αλλά και εξόχως συκοφαντικά» καθώς επίσης «αβάσιμα και απαξιωτικά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider