Αλλαγές στις διαγνωστικές εξετάσεις: Κάθε πότε επιτρέπεται η εκτέλεση της ίδιας εξέτασης

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αλλαγές στις διαγνωστικές εξετάσεις: Κάθε πότε επιτρέπεται η εκτέλεση της ίδιας εξέτασης
Νέα χρονικά όρια με την έκδοση Υπουργικής Απόφασης. Ποιες ειδικές κατηγορίες ασθενών εξαιρούνται από τους χρονικούς περιορισμούς. Αναλυτικά οι εξετάσεις.

Νέα χρονικά όρια τίθενται στην επανάληψη διαγνωστικών εξετάσεων με Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, χθες, Πέμπτη (3/10). Με την ίδια Απόφαση καθορίζονται οι εργαστηριακές εξετάσεις για τις οποίες αίρονται οι περιορισμοί που έχουν οριστεί, στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων ελέγχου της συνταγογράφησης, για ειδικές κατηγορίες ασθενών. Η άρση αφορά σε ογκολογικούς και αιματολογικούς ασθενείς, πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, ασθενείς με καρδιακές αρρυθμίες καθώς και σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης.

Την παρέμβαση είχε γνωστοποιήσει στις αρχές του προηγούμενου μήνα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μέσω της πλατφόρμας Χ.

Παράλληλα, αναδιαμορφώνονται τα χρονικά όρια για τη διενέργεια εξετάσεων σε ευρύτερο πλαίσιο. Σύμφωνα με τα ισχύοντα, για τον ίδιο ΑΜΚΑ ασφαλισμένου επιτρέπεται η συνταγογράφηση και εκτέλεση της ίδιας εξέτασης μια φορά εντός 20 ημερών. Με τη νέα Απόφαση, για τις παρακάτω εξετάσεις αυτό το χρονικό διάστημα διαμορφώνεται ως εξής:

Ανά 4 ημέρες:

Γενική Αίματος, Γενική Ούρων, Σάκχαρο, Ουρία, Κρεατινίνη, Αμυλάση ορού, Ουρικό Οξύ, ΑLP, SGOT, SGPT, γ-GT, LDH, Ολική Χολερυθρίνη, Άμεση Χολερυθρίνη, Κάλιο, Νάτριο, Ασβέστιο, Αλβουμίνη ορού, CPK, CPK-MB, Τροπονίνη, PT-INR, APTT, Ποσοτικό CRP, Επίπ.δ. φαρμάκου, Ακτινογραφίες (επανάληψη ίδιου ακτινογραφικού ελέγχου), ΗΚΓ, Ομάδα αίματος μετά διασταυρώσεως.

Από τον χρονικό περιορισμό των τεσσάρων ημερών εξαιρούνται οι ογκολογικοί ασθενείς, οι αιματολογικοί ασθενείς, οι ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, οι ασθενείς με καρδιακές αρρυθμίες καθώς και οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης.

Ανά 2 ημέρες:

- Χοριακή Γοναδοτροπίνη

Δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός για β- χοριακή γοναδοτροπίνη και για έλεγχο με LH, Ε2, Προγεστερόνη, στις γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση (με υποχρεωτική αναγραφή στο σχόλιο: «Διέγερση ωοθηκών σε κύκλο IVF» ή «Εμβρυομεταφορά σε φυσικό κύκλο»).

Ανά τρεις μήνες (12 εβδομάδες):

- Βιταμίνη Β12, Προσδιορισμός Φυλλικού Οξέος, Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη

Εξαιρούνται του κανόνα ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου Ι και ο Διαβήτης Κύησης.

Ανά 6 μήνες (24 εβδομάδες):

- Ολική 25(ΟΗ) Βιταμίνη D- 1, 25 (OH)2vitD, Ομοκυστεϊνη

Ανά έτος (48 εβδομάδες):

- Anti-TG, Anti-TPO ανά έτος (ως ισχύει), ενώ ανά 6μηνο μόνο για τη διάγνωση της νόσου με κωδικό C73 (κακοήθη νεοπλάσματα του θυρεοειδή αδένα) καθώς και για ασθενείς που λαμβάνουν βιολογικούς παράγοντες,
- FT3 ανά έτος, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που ως διάγνωση μπαίνει «κύηση», οπότε θα συνταγογραφείται χωρίς χρονικό περιορισμό.
- Lpa.

Σε περίπτωση που η πρώτη μέτρηση της Lpa είναι εντός φυσιολογικών ορίων, η εξέταση δεν επαναλαμβάνεται (άπαξ).

Απεικονιστικές εξετάσεις

Με την ίδια απόφαση ορίζεται και η υπαγωγή σε κανόνα επανάληψης της εξέτασης PET/CT ως εξής: Τον πρώτο χρόνο της νόσου το ανώτερο ανά 4μήνες και τα επόμενα χρόνια ανά 6 μήνες. Εάν κριθεί ιατρικά απαραίτητη επιπλέον εξέταση, θα μπορεί να διενεργηθεί κατόπιν έγκρισης από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (Α.Υ.Σ.) του ΕΟΠΥΥ.

Αντίστοιχα, για Triplex αγγείων σώματος ορίζεται η υπαγωγή σε κανόνα επανάληψης ως εξής:

Για τον ίδιο ΑΜΚΑ ασφαλισμένου επιτρέπεται η συνταγογράφηση και εκτέλεση της ίδιας εξέτασης έως 2 φορές εντός διαστήματος ενός έτους για υπερηχητική αρτηριογραφία καρωτίδων και σπονδυλικών αρτηριών (έγχρωμο), υπερηχητική αρτηριογραφία αορτής (έγχρωμο), υπερηχητική αρτηριογραφία λαγονίων αρτηριών (έγχρωμο), υπερηχητική αγγειογραφία νεφρικών αγγείων (έγχρωμο), υπερηχητική αρτηριογραφία άνω άκρων έγχρωμο (έγχρωμη υπερηχητική αγγειογραφία αρτηριών),υπερηχητική αρτηριογραφία κάτω άκρων (έγχρωμη υπερηχητική αγγειογραφία αρτηριών), υπερηχητική φλεβογραφία κάτω άκρων (έγχρωμη υπερηχητική αγγειογραφία φλεβών).

Η συνταγογράφηση των όλων των παραπάνω εξετάσεων κατά παρέκκλιση των ανωτέρω χρονικών διαστημάτων επιτρέπεται, όμως σε αυτή την περίπτωση εκδίδεται παραπεμπτικό με την ένδειξη «δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΠΥ σε ιδιώτη πάροχο», οπότε και θα πρέπει να εκτελεστεί μόνο σε δημόσια δομή. Ειδικά για τα triplex αγγείων σώματος εξαιρείται η συνταγογράφηση από ιατρούς Αγγειοχειρουργούς, Νεφρολόγους και Ογκολόγους, οι οποίοι δύνανται να συνταγογραφήσουν παραπεμπτικά και να εκτελεστούν σε ιδιώτη πάροχο, κατά παρέκκλιση των ανωτέρω χρονικών διαστημάτων, επισυνάπτοντας αναλυτική ιατρική γνωμάτευση. Οι χρονικοί περιορισμοί δεν ισχύουν για τις εξετάσεις που η επανάληψή τους έχει καθοριστεί ή θα καθοριστεί στο μέλλον σε διαγνωστικό πρωτόκολλο.

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θεμιστοκλέους από «Άγιο Σάββα»: Το πρώτο ολοκληρωμένο κέντρο καρκίνου στην Ελλάδα

Νοσοκομειακό clawback: Άμεσα η «λυπητερή» στις φαρμακευτικές για το 1ο εξάμηνο 2023 – Τι θα αλλάξει

ECDC: Χαμηλή η πιθανότητα μετάδοσης του ιού Marburg, αν εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider