Χωρίς «ποινές» ο προσωπικός γιατρός - Αυτόματη εγγραφή για όσους δεν το κάνουν μόνοι τους 

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χωρίς «ποινές» ο προσωπικός γιατρός - Αυτόματη εγγραφή για όσους δεν το κάνουν μόνοι τους 
Ανατροπές έρχονται στο θεσμό του προσωπικού γιατρού, με το σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), που αναμένεται  να αναρτηθεί άμεσα προς δημόσια διαβούλευση.

Ανατροπές έρχονται στο θεσμό του προσωπικού γιατρού, με το σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), που αναμένεται να αναρτηθεί άμεσα προς δημόσια διαβούλευση. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η κατάργηση του συστήματος «κινήτρων» και «αντικινήτρων», ενός συστήματος που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ιατρικής κοινότητας, των συνδικαλιστικών φορέων και της αντιπολίτευσης κατά την ανακοίνωσή του.

Αντ’ αυτού, το νέο σχέδιο προβλέπει την υποχρεωτική εγγραφή όλων των πολιτών σε προσωπικό γιατρό της επιλογής τους έως την 01.06.2025, ειδάλλως το σύστημα θα τους εγγράφει αυτόματα. Η εγγραφή θα γίνεται σε επίπεδο Δήμου ή Όμορων Δήμων, ώστε ο πολίτης να έχει πρόσβαση σε γιατρό κοντά στον τόπο διαμονής του.

Παράλληλα, καθιερώνεται «σύστημα αξιολόγησης» των προσωπικών γιατρών, με την εφαρμογή δεικτών απόδοσης, βάσει αντικειμενικών δεδομένων. Μοριοδότηση θα λαμβάνουν οι γιατροί από τη συμμετοχή εγγεγραμμένου πληθυσμού σε δράσεις πρόληψης κ.α..
«Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να εποπτεύει αποτελεσματικά την παροχή υπηρεσιών του συστήματος των Προσωπικών Γιατρών και να τους ενισχύει με κατάλληλα εργαλεία, ώστε να είναι σε θέση να βελτιώσουν τους δείκτες υγείας του πληθυσμού», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τρίτη (17/09).

Το «μίγμα» των προσωπικών γιατρών

Με το νέο νομοσχέδιο, στον θεσμό του προσωπικού γιατρού -εκτός από τους γιατρούς κλάδου ιατρών ΕΣΥ, των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τους ιδιώτες που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ- προστίθενται και οι γιατροί υπηρεσίας υπαίθρου αλλά και οι γιατροί που επιθυμούν να αποκτήσουν την ειδικότητα της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, κατά το πέμπτο έτος της εκπαίδευσής τους. Για την προσέλκυση των τελευταίων, το υπουργείο Υγείας, θεσπίζει το οικονομικό κίνητρο των 30.000 ευρώ καθαρά, το οποίο θα αποδίδεται εφάπαξ.

Μια νέα πρόβλεψη είναι ότι στο θεσμό εντάσσονται και οι Παιδίατροι. Σε πρώτη φάση ξεκινά η δωρεάν πρόσβαση 530.000 παιδιών από 0-16 ετών ενώ, στη συνέχεια, στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων παιδιάτρων κατά 100, ώστε να καλυφθεί πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά σε πρώτη φάση και σε επόμενο στάδιο να αυξηθεί το ποσοστό κάλυψης του παιδικού πληθυσμού.
«Αυτή η πολιτική εστιάζει στη μείωση των ανισοτήτων πρόσβασης στην υγεία και μάλιστα για έναν πληθυσμό ευάλωτο όπως είναι τα παιδιά», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι 6 βασικές αλλαγές και οι στόχοι

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, οι βασικές διατάξεις που εισάγονται με το σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, έχουν στόχο την αύξηση της κάλυψης του πληθυσμού, την εύκολη πρόσβασή τους σε προσωπικό γιατρό, αλλά και τη συμμετοχή σε δράσεις πρόληψης, που θα συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση των δεικτών υγείας του πληθυσμού της χώρας.

Οι βασικές αλλαγές που εισάγονται με το σχέδιο νόμου, είναι οι εξής:

1. Η αύξηση του πληθυσμού των Προσωπικών Γιατρών.
2. Η θέσπιση οικονομικού κινήτρου προσέλκυσης 30.000 ευρώ καθαρά σε νέους γιατρούς
3. Καταργείται το σύστημα αντικινήτρων.
4. Ξεκινά η πρώτη φάση της δωρεάν πρόσβασης 530.000 παιδιών (0-16 ετών) σε Προσωπικό Παιδίατρο.
5. Καθιερώνεται ένα αποτελεσματικό σύστημα δεικτών απόδοσης των προσωπικών ιατρών.
6. Ιδρύονται επτά Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, ένα σε κάθε Ιατρική Σχολή/Τμήμα της χώρας, όπου θα υπηρετούν μέλη ΔΕΠ με επίκεντρο:

• την παροχή υπηρεσιών Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας στους πολίτες,
• την εκπαίδευση ιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,
• την έρευνα,
• την ανάπτυξη προγραμμάτων με στόχο την προαγωγή υγείας της κοινότητας και
• την παροχή υπηρεσιών τηλεϊατρικής.

Τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας θα είναι εφοδιασμένα και με σταθμούς τηλεϊατρικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρευνα: Χιλιάδες οι χημικές ουσίες που μπαίνουν στο ανθρώπινο σώμα από τις συσκευασίες τροφίμων

Φαρμακαποθηκάριοι για απάτη στον ΕΟΠΥΥ: Σημαντικό να εκτοπίζονται παραβατικές συμπεριφορές

Πότε αναμένεται να ξεκινήσουν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider