Σε ποιες προβληματικές και άγονες περιοχές θα δοθεί οικονομικό κίνητρο στους γιατρούς

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ποιες προβληματικές και άγονες περιοχές θα δοθεί οικονομικό κίνητρο στους γιατρούς
Τις προβληματικές και άγονες περιοχές όπου θα ισχύσει χορήγηση οικονομικού κινήτρου προσέλκυσης και παραμονής σε αυτές ειδικευμένων ιατρών και οδοντιάτρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ),  καθορίζουν με απόφασή τους τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας.

Τις προβληματικές και άγονες περιοχές όπου θα ισχύσει χορήγηση οικονομικού κινήτρου προσέλκυσης και παραμονής σε αυτές ειδικευμένων ιατρών και οδοντιάτρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), καθορίζουν με απόφασή τους τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας. Παράλληλα καθορίζεται το ύψος του, οι επιμέρους δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις χορήγησής του.

Σύμφωνα με την απόφαση, ως προβληματικές και άγονες καθορίζονται εκείνες οι περιοχές, στις οποίες οι συνθήκες που επικρατούν, ιδίως οι γεωγραφικές, κοινωνικές, συγκοινωνιακές ή οικιστικές, συνιστούν αντικίνητρο για την κατάληψη θέσεων ιατρών/ οδοντιάτρων κλάδου ΕΣΥ στις υγειονομικές δομές που βρίσκονται σε αυτές. Πρόκειται για πόλεις, κωμοπόλεις ή χωριά, όπου βρίσκεται Νοσοκομείο, Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας, Κέντρο Υγείας ή Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο.

Ο χαρακτηρισμός ως άγονης και προβληματικής περιοχής μίας πόλης ή κωμόπολης που είναι έδρα κέντρου υγείας επεκτείνεται αντίστοιχα και στην πόλη ή την κωμόπολη ή το χωριό που είναι έδρα περιφερειακού ιατρείου ή πολυδύναμου περιφερειακού ιατρείου ή ειδικού περιφερειακού ιατρείου, το οποίο είχε συσταθεί ως αποκεντρωμένη μονάδα του κέντρου υγείας.

Οι άγονες και προβληματικές περιοχές διακρίνονται σε Α΄ και Β΄ κατηγορίας. Στην κατηγορία Α΄ εντάσσονται οι περιοχές, στις οποίες οι συνθήκες που αποτελούν κριτήριο για τον χαρακτηρισμό τους ως προβληματικών και άγονων παρουσιάζονται ιδιαίτερα οξυμένες.

Ως προβληματικές και άγονες περιοχές Α΄ κατηγορίας καθορίζονται οι εξής:

Ως προβληματικές και άγονες περιοχές Β΄ κατηγορίας καθορίζονται οι εξής:

Το ύψος των οικονομικών κινήτρων

Τα οικονομικά κίνητρα καταβάλλονται, κατά μήνα, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι του προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στην υγειονομική μονάδα της περιοχής που δικαιολογεί την καταβολή τους. Η καταβολή γίνεται από τον φορέα, στον οποίο οι δικαιούχοι υπηρετούν ή τον φορέα στον οποίο υπηρετούν με απόσπαση ή μετακίνηση (φορέα υποδοχής).

Το ύψος τους διαμορφώνεται ως εξής:

Στους ειδικευμένους ιατρούς/οδοντιάτρους κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες βρίσκονται σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 300 ευρώ.

Στους ειδικευμένους ιατρούς/οδοντιάτρους κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες βρίσκονται σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β, καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 200 ευρώ.

Στους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ α) των ειδικοτήτων εσωτερικής παθολογίας, γενικής/οικογενειακής ιατρικής, παιδιατρικής, αναισθησιολογίας, νεφρολογίας, παθολογικής ανατομικής, ακτινολογίας, ιατρικής βιοπαθολογίας/εργαστηριακής ιατρικής, ψυχιατρικής παιδιού και εφήβου, κυτταρολογίας, παθολογικής ογκολογίας, καθώς και β) των ειδικοτήτων πνευμονολογίας-φυματιολογίας, νευροχειρουργικής, νευρολογίας, χειρουργικής, χειρουργικής παίδων, χειρουργικής θώρακος και καρδιολογίας που υπηρετούν σε ΜΕΘ ενηλίκων/παίδων καταβάλλεται πλέον των οικονομικών κινήτρων των παρ. 1 και 2, α) αποζημίωση ως πρόσθετο μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 300 ευρώ, προκειμένου για υπηρετούντες σε υγειονομική δομή που βρίσκεται σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Α΄ και β) αποζημίωση ως πρόσθετο μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 200 ευρώ, προκειμένου για υπηρετούντες σε υγειονομική δομή που βρίσκεται σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Β΄.

Ολόκληρη η απόφαση

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΣΠΑ: Νέο «εργαλείο» για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας στην Αττική – Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

Νοσοκομεία: «Σκωτσέζικο ντους» με τα ληξιπρόθεσμα χρέη – Άνοδος τον Ιούλιο

Γεωργιάδης για ΕΟΠΥΥ: Σχεδιάζουμε νέο σύστημα ασφαλείας για συναίνεση στη συνταγογράφηση

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider