Στον αγώνα δρόμου που έχουν επιδοθεί τα συνεργεία αποκατάστασης, για να καθαρίσουν τα λασπόνερα που «έπνιξαν» τα νησιά του Αιγαίου, αναφέρεται σε εκτενές άρθρο του ο Guaridan, με τους πολίτες να έχουν οδηγηθεί σε απόγνωση και τις επιχειρήσεις να πιέζονται ασφυκτικά τις επιχειρήσεις εν’ όψει του Πάσχα όταν θα συρρεύσουν οι επισκέπτες.
«Οι άνθρωποι στα νησιά του Αιγαίου, που τον Απρίλιο είναι συνηθισμένοι στα αρώματα των λουλουδιών της άνοιξης, τώρα συγκλονίζονται από πλημμύρες που προκάλεσαν οι θυελλώδεις άνεμοι, με τις αρχές να κηρύσσουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ορισμένους από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας, λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από το Πάσχα», αναφέρει το βρετανικό μέσο.
«Είναι μια ολοκληρωτική καταστροφή και συνέβη σε μόλις δύο ώρες», δήλωσε ο Κώστας Μπίζας, δήμαρχος Πάρου, του νησιού που έχει πληγεί περισσότερο από τις καιρικές συνθήκες που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες. «Χρειαζόμαστε όλη τη βοήθεια που μπορούμε να λάβουμε».
Στην Πάρο και τη Μύκονο, δύο από τα πιο επισκέψιμα νησιά της χώρας, οι αξιωματούχοι έδιναν αγώνα ενάντια στον χρόνο για να ολοκληρώσουν τις επιχειρήσεις καθαρισμού πριν από την άφιξη των τουριστών για τις διακοπές του Πάσχα, σημείνει η βρετανική ιστοσελίδα, παραθέτοντας και φωτογραφίες και βίντεο από τις καταστροφές.
«Προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν το χάος μετά τις πιο έντονες βροχοπτώσεις της περιοχής τα τελευταία 20 χρόνια, συνεργεία έκτακτης ανάγκης στα νησιά των Κυκλάδων και νοτιότερα στη Ρόδο και την Κρήτη έκαναν λόγο για ''αποκαλυπτικές'' σκηνές» αναφέρει η Guardian.
«Στην Πάρο, οι άνθρωποι είδαν αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και έπιπλα εστιατορίου να πέφτουν στη θάλασσα καθώς η καταρρακτώδης βροχή πλημμύρισε καταστήματα και σπίτια και μετέτρεψε τους δρόμους σε ποτάμια γεμάτα συντρίμμια. Το γραφικό λιμάνι της Νάουσας μετατράπηκε σε «λίμνη από λάσπη», είπαν ντόπιοι, με τη θάλασσα και τη στεριά να «γίνονται ένα». Μεγάλα τμήματα του οδικού δικτύου καταστράφηκαν» επισημαίνει το άρθρο.

Στη Μύκονο, ένα άλλο hotspot που αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες το Πάσχα, οι χαλαζοπτώσεις προκάλεσαν κατολισθήσεις, με λασπωμένα νερά από πλημμύρες να διαπερνούν τα κατάλευκα σοκάκια της. Οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας προέτρεψαν τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους. Στην πόλη-λιμάνι της Κρήτης, τα Χανιά, αξιωματούχοι μίλησαν για «βιβλική καταστροφή», καθώς εμφανίστηκαν επίσης εικόνες από πλημμυρισμένους δρόμους, νοσοκομεία και δικαστικά μέγαρα.
Οι μετεωρολόγοι είπαν ότι περισσότερες βροχοπτώσεις έριξαν στην Πάρο σε διάστημα μερικών ωρών την Τρίτη από ό,τι θα έπεφτε κανονικά σε έναν ολόκληρο μήνα. «Είναι απίστευτο, πραγματικά, ότι δεν υπήρξαν θύματα», είπε ένας αξιωματούχος.
Η κλιματική καταστροφή προκαλεί τις ακραίες βροχοπτώσεις να γίνονται πιο συχνές και πιο έντονες στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, και οι πλημμύρες έχουν γίνει πιθανότατα πιο συχνές και σοβαρές σε αυτές τις τοποθεσίες ως αποτέλεσμα.
Ωστόσο, η καταστροφή σε τουριστικούς προορισμούς που, χάρη στην αύξηση των παγκόσμιων ταξιδιών, συγκεντρώνουν ολοένα και περισσότερους αριθμούς ρεκόρ, έχει επίσης τονίσει την έλλειψη ετοιμότητας της Ελλάδας για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Οι επικριτές έχουν ξεχωρίσει την απουσία κατάλληλων συστημάτων διαχείρισης των πλημμυρών, καθώς και την άναρχη ανάπτυξη στα νησιά του Αιγαίου, που έχουν προσελκύσει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες που αναζητούν βίλες, πισίνες και άλλες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.
«Ναι, οι βροχοπτώσεις ήταν έντονες, αλλά αυτό που τις μετέτρεψε σε καταστροφή δεν ήταν μόνο η φύση, ήταν το αποτέλεσμα δεκαετιών μη βιώσιμων κατασκευών», έγραψε ο Έλληνας περιβαλλοντολόγος και πρώην ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης.
«Η Πάρος έχει υπερχτιστεί με δραματικούς ρυθμούς. Μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει ξεπεράσει τις Κυκλάδες σε νέες οικοδομικές άδειες, ξεπερνώντας ακόμη και τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Βίλες, ξενοδοχεία, δρόμοι και πισίνες έχουν αντικαταστήσει τις ξερολιθιές που κάποτε συγκρατούσαν νερό, επιβράδυναν την απορροή και κράτησαν το έδαφος ζωντανό» καταλήγει η Guardian.