Ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο των αδειοδοτικών διαδικασιών γίνεται αναφορικά με την επένδυση, στρατηγικού χαρακτήρα, ύψους 300 εκατ. ευρώ του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου HIG Capital στις παλιές εγκαταστάσεις της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο.
Το βήμα αυτό επί της ουσίας αφορά σε μια αναθεώρηση της αρχικής περιβαλλοντικής μελέτης του project, καθώς, μεταξύ άλλων, έχουν προκύψει κάποιες αλλαγές για τα κτήρια αλλά και σε σχέση με την κυκλοφοριακή μελέτη, οδικές ρυθμίσεις αλλά και την κατασκευή γέφυρας, με κεφάλαια του fund και της Streem Development, υπό τον Κ. Μπήτρο, που προωθεί την επένδυση ώστε να μην «κόβεται» η ροή της κυκλοφορίας στο ύψος της Εθνικής Οδού. Πρόκειται για επιμέρους αλλά κομβικής σημασίας ρυθμίσεις, τόσο για την εξυπηρέτηση του ίδιου του project όσο και συνολικά για την εν γένει κυκλοφορία.
Η διαβούλευση και το κυκλοφοριακό
Μάλιστα, μέχρι τις 16 Ιουνίου θα διενεργείται η δημόσια διαβούλευση με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο που αφορά το «κέντρο αποθήκευσης και διανομής εμπορευμάτων -logistics της εταιρείας Streem Developments S.A., με σκοπό τη χορήγηση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Ο χώρος εγκατάστασης του έργου βρίσκεται νοτιοανατολικά της πόλης του Ασπροπύργου και συγκεκριμένα, επί του 17ου χλμ. Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών -Κορίνθου εντός των ορίων του Βιομηχανικού - Βιοτεχνικού Πάρκου [ΒΙΠΕ-ΒΙΟΠΑ (ΕΟ) της περιοχής «Παραλία» Ασπροπύργου.
Ειδικά δε για τα κυκλοφοριακά, τεχνική έκθεση συνοδεύει την ΜΠΕ για την αναδιαμόρφωση της εγκεκριμένης κυκλοφοριακής σύνδεσης του ακινήτου λόγω αλλαγής χρήσης για τη βελτιστοποίηση της οδικής ασφάλειας. Ετσι, για τη σύνδεση της εγκατάστασης με την Εθνική Οδό (Ε.Ο.) Αθηνών- Κορίνθου προβλέπεται διαμόρφωση πρόσθετων λωρίδων για την είσοδο των οχημάτων, νησίδα διαχωρισμού και λωρίδα εξόδου. Ειδικότερα, επί της Ε.Ο. που χωροθετείται με διαχωρισμένο οδόστρωμα και τρεις λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, στην κατεύθυνση προς Κόρινθο διαμορφώνονται διαδοχικά δύο λωρίδες επιβράδυνσης για την είσοδο των οχημάτων στο logistic park. Οι δύο πρόσθετες λωρίδες προσεγγίζουν ισάριθμα σημεία ελέγχου πρόσβασης. Στη θέση που πρόκειται να εγκατασταθεί το νέο εμπορευματικό κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου «Hull Logistics Park» λειτουργούσε η επιχείρηση Χαλυβουργία Ελλάδος Α.Ε. με υφιστάμενη σύνδεση μέσω εισόδου -εξόδου με την Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου.
Ποιο είναι το project
Το insider.gr πολλές φορές, αλλά και πρόσφατα, έχει αναφερθεί στη μεγάλη επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ, δίχως σε αυτό το ποσό να υπολογίζεται ο εξοπλισμός (π.χ. τεχνολογικός, μηχανολογικός κ.α.). Η Streem Development, που ανήκει στο αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο, προωθεί την υλοποίηση μεγάλου πρότυπου κέντρου διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης μέσω τρένου, πλοίου και φορτηγών (trimodal) στον Ασπρόπυργο. Οι εργασίες ανάπτυξης μάλλον θα ανατεθούν σε εταιρεία που σχετίζεται με τον όμιλο.
Εφόσον όλα πάνε βάσει σχεδίων του fund, τότε οι πρώτοι χώροι θα παραδοθούν προς χρήση στο τέλος του 2026 ενώ σταδιακά θα «πιάνουν πόστο» και οι άλλοι μισθωτές μέσα στο 2027, δηλαδή η ολοκλήρωση θα γίνει τμηματικά. Το έργο ωριμάζει υπό την εποπτεία της θυγατρικής Inventio Edge (Project Management / Construction Project Management) που κατά πάσα πιθανότητα θα αναλάβει το βασικό μέρος της ανάπτυξης. Πάντως, τα χρονοδιαγράμματα πάντα είναι σχετικά, ιδίως σε μια συγκυρία στην οποία στην οποία γίνονται πολλά έργα.
Όπως αναφέρεται στη ΜΠΕ, η υπό μελέτη δραστηριότητα αφορά στην ανέγερση νέου ισόγειου κέντρου αποθήκευσης και διανομής, το οποίο πρόκειται να ανεγερθεί σε οικόπεδο 292 στρεμμάτων το οποίο θα αποθηκεύει μόνο ξηρό φορτίο χωρίς ψύξη ή κατάψυξη, θα έχει συνολικό όγκο 1.980.030 m3 και ειδικότερα θα αποτελείται από τα κάτωθι βασικά στοιχεία:
1. Κτίρια Αποθηκών Κ1 και Κ2, τα οποία, με την αποθήκευση ξηρού φορτίου θα εξυπηρετούν ανάγκες συγκέντρωσης και διακίνησης ειδών μακράς διάρκειας (π.χ. κονσέρβες, ποτά, χαρτικά, απορρυπαντικά) και γενικά είδη που δεν απαιτούν ιδιαίτερες συνθήκες αποθήκευσης. Η αποθήκευση πραγματοποιείται σε παλέτες/χαρτοκιβώτια πάνω στην επιφάνεια του δαπέδου και όχι σε ράφια εξαιτίας της ανάγκης για γρήγορη μετακίνηση των προϊόντων. Τα είδη αποθήκευσης θα είναι ξηρού και στερεού τύπου συσκευασμένα από τα εργοστάσια παραγωγής τους σε χαρτοκιβώτια, όπως διάφορα είδη προσωπικής φροντίδας, καλλυντικά, συμπληρώματα υγιεινής διατροφής, ιατροτεχνολογικά προϊόντα, είδη συσκευασιών τροφίμων, σακούλες απορριμμάτων, εργαλεία καθαρισμού, κλπ.
2. Κτίριο παραγωγής Κ3 το οποίο θα ενσωματώνει χρήσεις υποστηρικτικές προς τις δύο αποθήκες εντάσσοντας μικρές γραμμές συναρμολόγησης και γραμμές συσκευασίας.
3. Υπέργεια ζεύξη (γέφυρα) η οποία, όπως αναφέρεται, είναι «κομβικής σημασίας» καθώς ενώνει και τα δύο τμήματα της έκτασης μελέτης μεταξύ τους, με συνολικό μήκος άνω των 250 μέτρων. Θα είναι συνολικού πλάτους 12 μέτρων και θα είναι αμφίδρομης κυκλοφορίας με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση, πλάτους 4 μέτρων ανά λωρίδα. Ο φορέας επένδυσης δεσμεύεται ότι «για την εν λόγω γέφυρα και έπειτα από μελέτη που έχει εκπονήσει δεν επηρεάζεται πρακτικά η κυκλοφορία της εθνικής οδού, ούτε κατά την κατασκευή ούτε κατά τη λειτουργία του έργου, ενώ οι προδιαγραφές της προτεινόμενης γέφυρας καλύπτουν και ξεπερνούν τις προδιαγραφές της κείμενης νομοθεσίας».
4. Χώροι στάθμευσης ΙΧ και φορτηγών οχημάτων.
5. Φυτεύσεις
6. Χώρος Επαναφόρτισης Περονοφόρων Οχημάτων/ Μπαταριών
7. Φωτοβολταϊκός Σταθμός, ο οποίος, με βάση την προμελέτη των εγκαταστάσεων, θα αναπτυχθεί επί της στέγης των κτιρίων Κ1, Κ2 και Κ3, θα είναι ονομαστικής ισχύος 19,559 MW και θα αποτελείται από τα φωτοβολταϊκά πλαίσια, τον αντιστροφέα σταθερού ρεύματος σε εναλλασσόμενο καθώς και το δίκτυο του εναλλασσόμενου ρεύματος για την διασύνδεση του σταθμού με το δίκτυο μεταφοράς του ΔΕΔΔΗΕ.
Επιπρόσθετα, ως συνοδά έργα της υπό εξέτασης δραστηριότητας «θα υλοποιηθούν συνδέσεις με το οδικό δίκτυο για την εξασφάλιση της ορθής και εύκολης πρόσβασης στον χώρο του υπό μελέτη έργου από την Π.Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου, καθώς επίσης και δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, ομβρίων και ισχυρών και ασθενών ρευμάτων».
Οι στόχοι του έργου
Αναφορικά με τους στόχους της επένδυσης, όπως επισημαίνεται, κεντρικός στόχος είναι να δημιουργηθεί «μια υπερσύγχρονη μονάδα παροχής υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας και δη στον τομέα παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών αποθήκευσης και διανομής προϊόντων». Το κυριότερο αντικείμενο της δραστηριότητας θα είναι η αποθήκευση πληθώρας προϊόντων, τα οποία θα είναι προϊόντα που δεν χρήζουν ειδικής διαχείρισης.
«Τα προϊόντα που θα αποθηκεύονται θα είναι προϊόντα που πωλούνται σε υπεραγορές τροφίμων, καταστήματα γενικής πώλησης, αλλά και ως πρώτες ύλες σε βιομηχανικές μονάδες. Σε κάθε περίπτωση στην εν λόγω δραστηριότητα δεν θα αποθηκεύονται επικινδυνά προϊόντα. Στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις θα αποθηκεύονται τυποποιημένα προϊόντα συσκευασμένα έτοιμα προς διάθεση και μόνο ξηρό φορτίο χωρίς ψύξη ή κατάψυξη. Πλην της αποθήκευσης δεν θα λαμβάνει χώρα καμία παραγωγική διαδικασία (πλην συναρμολόγησης και συσκευασίας στο κτίριο Κ3), απλά αποθήκευση και διαχείριση των προϊόντων έως την επαναπροώθησή τους σε καταστήματα λιανικής πώλησης. Επιπλέον, στις εγκαταστάσεις της εν λόγω δραστηριότητας δεν προβλέπεται να αποθηκεύονται επικίνδυνα προϊόντα».