Νέα μέτρα εξετάζει το υπουργείο Υγείας, με στόχο να μπλοκάρει τα παράνομα κέρδη και να προστατεύσει τους ήδη περιορισμένους πόρους για την υγεία, μετά την αποκάλυψη της απάτης «μαμούθ» εις βάρος του ΕΟΠΥΥ.
Ήδη, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έχει αναφερθεί στο σχεδιασμό ενός νέου συστήματος ασφαλείας για συναίνεση στη συνταγογράφηση, με τη χρήση κωδικού OTP (επιβεβαίωση), όπως συμβαίνει και στις τραπεζικές συναλλαγές. Ο σχεδιασμός προβλέπει την αποστολή του κωδικού με sms στο κινητό του κατόχου ΑΜΚΑ στο οποίο «χρεώνεται» η συνταγή και ο κάτοχος θα πρέπει να προχωρά σε επιβεβαίωση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της συνταγογράφησης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ωστόσο, εξετάζεται η ενδεχόμενη εφαρμογή του κωδικού μιας χρήσης OTP σε όλες τις υπηρεσίες υγείας, αρχής γενομένης από τα φάρμακα και τις διαγνωστικές εξετάσεις και, στη συνέχεια, επέκταση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, στη χορήγηση ιατροτεχνολογικών προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον.
Σημειώνεται ότι την εφαρμογή συστημάτων ασφαλείας για την προστασία της άυλης συνταγογράφησης από εικονικές συνταγές φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων με παράνομη χρήση ΑΜΚΑ ανυποψίαστων πολιτών, έχουν ζητήσει τόσο οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις όσο και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί.
Πηγές από τον κλάδο των κλινικοεργαστηριακών αναφέρουν ότι παρόμοιες παράνομες πρακτικές αντιμετωπίζονται και στο πεδίο των διαγνωστικών εξετάσεων, τονίζοντας ότι το μέτρο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ωστόσο, επισημαίνουν ορισμένες προκλήσεις στην εφαρμογή του, όπως το γεγονός πως πολλοί ηλικιωμένοι δεν είναι εξοικειωμένοι με την χρήση του κινητού τηλεφώνου τους και πιθανώς δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι αφενός το σύστημα θα πρέπει να παρέχει εναλλακτικές λύσεις για άτομα που δεν διαθέτουν κινητό τηλέφωνο ή έχουν αλλά δεν είναι εξοικειωμένα με τη χρήση του, αφετέρου, οι γιατροί θα πρέπει να εκπαιδευτούν κατάλληλα για να μπορούν να επιβεβαιώσουν τις συνταγές με τα εργαλεία που τους παρέχει το σύστημα.
Αναδρομικός έλεγχος
Πάντως, το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να περάσει από «κόσκινο» τους γιατρούς με ύποπτη συνταγογραφική δραστηριότητα, κάνοντας και αναδρομικούς ελέγχους. Μιλώντας την Τετάρτη στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο αρμόδιος Υπουργός τόνισε ότι ήδη έχει εγκατασταθεί στον ΕΟΠΥΥ ένα σύστημα κατά της απάτης, το οποίο -μέσω αλγόριθμου- ενεργοποιείται αμέσως όταν ένας γιατρός έχει περίεργη συνταγογραφική συμπεριφορά.
«Το σύστημα το ίδιο μάς λέει "πηγαίνετε να ψάξετε τον τάδε γιατρό γιατί αυτά τα φάρμακα που γράφει σε αυτούς τους ασθενείς δεν προβλέπονται από κανένα πρωτόκολλο και δεν ταιριάζουν". Τα συστήματα που έχουμε ήδη εγκαταστήσει και αυτά που θα εγκαταστήσουμε μέσω της ΗΔΙΚΑ θα μας δώσουν την πλήρη δυνατότητα του ελέγχου, όχι μόνο στον παρόντα χρόνο αλλά και προς τα πίσω. Δηλαδή, αυτοί οι οποίοι το έκαναν για 3, 4, 5 χρόνια θα ελεγχθούν αναδρομικά. Τα ηλεκτρονικά ίχνη δεν σβήνονται. Όταν ήμουν υπουργός το '14 είχα πει ότι θέλω να κάνω ηλεκτρονική συνταγογράφηση και να ανεβαίνουν οι εξετάσεις ψηφιακά στον ηλεκτρονικό φάκελο, ώστε ο γιατρός να μη μπορεί να παραβιάσει το πρωτόκολλο. Όταν ήρθα το '24 αυτό δεν είχε ολοκληρωθεί. Το βάλαμε μπρος και το ολοκληρώσαμε φέτος τον Ιούνιο», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.