Νοσοκομειακό clawback: Άμεσα η «λυπητερή» στις φαρμακευτικές για το 1ο εξάμηνο 2023 – Τι θα αλλάξει

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νοσοκομειακό clawback: Άμεσα η «λυπητερή» στις φαρμακευτικές για το 1ο εξάμηνο 2023 – Τι θα αλλάξει
Οι αλλαγές στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και πώς θα γίνει ο καταλογισμός. Τι προβλέπεται για την Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης.

Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να λάβουν οι φαρμακευτικές εταιρείες τα σημειώματα για το νοσοκομειακό clawback του 1ου εξαμήνου του 2023, δηλαδή για τις επιστροφές που υποχρεούνται να καταβάλουν στο κράτος, λόγω της υπέρβασης του προκαθορισμένου προϋπολογισμού για νοσοκομειακά φάρμακα.

Ο υπολογισμός γίνεται για πρώτη φορά από την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), έπειτα από πρόσφατο νόμο που την επιφορτίζει και με αυτό το καθήκον, στο πλαίσιο του ρόλου της ως κεντρικού προμηθευτή για σχεδόν όλα τα φάρμακα που προμηθεύονται τα νοσοκομεία. Εκκρεμεί η υπουργική απόφαση, που θα καθορίζει τα όρια της φαρμακευτικής δαπάνης, σε σχέση με την ανάπτυξη του ΑΕΠ, η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει υπογραφεί από τον Υπουργό Οικονομικών και αναμένεται να εκδοθεί μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες.

Πρόκειται για την κατ’ έτος ενίσχυση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε συνάρτηση με την αύξηση του ΑΕΠ, η οποία ναι μεν έχει ήδη αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό, ωστόσο, αφενός το τελικό ποσοστό της αύξησης έγινε γνωστό φέτος, αφετέρου το ποσό που προκύπτει ενδέχεται να μη κατανεμηθεί αναλογικά σε κάθε κανάλι διανομής φαρμάκων.

Νέα δεδομένα στο κλιμακωτό clawback

Τα σημειώματα που θα λάβουν τις επόμενες ημέρες οι επιχειρήσεις δεν θα είναι αντιπροσωπευτικά για το σύνολο της χρονιάς, καθώς οι «ισορροπίες» θα αλλάξουν στο καταλογισμό του 2ου εξαμήνου του ίδιου έτους. Και αυτό, γιατί σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στο ερανιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που παρουσιάστηκε προ ημερών στον Πρωθυπουργό από τον αρμόδιο Υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, περιλαμβάνεται μία διάταξη που θα αλλάζει τα όρια στο κλιμακωτό clawback.

Υπενθυμίζεται ότι με εφαρμογή από το 2023, για τα φάρμακα με τιμή έως 5 ευρώ δεν καταβάλλεται clawback, ενώ για όσα κοστίζουν από 5,01 ευρώ μέχρι και 30 ευρώ το clawback είναι κλιμακωτό, απαλλάσσοντας τις εταιρείες που τα διακινούν από σημαντικές επιβαρύνσεις.

Με το νέο σχέδιο νόμου, το οποίο αναμένεται να τεθεί άμεσα προς δημόσια διαβούλευση, ικανοποιείται αίτημα των εταιρειών που διακινούν ακριβότερα σκευάσματα να κατέβει το όριο από τα 30 στα 15 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι, εάν ψηφιστεί, ο αλγόριθμος υπολογισμού του clawback θα αλλάξει. Μάλιστα, η σχετική διάταξη προβλέπει αναδρομική ισχύ, αρχής γενομένης από τις αρχές του 2023. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΕΚΑΠΥ θα προχωρήσει στον καταλογισμό με βάση τα ήδη ισχύοντα για το clawback του 1ου εξαμήνου, ενώ θα ακολουθήσουν οι σχετικές διορθώσεις στα σημειώματα του 2ου εξαμήνου, τα οποία αναμένονται περίπου έναν μήνα μετά.

Αλλαγές στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο νέο νομοσχέδιο προβλέπονται αλλαγές όσον αφορά στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, με στόχο να έχει πιο ενεργή δραστηριότητα. Σημειώνεται ότι η Επιτροπή, στη σύνθεση της οποίας συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλη την αλυσίδα του φαρμάκου, έχει συμβουλευτικό ρόλο αλλά και γνωμοδοτικές αρμοδιότητες. Ειδικότερα, το έργο της περιλαμβάνει:

• Παρακολούθηση της εξέλιξης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης (νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής)
• Διερεύνηση προτάσεων σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο της τιμολόγησης και της ασφαλιστικής αποζημίωσης των φαρμάκων.
• Περαιτέρω επεξεργασία των ήδη υφισταμένων, καθώς και ανάπτυξη νέων, διαγνωστικών/θεραπευτικών πρωτοκόλλων και Μητρώων ασθενών χρονίων παθήσεων, με στόχο την διασφάλιση της μέγιστης αποτελεσματικότητας τους, καθώς και την συμβολή τους στον περαιτέρω εξορθολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.
• Ενσωμάτωση των νέων φαρμάκων της θετικής λίστας στα υπάρχοντα θεραπευτικά πρωτόκολλα και αποστολή των επικαιροποιημένων πρωτοκόλλων, σε κατάλληλη μορφή, στην ΗΔΙΚΑ για ενσωμάτωση τους στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση.
• Αξιολόγηση των μέτρων για τον εξορθολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.

Για την αποτελεσματική επιτέλεση του έργου της, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς που εκπροσωπούνται και συμμετέχουν στην Επιτροπή οφείλουν να τής παρέχουν κάθε αναγκαία πληροφορία. Η νέα διάταξη εκτιμάται ότι θα άρει νομικά προσκόμματα στην παροχή της απαραίτητης πληροφόρησης προς την Επιτροπή, όπως για την πορεία της δαπάνης, τα κριτήρια για κλειστούς προϋπολογισμούς κ.ά., οδηγώντας και σε αποτελεσματικότερη εκτέλεση του γνωμοδοτικού της ρόλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρίμηνο εξελίξεων για τον τομέα του φαρμάκου – Τι αλλάζει το επόμενο διάστημα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider