Τρίμηνο εξελίξεων για τον τομέα του φαρμάκου – Τι αλλάζει το επόμενο διάστημα

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρίμηνο εξελίξεων για τον τομέα του φαρμάκου – Τι αλλάζει το επόμενο διάστημα
Έρχεται το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας – φαρμακοβιομηχανίας. Ολοκληρώνεται ο διαχωρισμός ενεργών και μη ενεργών ΑΜΚΑ. Το χρονοδιάγραμμα για την έκδοση του clawback

Κρίσιμες εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του έτους στον τομέα του φαρμάκου, με στόχο τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό της δαπάνης αλλά και την ομαλοποίηση της λειτουργίας της αγοράς και την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε κλειστή συνάντηση με τη φαρμακοβιομηχανία, στο πλαίσιο του 23oυ Ετήσιου Συνεδρίου HealthWorld, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου αναμένεται να συναφθεί το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Πολιτείας και του κλάδου του φαρμάκου, για τον οποίο και αποτελούσε πάγιο αίτημα. Το μνημόνιο συνεργασίας θα καθορίζει τις δεσμεύσεις των δύο πλευρών, οι οποίες θα προκύψουν μετά από μεταξύ τους διαβούλευση.

Αναφερόμενος στο φλέγον ζήτημα των υποχρεωτικών επιστροφών, ο Υπουργός, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι στόχοι για μείωση των συνολικών επιστροφών κατά 200-300 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2023, μέχρι το τέλος του έτους φαίνεται ότι θα επιτευχθούν.

«Μπορώ με μία σχετική ασφάλεια να σάς πω σήμερα ότι οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν. Φαίνεται δηλαδή ότι η δαπάνη συν τη χρηματοδότηση κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Και πρόσθεσε: «Εάν θέσουμε έναν παρόμοιο στόχο για του χρόνου, νομίζω ότι στο τέλος του 2025, αρχές του 2026, θα έχουμε ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον επιστροφών. Ο κεντρικός πολιτικός μου στόχος είναι να μειώσω σημαντικά την απόσταση που χωρίζει τις συνολικές επιστροφές από την πλευρά του retail με τις συνολικές επιστροφές στον χώρο των φαρμάκων υψηλού κόστους και των νοσοκομειακών φαρμάκων».

Έλεγχος της δαπάνης

Παράλληλα, σε τροχιά ολοκλήρωσης κινείται η διαδικασία για το διαχωρισμό των ενεργών και μη ενεργών ΑΜΚΑ, που αναμένεται να συμβάλει στη μείωση της δαπάνης για φάρμακα, η οποία ταλανίζει το υπουργείο Υγείας και τη φαρμακοβιομηχανία, καθώς βαίνει συνεχώς αυξανόμενη . Όπως ανέφερε η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, από την πρόσφατη απάτη σε βάρος του Οργανισμού, διαπιστώθηκε ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος αφορά σε ανασφάλιστα άτομα, όπως ρομά, μετανάστες που έχουν απελαθεί και πολίτες οι οποίοι βρίσκονται σε μονάδες κράτησης (σωφρονιστικά ιδρύματα, είτε δομές μεταναστών κλπ). Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Παυλίνα Καρασιώτου, πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι έχουν πρόσβαση στην υγεία με το ΑΜΚΑ τους, χωρίς να είναι πλέον εργαζόμενοι στη χώρα μας.

Στην ίδια κατεύθυνση πρόκειται να λειτουργήσει και η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ). Ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή η πλατφόρμα κεντρικής παραγγελειοληψίας, η οποία έχει πλέον επεκταθεί σε όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα που προμηθεύονται τα νοσοκομεία, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων.

«Με βάση αυτήν την πλατφόρμα έχουμε μία απόλυτα σαφή εικόνα του τι αγοράζει το κάθε νοσοκομείο και σταδιακά μπαίνουμε και στη διαδικασία των ελέγχων. Θα αποκαλυφθούν και από εμάς περιστατικά όπως, με την χρήση των ψηφιακών του εργαλείων και σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές, αποκαλύφθηκε από τον ΕΟΠΥΥ η μεγάλη απάτη εις βάρος του, τις προηγούμενες ημέρες», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΑΠΥ, Άρης Αποστόλου από το βήμα του συνεδρίου, που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σημειώνοντας ότι ένα μεγάλο κομμάτι της βιωσιμότητας του συστήματος αφορά στην πάταξη της απάτης.

ΕΚΑΠΥ: Το χρονοδιάγραμμα καταλογισμού του clawback

Η ΕΚΑΠΥ με πρόσφατο νόμο έχει αναλάβει και τον καταλογισμό του clawback, δηλαδή της υπέρβασης του προϋπολογισμού για φάρμακα, ποσό το οποίο υποχρεούται να επιστρέφει η φαρμακοβιομηχανία στο κράτος. Ο έγκαιρος καταλογισμός του clawback παρέχει προβλεψιμότητα στις επιχειρήσεις, ωστόσο, μέχρι πρότινος σημειώνονταν μεγάλες καθυστερήσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά στη νοσοκομειακή δαπάνη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΑΠΥ, στόχος είναι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο να έχουν εκδοθεί τα σημειώματα για το 1ο εξάμηνο του 2023 και εντός ενός μήνα για το 2ο εξάμηνο του 2023. «Σε συνεννόηση με την Πολιτεία, προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε εντός του έτους και το 1ο εξάμηνο του 2024», σημείωσε ο κ. Αποστόλου. Από εκεί και πέρα, η διαδικασία αναμένεται να… ανεβάσει ταχύτητα, καθώς ήδη για το 2ο εξάμηνο του 2024 η πληροφορία υπάρχει στα ψηφιοποιημένα αρχεία της ΕΚΑΠΥ σε ποσοστό περίπου 95%.

Αναφορικά με το πρόσφατα θεσμοθετημένο rebate (έκπτωση) στα ιατροτεχνολογικά/αναλώσιμα υλικά, ο πρόεδρος της ΕΚΑΠΥ είπε ότι το επόμενο διάστημα η ΕΚΑΠΥ αναμένεται να εισηγηθεί την υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τα όρια για την εφαρμογή του. Ο νόμος ορίζει ως ανώτατο όριο το 7%, αλλά με βάση τα στοιχεία και τις αναλύσεις που έχουν γίνει, εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερο.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες εκπρόσωποι του κλάδου έχουν συζητήσει με τον Υπουργό το ποσοστό αυτό να καθοριστεί στο 5%, με πλήρη εξαίρεση από την εν λόγω έκπτωση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων που προμηθεύονται τα νοσοκομεία κατόπιν διαγωνισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε ποιες προβληματικές και άγονες περιοχές θα δοθεί οικονομικό κίνητρο στους γιατρούς

Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Πλήγμα για τη δημόσια υγεία ο αιφνιδιασμός για την είσπραξη clawback

ΠΟΥ: Σχεδόν 30.000 ύποπτα κρούσματα mpox έχουν καταγραφεί φέτος στην Αφρική

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider