Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Πλήγμα για τη δημόσια υγεία ο αιφνιδιασμός για την είσπραξη clawback

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Πλήγμα για τη δημόσια υγεία ο αιφνιδιασμός για την είσπραξη clawback
Ο ΙΣΠ καλεί τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να αυξήσει τη χρηματοδότηση για τις διαγνωστικές εξετάσεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Την άμεση απόσυρση της αιφνιδιαστικής απόφασης που εξέδωσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την είσπραξη του clawback του 2021 και τριών μηνών του 2023 ζητεί ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για σοβαρό πλήγμα στη δημόσια υγεία.

Ο ΙΣΠ καλεί τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνο Πετραλιά, να αυξήσει τη χρηματοδότηση για τις διαγνωστικές εξετάσεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και να λάβει υπόψη του τις ειδικές κοινωνικές συνθήκες που έχουν διαπιστώνονται στη χώρα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, με την αιφνιδιαστική απόφαση να εισπράξει ο ΕΟΠΥΥ το clawback του 2021 σε 120 δόσεις και των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 2023 σε εννέα δόσεις, «απειλείται η βιωσιμότητα ιδιωτικών φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που λειτουργούν αποτελεσματικά, επικουρικά και σε αρμονία με τους αντίστοιχους δημόσιους φορείς, καθώς και η δυνατότητα άμεσης διάγνωσης ασθενειών, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές, μικρές πόλεις και νησιά», αναφέρει ο ΙΣΠ. Προσθέτει ότι ακόμα και μετά τις κανονιστικού χαρακτήρα διευκρινήσεις περί του Μεσοσταθμικού Δείκτη Εξομάλυνσης (ΜΔΕ), το πρόβλημα φαίνεται να γίνεται πιο περίπλοκο.

«Μετά τον αιφνιδιασμό που προκάλεσε η ανακοίνωση της απόφασης, ακολούθησε ο φόβος ότι με την φοροεισπρακτική απαίτηση του ΕΟΠΥΥ, πολλά από τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους πιθανώς να αντιμετωπίσουν μείζον ζήτημα βιωσιμότητας.

Σε μια συγκυρία, κατά την οποία λέγονται πολλά για τον τρόπο λειτουργίας του ΕΣΥ και των νοσοκομείων, αλλά και των Κέντρων Υγείας, διαταράσσεται μια διαδικασία που επιβοηθά την προάσπιση και την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας.

Στον ΙΣΠ έχουμε γίνει αποδέκτες αντιδράσεων τόσο από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και από ασφαλισμένους και τις οικογένειές τους. Το τελευταίο πράγμα που θα περίμενε κανείς είναι να υποβαθμιστεί η παροχή διαγνωστικών υπηρεσιών, να συρρικνωθεί το ποσοστό υγειονομικής κάλυψης και να οδηγηθούμε, ειδικά στην επαρχία, στις εποχές της «Κυράς μας της μαμής», επειδή κάποιοι σκέφτονται με τη λογική του εισπράκτορα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΠ Νικόλαος Πλατανησιώτης.

Πρόσθεσε ότι «η πολιτική απαιτεί σύνεση, σωφροσύνη και κοινωνική υπευθυνότητα ώστε να διατηρηθούν θέσεις εργασίας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, να εξυπηρετούνται οι πολίτες, αλλά και να υπηρετηθεί η συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας ως προς την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε διαγνωστικά κέντρα πρωτοβάθμιας υγείας».

Η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία ζητά την απόσυρση της απόφασης για την είσπραξη του clawback

Την αναστολή των οδηγιών για την είσπραξη από τον ΕΟΠΥΥ του clawback του 2021 και τριών μηνών του 2023, ζητά με επιστολή της προς τον Θάνο Πετραλιά και η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία. Ζητά την πραγματοποίηση ευρείας σύσκεψης των ενδιαφερομένων, ώστε να προταθούν άμεσες και μακροπρόθεσμες λύσεις «του δεκαετούς και πλέον προβλήματος μέτρου του claw-back».

Η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία θεωρεί ότι το χρέος του clawback πρέπει να παραγραφεί και από τώρα και στο εξής θα πρέπει από κοινού με το Υπουργείο Υγείας «να εξεταστεί το ενδεχόμενο του ελέγχου της υπερσυνταγογράφησης με την εισαγωγή φίλτρων στην ΗΔΙΚΑ που θα στηρίζονται σε Διαγνωστικά Πρωτόκολλα και το ενδεχόμενο της αύξησης της συμμετοχής του ασφαλισμένου δεδομένου ότι ο κλειστός προϋπολογισμός πλέον δεν επαρκεί για την κάλυψη του συνόλου των διενεργούμενων εξετάσεων».

Αναφορικά με την οδηγία για την είσπραξη από τον ΕΟΠΥΥ του clawback η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία υπενθυμίζει στην επιστολή της ότι «ήδη οι πάροχοι διαγνωστικών απεικονιστικών και εργαστηριακών εξετάσεων, πληρώνουν δύο ρυθμίσεις των 120 δόσεων για το clawback των ετών 2013 έως το 2019 και του έτους 2020, και έχουν μέχρι τέλη του Οκτωβρίου του έτους 2024 προθεσμία για να ενταχτούν σε μία ακόμη ρύθμιση των 120 δόσεων για το υπόλοιπο του clawback του έτους 2021. Επίσης προσδιορίσθηκε το clawback των ετών 2022 και 2023, και σύντομα ακολουθήσει και του έτους 2024».

Σύμφωνα με την Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία «το clawback στις απεικονιστικές εξετάσεις διατηρείται σε επίπεδα του 30- 40% περίπου. Αυτό σημαίνει ότι μαζί με την παρακράτηση της εφορίας και των ρυθμίσεων, συν το 1/3 του 65% της εκάστης καταβολής όπως ορίζει η απόφαση σας, σχεδόν το 70% των καταβολών δεν θα εισπράττεται. Αν σε αυτό το ποσό προσθέτουμε και τις επόμενες ρυθμίσεις που εκκρεμούν για τα έτη 2022, 2023, και σύντομα, το 2024, είναι δεδομένη η αναμενόμενη χρεοκοπία των ιδιωτικών εργαστηρίων της ιατρικής απεικόνισης», αναφέρεται στην επιστολή προς τον κ. Πετραλιά.

Η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία έχει ζητήσει με πρόσφατα έγγραφά της συνάντηση με την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ, «χωρίς όμως να έχουμε λάβει ούτε καν απάντηση στο αίτημα της». Σημειώνει ότι από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, φαίνεται να επικρατεί η κατανόηση και ο σεβασμός των δίκαιων αιτημάτων του κλάδου, «ωστόσο δυστυχώς αντί λύσεων, προτείνονται εισπρακτικά μέτρα όπως τα πρόσφατα.Το κλείσιμο των ακτινολογικών ιατρείων και των μικρών-μεσαίων διαγνωστικών απεικονιστικών κέντρων θα έχει ως αποτέλεσμα την υπερφόρτωση των απομεινάντων «αλυσίδων» κέντρων, τα οποία με μαθηματική ακρίβεια, και αυτά τελικά θα καταρρεύσουν».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤτΕ: Η πτώση 10% της μέσης δαπάνης έριξε τα έσοδα από τον τουρισμό 

Στην κορυφή των διακρίσεων της Extel οι ελληνικές τράπεζες

ΜΕΓΑ: Χρονιά ανάπτυξης το 2023 - Αύξηση κύκλου εργασιών κατά 10,5%

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider