Απειλητικές διαστάσεις αποκτά το selloff στα ομόλογα των ΗΠΑ καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αποσύρονται από τα αμερικανικά assets μετά τον δασμολογικό πόλεμο που κήρυξε ο Ντόλαντ Τραμπ σε σημαντικούς εμπορικούς εταίρους της χώρας του, στέλνοντας τις αποδόσεις των τίτλων στην Ουάσιγκτον σε τροχιά για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τη δεκαετία του 1980.
Οι επενδυτές φοβούνται πως η ασκούμενη εμπορική πολιτική του Λευκού Οίκου θα προκαλέσει άλλο ένα πλήγμα στην αμερικανική οικονομία, καθώς η Fed διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια και αυξημένο το κόστος δανεισμού, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι φωνές που την καλούν για κίνηση, ενώ θέτει επίσης εν αμφιβόλω το στάτους των ομολόγων ως το πιο ασφαλές καταφύγιο στον κόσμο, ακόμη και περισσότερο από τον χρυσό.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου - που αποτελούν σημείο αναφοράς - σκαρφάλωσε έως και 16 μονάδες βάσης σε σχεδόν 4,6% την Παρασκευή, αύξηση πάνω από μισή ποσοστιαία μονάδα από το τέλος της περασμένης εβδομάδας. Η πενθήμερη άνοδος, εάν διατηρηθεί, θα ξεπεράσει ακόμη και την διάρκεια του χάους της οικονομικής κρίσης του 2008, αποτελώντας υψηλό από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Το selloff αυτής της εβδομάδας τροφοδότησε εικασίες για εκρήξεις σε συναλλαγές αντιστάθμισης κινδύνου (hedge fund) ή έξοδο ξένων επενδυτών από τα ομόλογα ενώ παράλληλα, οι μαζικές πωλήσεις ομολόγων συνοδεύονται από την αποδυνάμωση του δολαρίου, με το αμερικανικό νόμισμα την τρέχουσα εβδομάδα να σημειώνει τη μεγαλύτερη «βουτιά» του από το 2022.
«Το ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι αγορές είναι η απώλεια εμπιστοσύνης στην πολιτική των ΗΠΑ», δήλωσε η Κάθι Τζόουνς, επικεφαλής αναλύτρια στην Charles Schwab. «Οι απότομες αλλαγές στη δασμολογική πολιτική έχουν προκαλέσει συναλλαγές με μόχλευση, οδηγώντας τους αγοραστές στο περιθώριο» πρόσθεσε. «Για μένα, αυτό μοιάζει με αποχή αγοραστών», εκτιμά ο Άντζελο Μανωλάτος, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της Wells Fargo. «Η ρευστότητα ήταν πολύ προκλητική» συμπλήρωσε.