ΕΣΠΑ: Νέο «εργαλείο» για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας στην Αττική – Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΣΠΑ: Νέο «εργαλείο» για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας στην Αττική – Τι είναι και πώς θα λειτουργεί
Στα «σκαριά» μηχανισμός παρακολούθησης της δημόσιας υγείας. Ποιοι δείκτες θα μπουν στο «μικροσκόπιο». Πρόσκληση για υποβολή προτάσεων με χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

Η ανάπτυξη ενός νέου «εργαλείου» για την παρακολούθηση της κατάστασης της δημόσιας υγείας στην Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται στα «σκαριά», με στόχο την αποτύπωση και διαχείριση των παραγόντων κινδύνου και ιδίως αυτών που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή.

Ειδικότερα, πρόκειται για την ανάπτυξη ενός Μηχανισμού παρακολούθησης της κατάστασης της δημόσιας υγείας σε περιφερειακό – τοπικό επίπεδο, που στοχεύει στη συνεχή βελτίωση του επιπέδου υγείας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πληθυσμού του λεκανοπεδίου.

Η χρηματοδότηση, ύψους1,5 εκατ. ευρώ, θα προέλθει από πόρους του ΕΣΠΑ και ήδη έχει δημοσιευτεί η σχετική πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων, με ημερομηνία λήξης τις 31/12/2024.

Δίκτυο υποδομών και υπηρεσιών

Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, σκοπός της προτεινόμενης δράσης είναι η αποτύπωση των συμπεριφορικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου για τη δημόσια υγεία στην Περιφέρεια Αττικής. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται η συνεχής παρακολούθηση και επεξεργασία των δεδομένων που έχουν σχέση με την υγεία του πληθυσμού της εν λόγω Περιφέρειας, για την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων, ιδίως αυτών που προκύπτουν από τη κλιματική αλλαγή, με απώτερο στόχο την πρόληψη, προστασία και βελτίωση της υγείας του πληθυσμού και έμφαση στις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες.

Η δράση υλοποιείται μέσα από την ανάπτυξη ενός ευρύτατου δικτύου υποδομών και υπηρεσιών για την παρακολούθηση και μελέτη των περιβαλλοντικών δεικτών ευζωίας και δημόσιας υγείας στην Περιφέρεια Αττικής.

Οι δείκτες που θα μπουν στο «μικροσκόπιο»

Στο πλαίσιο αυτό, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, θα μετριούνται οι συγκεντρώσεις γύρης, θαλάσσιου άλατος, ερημικής σκόνης, διοξειδίου του θείου, όζοντος, μονοξειδίου του αζώτου, διοξειδίου του αζώτου, δεδομένα υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας UVA-UVB και η συσχέτιση υπεριώδους ακτινοβολίας με τα επίπεδα βιταμίνης D.

Ο Μηχανισμός επιδιώκεται να αποτελέσει μια ολιστική αντιμετώπιση των φυσικών παραμέτρων και των συνεργειών μεταξύ τους. Τα δεδομένα θα παρέχονται από συνέργειες μετρήσεων επιφάνειας, από προγνώσεις ατμοσφαιρικών μοντέλων και από μεθόδους τηλεπισκόπησης (π.χ. δορυφορικές εικόνες, lidar, Brewer, DOAS).

Σημειώνεται ότι οι μετρήσεις θα είναι συμπληρωματικές ως προς το δίκτυο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), καθώς περιέχουν ρύπους που δεν μετριούνται αυτή τη στιγμή συστηματικά στην Περιφέρεια Αττικής, επικίνδυνες ενώσεις, μετρήσεις σε πυκνό δίκτυο στο λεκανοπέδιο, μετρήσεις καθ' ύψος, καθώς επίσης και ατμοσφαιρικές προγνώσεις των σχετικών παραμέτρων.

Επιπρόσθετα, θα πραγματοποιηθούν εξειδικευμένες μετρήσεις που αφορούν σε τιμές προσδιορισμού της κατάστασης υγείας του πληθυσμού, συμπληρωματικά με τις περιβαλλοντικές μετρήσεις, καθώς απαιτείται προσδιορισμός των νέων και των αναδυόμενων κινδύνων στον τομέα της υγείας του πληθυσμού, προκειμένου να βελτιωθεί η έγκαιρη λήψη προληπτικών μέτρων. Οι εν λόγω μετρήσεις θα προκύπτουν από οργανωμένη μεθοδολογία και εργαλεία μέτρησης σε θέματα όπως π.χ. η έλλειψη βιταμίνης D, o καρδιαγγειακός κίνδυνος, το στρες του πληθυσμού κτλ.

Η δράση εναρμονίζεται με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία 2021-2025 και ειδικότερα με τον Στόχο 4- Δημιουργία περιφερειακού μηχανισμού παρακολούθησης της υγείας του πληθυσμού του Άξονα Στρατηγικής 06 - Αναβάθμιση του Συστήματος Παροχής Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο ΕΣΠΑ η ολοκλήρωση έργων ενεργειακής αναβάθμισης Δημοσίων Νοσοκομείων

Κωδικός επιβεβαίωσης OTP σε όλες τις υπηρεσίες υγείας – Τι εξετάζει η Αριστοτέλους

Έρευνα: Οι ΗΠΑ διαθέτουν το χειρότερο σύστημα υγείας μεταξύ 10 πλούσιων χωρών - 26 εκατ. Αμερικανοί δεν έχουν ασφάλιση

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider