ΤτΕ: Η πτώση 10% της μέσης δαπάνης έριξε τα έσοδα από τον τουρισμό 

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤτΕ: Η πτώση 10% της μέσης δαπάνης έριξε τα έσοδα από τον τουρισμό 
Πτωτικά κινήθηκαν οι εισπράξεις από όλες σχεδόν τις βασικές αγορές του τουρισμού καθώς η πτώση της μέσης δαπάνης τον Ιούλιο προσέγγισε το 10%. Μικρή, προς ώρας, η επίδραση στο επτάμηνο

Αντιστρόφως ανάλογη ήταν η πορεία των ταξιδιωτικών αφίξεων και των αντίστοιχων εισπράξεων της χώρας τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Για την ακρίβεια τον δεύτερο πιο σημαντικό μήνα της σεζόν, οι ταξιδιωτικές αφίξεις παρατηρήθηκαν αυξημένες κατά 4,1% σε αντίθεση με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις στις οποίες καταγράφηκε μείωση κατά 4,2%.

Βασική αιτία για τις πτωτικές επιδόσεις του Ιουλίου αποτέλεσε η μεγάλη μείωση της μέσης δαπάνης των ταξιδιωτών, η οποία πλησίασε το 10%.

Πτωτικά οι εισπράξεις από όλες σχεδόν τις βασικές αγορές του τουρισμού

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 4.031,4 εκατ. ευρώ, έναντι 4.208,8 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2023, ενώ η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση τον Ιούλιο του 2024 διαμορφώθηκε σε 6.357,0 χιλ. ταξιδιώτες, αυξημένη κατά 4,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός μάλιστα ότι η μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων παρατηρήθηκε από όλες τις βασικές χώρες-τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού, πλην της Μεγάλης Βρετανίας, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από την οποία αυξήθηκαν οριακά, κατά 1,2%, φτάνοντας τα 720,1 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από την Γερμανία, την νούμερο ένα αγορά του ελληνικού τουρισμού μειώθηκαν κατά 9,9% φτάνοντας τα 539,9 εκατ. ευρώ. Ακόμα μεγαλύτερη μείωση της τάξης του 11,7%, παρουσίασαν και οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ, αγορά με την υψηλότερη μέση δαπάνη για τον ελληνικό τουρισμό, φτάνοντας τα 219,4 εκατ. ευρώ. Οριακή μείωση 1,5% εμφάνισαν και οι εισπράξεις από την Ιταλία (276,3 εκατ. ευρώ), αγορά που φέτος έκανε την έκπληξη παρουσιάζοντας, όλους τους προηγούμενους μήνες, ραγδαία ανάπτυξη τόσο από άποψη αφίξεων όσο κι από άποψη εισπράξεων. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση ωστόσο, όσον αφορά στις ταξιδιωτικές εισπράξεις , καταγράφηκε από την αγορά της Γαλλίας, με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις να φτάνουν τα 229,6εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 34,2%.

Εν αντιθέσει με τις εισπράξεις, η ταξιδιωτική κίνηση από αρκετές αγορές παρατηρήθηκε αυξημένη, γεγονός που επιβεβαιώνει την πτώση της μέσης δαπάνης των τουριστών. Για την ακρίβεια από την γερμανική αγορά κατέφθασαν τον Ιούλιο στη χώρα μας 838,3 χιλ. ταξιδιώτες, 12,3% περισσότεροι σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Αντίστοιχα αύξηση της τάξης του 11,5% παρατηρήθηκε από την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου οι τουρίστες από τις οποία έφτασαν τις 894,5 χιλ. τον Ιούλιο. Οριακά ανοδικά κινήθηκε και η αγορά των ΗΠΑ από την οποία η χώρα μας υποδέχτηκε τον Ιούλιο, 210,2 χιλ. ταξιδιώτες. Τέλος αύξηση 4,3% παρατηρήθηκε και στις αφίξεις των Γάλλων τουριστών, παρότι οι εισπράξεις από την Γαλλία καταγράφηκαν μειωμένες κατά 34%. Η μοναδική αγορά που παρουσίασε μείωση στις αφίξεις του Ιουλίου ήταν η Ιταλική. Οι αφίξεις καταγράφηκαν κατά 10,1% μειωμένες αποδεικνύοντας ότι οι Ιταλοί υπήρξαν πιο γαλαντόμοι από τους υπόλοιπους επισκέπτες της χώρας αν σκεφτεί κανείς ότι παρά πτώση των αφίξεων οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν οριακά κατά 1,5%.

Πλησίασε το 10% η πτώση της μέσης δαπάνης τον Ιούλιο

Αιτία για την παραπάνω εικόνα ήταν η πτώση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι, η οποία τον Ιούλιο του 2024 περιορίστηκε σε 608 ευρώ από 669 ευρώ που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2023 και από 670 που ήταν το 2023. Η μείωση τον Ιούλιο άγγιξε το -9,1%. Σε επίπεδο επταμήνου η ψαλίδα με τις προηγούμενες χρονιές έκλεισε με την μέση δαπάνη να περιορίζεται κατά 5,7%. Συγκεκριμένα την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου έφτασε τα 584 ευρώ από 619 ευρώ που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2023 κι από τα 633 ευρώ που ήταν το 2022.

Το αρνητικό πρόσημο του Ιουλίου βέβαια, είχε μικρή επίδραση στο συνολικά θετικό αποτέλεσμα της χρονιάς. Σε κάθε περίπτωση όμως προβληματίζει παράγοντες και φορείς του κλάδου, οι οποίοι επισημαίνουν ότι αν η πτώση συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, τα ρεκόρ του κλάδου δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα.

Πώς κινήθηκαν οι βασικές αγορές στο επτάμηνο

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επίπεδο επταμήνου οι ταξιδιωτικές αφίξεις κατέγραψαν άνοδο από όλες σχεδόν τις βασικές αγορές του τουρισμού. Συγκεκριμένα η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε αύξηση κατά 13,2% και διαμορφώθηκε σε 2.604,6 χιλ. ταξιδιώτες, αυτή από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 5,2% και διαμορφώθηκε σε 1.064,5 χιλ. ταξιδιώτες ενώ άνοδο κατά 13,8% σημείωσε επίσης η ταξιδιωτική κίνηση από την Ιταλία, η οποία διαμορφώθηκε σε 990,7 χιλ. ταξιδιώτες. Αντίστοιχα οι επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 8,1% φτάνοντας τις 2.266,1 χιλ. ενώ αυτοί των ΗΠΑ καταγράφηκαν αυξημένοι κατά 6,9% σε 788,6 χιλ. ταξιδιώτες.

Το γεγονός έδωσε ώθηση και στις ταξιδιωτικές εισπράξεις σε επίπεδο επταμήνου οι οποίες κατέγραψαν άνοδο κατά 5,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και διαμορφώθηκαν στα 10.952,7 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα η μεγαλύτερη αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων παρατηρήθηκε από την αγορά της Ιταλίας, η οποία έφτασε το 20,7% (605,3 εκατ. ευρώ). Ακολούθησε η αγορά της Γαλλίας όπου οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έφτασαν τις 675,3 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 13,8% και η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, από όπου οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 11,3% φτάνοντας τα 1.728,7 εκατ. ευρώ. Αύξηση μόλις 3% παρατηρήθηκε σε επίπεδο επταμήνου από την αγορά των ΗΠΑ ενώ οριακή αύξηση της τάξης του 1,4% σημειώθηκε στις εισπράξεις από την γερμανική αγορά.

Σε απόλυτους αριθμούς ωστόσο η Γερμανία είχε στο επτάμηνο την μεγαλύτερη συνεισφορά στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, εισφέροντας 1.763,2 εκατ. ευρώ,, ακολούθησε η Μ. Βρετανία με 728,7 εκατ. ευρώ, οι ΗΠΑ με 759,6 εκατ. ευρώ και τέλος η Γαλλία και η Ιταλία που εισέφεραν από 675,3 εκατ. ευρώ και 605,3 εκατ. ευρώ έκαστη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤτΕ: Ανάπτυξη 2,3% στο β’ τρίμηνο, περαιτέρω επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 3%

Οι δημοφιλέστεροι τουριστικοί προορισμοί στην Ελλάδα για το καλοκαίρι του 2024

Τουρισμός: Κόφτης στα Airbnb και μέτρα για κορεσμένους προορισμούς στο «πακέτο» της ΔΕΘ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider