Το λιγότερο ανησυχητική είναι η επιβάρυνση που υφίσταται το ανθρώπινο σώμα από τις χημικές ουσίες που περιέχουν οι συσκευασίες τροφίμων.
Σύμφωνα με νέα μελέτη που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, από τις 14.000 περίπου γνωστές χημικές ουσίες στις συσκευασίες τροφίμων, 3.601 - ή περίπου το 25% - έχουν βρεθεί στο ανθρώπινο σώμα, είτε σε δείγματα αίματος, μαλλιών ή μητρικού γάλακτος.
Όπως αναφέρουν οι Ελβετοί ερευνητές, οι χημικές αυτές ουσίες περιλαμβάνουν μέταλλα, πτητικές οργανικές ενώσεις (Volatile organic compounds ή VOC), υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS), φθαλικές ενώσεις και πολλές άλλες που είναι γνωστό ότι διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα και προκαλούν καρκίνο ή άλλες ασθένειες, όπως αναφέρει η Washington Post.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology, δεν εξέτασε άμεσα τη σχέση με αυτές τις ασθένειες. Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι ο κατάλογος των χημικών μπορεί να βοηθήσει στη μελλοντική έρευνα για τους κινδύνους για την υγεία.
«Υπάρχουν γνωστές επικίνδυνες χημικές ουσίες που είναι γνωστό ότι συνδέονται με δυσμενή αποτελέσματα για την ανθρώπινη υγεία», δήλωσε η Τζέιν Μάνκε, ανώτατη επιστημονικός σύμβουλος του Φόρουμ Συσκευασίας Τροφίμων και μία από τους συγγραφείς της εργασίας. «Και αυτά τα χημικά "ξεπλένονται" από τη συσκευασία» αναφέρει.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια ότι οι χημικές ουσίες μπορούν να χυθούν από τη συσκευασία των τροφίμων στο ίδιο το φαγητό. Πόσες χημικές ουσίες — και σε ποιες ποσότητες — εξαρτάται από τον τύπο της συσκευασίας και τον τύπο του τροφίμου.
Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν την ταχύτερη έκπλυση χημικών ουσιών στα τρόφιμα, γι' αυτό οι επιστήμονες συνιστούν να αποφεύγεται ο φούρνος μικροκυμάτων στα δοχεία. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή υψηλή οξύτητα τείνουν επίσης να απορροφούν περισσότερες χημικές ουσίες από τη συσκευασία τους, όπως και τα τρόφιμα που είναι τοποθετημένα σε μικρότερα δοχεία - όσο πιο στενό το δοχείο, τόσο περισσότερη επαφή έχει με το φαγητό μέσα.
Για να διεξαγάγουν την ανάλυσή τους, οι επιστήμονες έκαναν μια απογραφή των χημικών ουσιών που είναι γνωστό ότι βρίσκονται σε συσκευασίες τροφίμων ή εξοπλισμό επεξεργασίας τροφίμων και στη συνέχεια έψαξαν σε παγκόσμιες βάσεις δεδομένων ιστών για στοιχεία ότι οι χημικές ουσίες είχαν βρεθεί στο ανθρώπινο σώμα.
Οι περισσότερες από τις χημικές ουσίες που εκπλένονται από τις συσκευασίες τροφίμων προέρχονται από πλαστικά, αλλά όχι όλες. «Πιθανώς το χειρότερο είναι το ανακυκλωμένο χαρτί και χαρτόνι», τόνισε η Μάνκε.