Η ανθεκτικότητα, η καινοτομία και η στρατηγική ευελιξία ήταν οι κεντρικοί άξονες της συζήτησης, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, στους Δελφούς, που διεξάγεται από τις 9 έως τις 12 Απριλίου.
Ο κ. Γιώργος Μαργώνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, δήλωσε αισιόδοξος για την ανθεκτικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, σημειώνοντας πως μέσα από πολλαπλές κρίσεις, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας άντεξαν και συνέχισαν να επενδύουν, ακόμη και σε αντίξοες συνθήκες. Υπογράμμισε τη σημασία του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, συνδυασμένου με την αναγκαία προσαρμοστικότητα, και αναφέρθηκε στη μετάβαση της Παπαστράτος σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, ενισχύοντας τις εξαγωγές της υλοποιώντας το όραμα της Philip Morris International για διάθεση καινοτόμων, εναλλακτικών προϊόντων καπνού και νικοτίνης. Επιπλέον, τόνισε πως η βιομηχανία αποτελεί κρίσιμο πολλαπλασιαστή της οικονομίας, προσφέροντας ποιοτικές θέσεις εργασίας. Όπως σημείωσε, η Παπαστράτος στοχεύει στη δημιουργία του «εργοστασίου του μέλλοντος», αξιοποιώντας big data και ψηφιακά εργαλεία για την ενίσχυση της παραγωγικότητας - όχι για την αντικατάσταση ανθρώπων, αλλά για τη δημιουργία μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας στη δουλειά τους. Αναφερόμενος στη σημασία οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο νέο περιβάλλον στο οποίο καλούνται να κινηθούν οι ηγέτες σήμερα, ο κ. Μαργώνης επισήμανε ότι απαιτεί χρόνο, συνέπεια, σταθερότητα και διαφάνεια. Κλείνοντας τόνισε ότι «ο καθένας μας πρέπει να είναι χρήσιμος για τους ανθρώπους - πελάτες, συνεργάτες, εργαζομένους».

Ο Δημήτρης Μαλάμος, CEO του Thrace Group, τόνισε ότι, «ανθεκτικότητα σημαίνει διορατικότητα, να μπορείς να βλέπεις τι έρχεται, να κινείσαι γρήγορα και με σχέδιο, και να μη μένεις αδρανής περιμένοντας να “περάσει η μπόρα”. Σημαίνει να εξελίσσεσαι μέσα από την πρόκληση. Είναι ο συνδυασμός καινοτομίας, βιώσιμων πρακτικών και ευελιξίας στη λήψη αποφάσεων, που σου επιτρέπει να δημιουργείς αξία μέσα στην αλλαγή, για τους πελάτες, τους ανθρώπους σου και την κοινωνία. Πάνω από όλα είναι μια βαθιά εμπεδωμένη κουλτούρα ευελιξίας, ανάπτυξης και καινοτομίας.
Στη Thrace Group, παρότι είμαστε ένας ελληνικός όμιλος με μεγάλο τοπικο αντίκτυπο λειτουργούμε με τη δυναμική ενός παγκόσμιου παίκτη: με παρουσία σε 9 χώρες, 14 εταιρείες, 28 τεχνολογίες παραγωγής και δίκτυο πωλήσεων σε περισσότερες από 80 χώρες, με πάνω από 2.000 εργαζομένους παγκοσμίως. Παρ’ όλα αυτά, η βάση μας, η Ελλάδα, παραμένει το θεμέλιο και η δύναμη της ανθεκτικότητας, της καινοτομίας και της κοινωνικής υπευθυνότητας που μας χαρακτηρίζει και σημαντικό ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα».
Ο Βασίλειος Χατζήκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens Ελλάδος, ανέδειξε την καινοτομία ως θεμελιώδη πυλώνα επιχειρηματικής ανθεκτικότητας. «Η Siemens υπάρχει 187 χρόνια παγκοσμίως και 125 χρόνια στην Ελλάδα, επειδή έχει ενσωματώσει το growth mindset στον πυρήνα της λειτουργίας της», τόνισε, αναφερόμενος στον συνεχή μετασχηματισμό της εταιρείας προς ένα μοντέλο που εστιάζει στο λογισμικό και την τεχνολογία, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή καινοτομία και κορυφαία θέση στις κατοχυρωμένες πατέντες.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη στρατηγική συνεργασία της Siemens με τη Microsoft για την ανάπτυξη του Industrial Copilot, μιας καινοτόμου πλατφόρμας βασισμένης στην τεχνητή νοημοσύνη, που ενισχύει τη συνεργασία ανθρώπου και μηχανής σε πραγματικό χρόνο. «Το interaction μεταξύ ανθρώπου και μηχανής γίνεται πλέον κρίσιμο», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι ενώ οι μεγάλες βιομηχανίες έχουν ήδη ενσωματώσει τέτοιες τεχνολογίες, είναι ζήτημα χρόνου να τις υιοθετήσουν και οι μικρότερες επιχειρήσεις. Ο κ. Χατζήκος αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα Siemens Accelerator, μέσω του οποίου η εταιρεία στηρίζει ενεργά τις ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να αναπτύξουν τα δικά τους τεχνολογικά εργαλεία και να ενισχύσουν τη διεθνή τους ανταγωνιστικότητα. «Ο καθένας μας είναι ένας ηγέτης στη δουλειά του και έχει τη δυνατότητα να δώσει την υπεραξία του», κατέληξε χαρακτηριστικά.
Τη συζήτηση συντόνισε η Αναστασία Παρετζόγλου, Executive Chair του Fortune Greece, FORWARD MEDIA.