«Εβδομάδα των δασμών» στις παγκόσμιες αγορές - Ουδείς ανεπηρέαστος

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Εβδομάδα των δασμών» στις παγκόσμιες αγορές - Ουδείς ανεπηρέαστος
Αιματοβαμμένη η εβδομαδιαία εικόνα των αγορών. Άτακτο κύμα ρευστοποιήσεων για δεύτερο 48ωρο στις μετοχές διεθνώς λόγω Τραμπ. Αντίδραση Κίνας και σχόλιο Πάουελ. Ξέφρενο sell off στην Wall Street. Δυναμικοί οι πωλητές σε Ευρώπη, Ασία και Αθήνα. Κατρακύλα για ασήμι και βουτιά για χρυσό. Εκτεταμένη ρευστοποίηση στο πετρέλαιο. Πίεση για το δολάριο και επενδυτική στροφή στην αγκαλιά των ομολόγων.

Η περίφημη «Liberation Day» του Τραμπ ήρθε και σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της. Ο Τραμπ «ξαναγράφει» τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου και επιβάλλει δασμούς σε βασικούς εταίρους των ΗΠΑ διαταράσσοντας τις ισορροπίες στις αγορές με εκτεταμένο selloff χωρίς σύνορα σε Wall Street, Ευρώπη, Ασία και «γκρέμισμα» στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ισχυρή η εβδομαδιαία καταβύθιση και στα commodities: το πετρέλαιο σε χαμηλό 4ετίας, το ασήμι σε πτώση 5ετίας, ενώ οι επενδυτές προσέτρεξαν στην αγκαλιά των ομολόγων.

Τον κλοιό των πιέσεων έσφιξε και η τοποθέτηση του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ πως οι δασμοί θα πυροδοτήσουν νέα άνοδο στον πληθωρισμό και θα περιορίσουν την ανάπτυξη, ενώ ο Τραμπ απηύθυνε ξανά κάλεσμα για μείωση επιτοκίων. Είχε προηγηθεί και η πρώτη διεθνής αντίδραση, με το ανταποδοτικό χτύπημα 34% από Κίνα, που ο Αμερικανός πρόεδρος ερμήνευσε ως λάθος κίνηση και αντίδραση πανικού. «Η Κίνα έπαιξε λάθος, πανικοβλήθηκαν, το μόνο πράγμα που δεν μπορούν να κάνουν», σχολίασε.

Βατερλώ σε Wall, Ευρώπη, Ασία και Αθήνα

Χαρακτηριστικό του «αιματοκυλίσματος» ήταν το χτύπημα που δέχτηκε η Wall Street η οποία κατέγραψε το μεγαλύτερο 48ωρο πτωτικό σερί στην ιστορία. Ενδεικτικά, ο Dow Jones και ο S&P 500 κατέγραψαν τη χειρότερη ημερήσια επίδοσή τους από τον Ιούνιο και τον Μάρτιο του 2020 αντίστοιχα ενώ παράλληλα ο Nasdaq να εισήχθη σε bear market.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχώρησε 3,34% ή 1.391 μονάδες στις 39.154 μονάδες έπειτα από τις απώλειες 1.679 μονάδων την Πέμπτη, με τον βιομηχανικό δείκτη να βρίσκεται πλέον πάνω από 14% κάτω από το ιστορικό του υψηλό. Στη διάρκεια της συνεδρίασης έφτασε να χάνει έως και 2.321,05 μονάδες με πτώση 5,5%. Boeing και η Caterpillar ηγήθηκαν των απωλειών χάνοντας 9% και 6% αντίστοιχα.

Ο S&P 500 κατρακύλησε 4,09% στις 5.175 μονάδες ύστερα από την «βουτιά» 4,84% την Πέμπτη, αγγίζοντας έως και -5,97% στις 5.074,08 μονάδες ενδοσυνεδριακά. Μάλιστα, ο διευρυμένος δείκτης βρίσκεται χαμηλότερα κατά 17% από το ρεκόρ του. Το selloff ήταν ευρύ με μόλις 14 εταιρείες να ολοκληρώνουν την συνεδρίαση σε θετικό έδαφος.

Ο Nasdaq που φιλοξενεί πολλές κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες που εξάγουν στις ΗΠΑ εισήχθη σε bear market σημείωσε πτώση 4,51% στις 15.803 μονάδες, ενώ την Πέμπτη διαπραγματεύτηκε στο -6%. Πλέον απέχει 22% από το τελευταίο ρεκόρ του Δεκεμβρίου.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow μετρά απώλειες 7,9%, ο S&P κατά 9,1% και ο Nasdaq κατά 10%, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.

Οι μετοχές της τεχνολογίας συνέχισαν να «αιμορραγούν» με την Apple να καταρρέει 7% φτάνοντας στο -13% για την εβδομάδα. Η Nvidia υποχώρησε κατά 7%, ενώ η Tesla κατά 10%. Και οι τρεις εταιρείες έχουν μεγάλη έκθεση στην Κίνα και συγκαταλέγονται στις εταιρείες που έχουν πληγεί περισσότερο από τους ανταποδοτικούς δασμούς του Πεκίνου.

Στον τομέα της ένδυσης, οι εταιρείες που παράγουν προϊόντα στην Κίνα, το Βιετνάμ ή την Καμπότζη, συνέχισαν την πτωτική πορεία τους σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με τη χθεσινή ημέρα. Ο ηγέτης του Βιετνάμ Το Λαμ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της οποίας προσφέρθηκε να μειώσει τους δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές στη χώρα του. Στον απόηχο της επικοινωνίας των δύο ανδρών για πιθανό deal, η μετοχή της Nike επιδόθηκε σε ράλι 3% καθώς κατασκευάζει περίπου το 25% των υποδημάτων της στο Βιετνάμ.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων συνέχισαν την πτώση , με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κατά 0,057 μονάδες βάσης στο 3,998%. «Η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να παίζει παιχνίδια με τους εμπορικούς εταίρους αλλά όσοι εμπλέκονται στην αγορά δεν είναι πρόθυμοι να περιμένουν τα αποτελέσματα. Οι επενδυτές πρώτα πωλούν και μετά κάνουν ερωτήσεις», δήλωσε ο Michael Arone, αναλυτής στην State Street Global Advisors.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο «τυφώνας» Τραμπ έφερε εβδομαδιαίες απώλειες πάνω από 8% για τον Stoxx 600 και οδήγησε τον τραπεζικό κλάδο που θεωρείται ευάλωτος σε περίπτωση ανάπτυξης ή ύφεσης να κλείσει με πτώση 8,43% την συνεδρίαση διευρύνοντας τη «βουτιά» 5,53% της Πέμπτης. Σε σοκ βρέθηκαν για δεύτερη ημέρα και οι επενδυτές στην Ασία όπου ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας διολίσθησε 2,44%, υποχωρώντας σε περιοχή διόρθωσης μετά την πτώση 11% από το τελευταίο υψηλό του τον Φεβρουάριο.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών επικράτησαν σαρωτικές πωλήσεις σε όλο το φάσμα του ταμπλό με διαρκή χτυπήματα από margins, με αιχμή τις τράπεζες. Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης γκρεμίστηκε κατά 4,83% στις 1.597,55 μονάδες, με τον τζίρο να εκτινάσσεται πάνω από τα 413,9 εκατ. ευρώ. «Καπνός» από την αγορά σχεδόν 7 δισ. ευρώ στις δύο «αιματηρές» συνεδριάσεις. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης διολίσθησε κατά 5,15% και ο τραπεζικός «βούλιαξε» κατά 7,15% στις 1.459,91 μονάδες.

Κλυδωνισμοί στα commodities - Rebound για crypto - Η εικόνα του δολαρίου

Στην αγορά των εμπορευμάτων, απώλειες σχεδόν 2% κατέγραψε ο χρυσός ενώ το ασήμι βίωσε την χειρότερή του εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο του 2020 στα 30,32 δολάρια ανά ουγγιά με πτώση 4,9%. Ο χαλκός αποδυναμώθηκε 8% στα 4,4 δολάρια και η πλατίνα απώλεσε 3,9% στα 919 δολάρια. Σε χαμηλό από το 2021 κατακρημνίστηκε στην εβδομάδα το πετρέλαιο, με το WTI σε ελεύθερη πτώση 7% στα 62,04 δολάρια ενώ το αργό πετρέλαιο Brent διολίσθησε 6% στα 65,56 δολάρια το βαρέλι. Βουτιά 7,7% και για το φυσικό αέριο.

Στον αντίποδα, στα crypto, τo Bitcoin συνέρχεται με άνοδο 2,32% στα 83.921 δολάρια και το Ether πρόσθεσε 1,3% στα 1.810 δολάρια. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου κερδίζει 0,11%, στα 1,1062. Το ευρώ βρίσκεται στα 160,6100 γεν, στο 0,8496 με τη στερλίνα και στο 0,9411 με το ελβετικό φράγκο. Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί 0,51% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 145,1820 γεν. Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση κατά 0,56% και διαμορφώνεται στα 1,3021 δολάρια.

«Πανηγυρίζουν» τα ομόλογα

Eυνοημένα βγαίνουν τα ομόλογα καθώς η αγορά των κρατικών τίτλων, συνέχισε την ανοδική της πορεία και φαίνεται πως θα βγει ο μεγάλος νικητής από το μπαράζ δασμών. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 4%, για πρώτη φορά μετά τον περασμένο Οκτώβριο και οι αγορές προξοφλούν ότι η Fed θα υποχρεωθεί να μειώσει τα επιτόκια της κατά 0,9% μέχρι το τέλος του έτους.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων σήμερα και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 258 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 91 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,42%, έναντι 2,56% του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 0,86%.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών

Οικονομολόγοι και αναλυτές προσπαθούν ακόμη να επεξεργαστούν και να εκτιμήσουν την έκταση της απειλής, το ύψος των δασμών και τον κίνδυνο για ύφεση καθώς και τα αντίμετρα των χωρών για αυτό και οι επενδυτές στρέφονται στο καταφύγιο των ομολόγων οι αποδόσεις των οποίων έχουν εκτοξευθεί. Υπενθυμίζεται, ότι ο Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή ενός «ελάχιστου βασικού δασμού» ύψους 10% σε δεκάδες χώρες και δασμούς ύψους 25% σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα και εξαρτήματα αυτοκινήτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα πρώτα ρήγματα στην παγκόσμια οικονομία αρχίζουν να γίνονται ορατά καθώς η JP Morgan ανέβασε στο 60% τον κίνδυνο ύφεσης για την παγκόσμια και για την αμερικανική οικονομία, από 40% προηγουμένως, λόγω των σαρωτικών και επιθετικών δασμών Τραμπ. «Η αποδιοργανωτική πολιτική των ΗΠΑ έχει αναγνωριστεί ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις παγκόσμιες προοπτικές όλο το έτος», ανέφεραν οι αναλυτές στρατηγικής της JP Morgan, τονίζοντας πως «θα χυθεί πολύ αίμα» στις αγορές, καθώς η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ έχει γίνει λιγότερο φιλική προς τις επιχειρήσεις από ό,τι αναμενόταν.

Από την άλλη, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard and Poors ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει όλες τις μακροοικονομικές του προβλέψεις μετά τους σαρωτικούς εμπορικούς δασμούς που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ αυτή την εβδομάδα, σε μια κίνηση που πιθανόν να τροφοδοτήσει ανησυχίες για νέο κύμα υποβαθμίσεων αξιόχρεου.

Ο οίκος, που αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα χιλιάδων εταιριών και πάνω από 130 χωρών, δήλωσε ότι το εύρος και το μέγεθος των νέων δασμών του Αμερικανού προέδρου ξεπέρασαν τις περισσότερες προσδοκίες. Δήλωσε μάλιστα, ότι θα δημοσιοποιήσει τις αναθεωρημένες προβλέψεις του την επόμενη εβδομάδα, αν και οι αρχικές εκτιμήσεις περιλαμβάνουν άλμα στον αμερικανικό πληθωρισμό που τον τοποθετεί πιο κοντά στο 4% έως τα τέλη του έτους, συγκριτικά με 3% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση του οίκου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider