Καταρρέει η Wall Street: Ξεπούλημα 1.900 μονάδων για Dow Jones - Πτώση 5% για S&P 500 και Nasdaq

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Καταρρέει η Wall Street: Ξεπούλημα 1.900 μονάδων για Dow Jones - Πτώση 5% για S&P 500 και Nasdaq
Wall Street / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Kαταβύθιση στα ταμπλό της Wall Street με κατρακύλα 5%. Kαπνός σχεδόν 10 τρισ. δολαρίων από την κεφαλαιοποίηση των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών από την ορκωμοσία Τραμπ (17/1). Ενεργοί για δεύτερο 24ωρο οι πωλητές. Kύμα ρευστοποιήσεων στις τεχνολογικές μετοχές.

Τελευταία ενημέρωση 22:17

Νέο ισχυρό χτύπημα δέχεται την Παρασκευή η Wall Street, από την κεφαλαιοποίηση της οποίας έγιναν καπνός 5 τρισ. δολάρια σε 2 ημέρες, στο μεγαλύτερο 48ωρο πτωτικό σερί στην ιστορία, μετά την δασμολογική καταιγίδα Τραμπ. Το ξεπούλημα είχε σκιαγραφηθεί από τα futures, ενώ καταλύτης αποτέλεσε η εκτίμηση του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ πως οι δασμοί θα πυροδοτήσουν νέα άνοδο στον πληθωρισμό και θα περιορίσουν την ανάπτυξη, ενώ ο πλανητάρχης απηύθυνε ξανά κάλεσμα για μείωση επιτοκίων.

Το sell off έρχεται την επομένη της ανακοίνωσης των δασμών Τραμπ στις εισαγωγές στις ΗΠΑ που έχουν πυροδοτήσει φόβους ότι ο εμπορικός πόλεμος θα οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση μετά και το ανταποδοτικό χτύπημα 34% από Κίνα, που ο Αμερικανός πρόεδρος ερμήνευσε ως λάθος κίνηση και αντίδραση πανικού. Μάλιστα, από την ορκωμοσία του νέου ενοίκου του Λευκού Οίκου στις 17/1 έχουν εξατμιστεί 9,6 δισ. δολάρια από την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι κύριοι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες βιώνουν για δεύτερο 24ωρο ραγδαίο κύμα ρευστοποιήσεων, με τον βιομηχανικό Dow Jones να υποχωρεί 4,6% ή 1.902 μονάδες στις 38.643 μονάδες. Ο διευρυμένος S&P 500 τελεί υπό ασφυκτικό κλοιό πιέσεων κατρακυλώντας 5,2% στις 5.116 μονάδες, με τον τεχνολογικό Nasdaq να διολισθαίνει 5% στις 15.714 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Nasdaq ηγείται των απωλειών με πτώση 7,8% ενώ οι S&P 500 και Dow Jones έχουν αρνητικό πρόσημο 6,4% και 5,3%, αντίστοιχα. Τόσο ο Nasdaq όσο και ο S&P 500 καταγράφουν τις χειρότερες εβδομαδιαίες επιδόσεις τους από το 2020 και την έκτη αρνητική εβδομάδα από τις τελευταίες επτά.

Στο ταμπλό, οι τεχνολογικές εταιρείες με μεγάλη έκθεση στην Κίνα συνεχίζουν να «αιμορραγούν», με την Apple να υποχωρεί πάνω από 3% με τις εβδομαδιαίες της απώλειες να αγγίζουν το 10%. Ο τίτλος της Nvidia σημειώνει πτώση 5% ενώ η Tesla αποδυναμώνεται 6%. Η Alphabet κινείται στο -0,20%, η Amazon στο -1,98%, και η Meta στο -3,03% ενώ η μόνη εκ των Mag 7 που ενισχύεται οριακά είναι η Microsoft.

Στον τομέα της ένδυσης, οι εταιρείες που παράγουν προϊόντα στην Κίνα, το Βιετνάμ ή την Καμπότζη, συνέχισαν την πτωτική πορεία τους σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με τη χθεσινή ημέρα. Ο ηγέτης του Βιετνάμ Το Λαμ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της οποίας προσφέρθηκε να μειώσει τους δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές στη χώρα του. Στον απόηχο της επικοινωνίας των δύο ανδρών για πιθανό deal, η μετοχή της Nike επιδίδεται σε ράλι καθώς κατασκευάζει περίπου το 25% των υποδημάτων της στο Βιετνάμ. Ειδικότερα, η μετοχή του γίγαντα υποδημάτων και ένδυσης σκαρφαλώνει 5% μετά την χθεσινή κατρακύλα.

Αλώβητες δεν έμειναν οι τραπεζικές μετοχές με την Morgan Stanley σε ελεύθερη πτώση σχεδόν 6%, και την Goldman Sachs να «βουτά» 5,7%. Citi και JP Morgan «κοκκινίζουν» κατά 8% και 6%, αντίστοιχα, ενώ η Wells Fargo χάνει κατά 5%.

Οι μετοχές των κινεζικών εταιρειών εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καταγράφουν μεγάλη πτώση. Συγκεκριμένα, η Alibaba καταγράφει πτώση 9,56% και οι ανταγωνίστριές της στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου PDD (ιδιοκτήτρια του Temu) 7,55% και η JD.com 8,35%.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων συνέχισαν να πέφτουν κατακόρυφα, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κατά 10 μονάδες βάσης στο 3,959%. «Η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να παίζει παιχνίδια με τους εμπορικούς εταίρους αλλά όσοι εμπλέκονται στην αγορά δεν είναι πρόθυμοι να περιμένουν τα αποτελέσματα. Οι επενδυτές πρώτα πωλούν και μετά κάνουν ερωτήσεις», δήλωσε ο Michael Arone, αναλυτής στην State Street Global Advisors.

Το Πεκίνο επέκρινε την απόφαση της Ουάσιγκτον ως «ασυνεπή με τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου» και την χαρακτηρίζει ως «σοβαρή» υπονόμευση των κινεζικών συμφερόντων, καθώς θέτει σε κίνδυνο την «παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα της παραγωγής και της αλυσίδας εφοδιασμού». Συγκεκριμένα, 7 κατηγορίες σπανίων γαιών προστίθενται από σήμερα σε κατάλογο που προβλέπει ελέγχους στις εξαγωγές, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου. Με την κίνηση αυτή, αποκόπτει πιθανόν τις ΗΠΑ από κρίσιμης σημασίας ορυκτά που είναι απαραίτητα για σειρά προϊόντων, από τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα έως τις μπαταρίες σε ηλεκτρικά οχήματα.

Στα μάκρο της ημέρας, η αύξηση της απασχόλησης τον Μάρτιο ήταν ισχυρότερη από το αναμενόμενο τον Μάρτιο, αποδεικνύοντας ότι προς το παρόν τουλάχιστον, η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας. Ωστόσο η έκθεση έδωσε μία μεικτή εικόνα στους επενδυτές καθώς παρά την αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 228.000 εξαιρουμένου του αγροτικού τομέα, η ανεργία «τσίμπησε» στο 4,2%, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 4,1%.

«Δεν θα αλλάξουν ποτέ οι πολιτικές μου», ξεκαθάρισε ο Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social αναφερόμενος στους σαρωτικούς δασμούς που επέβαλε, καλώντας τους επενδυτές μάλιστα να επενδύσουν περισσότερα στις ΗΠΑ. Επιπλέον, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ γράφοντας: «Πολύ καλά στοιχεία για την αγορά εργασίας, πολύ καλύτερα από ό,τι αναμενόταν. Ήδη δουλεύει».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Στο 60% ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης - «Θα χυθεί αίμα»

Η S&P αναθεωρεί όλες τις μακροοικονομικές προβλέψεις μετά το σοκ των αμερικανικών δασμών

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider