«Τυφώνας» σαρώνει την αμερικανική αγορά κρατικών ομολόγων, αξίας 29 τρισ. δολαρίων, με τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων τίτλων να συνεχίζουν το ανοδικό σερί, σε μία εξέλιξη που αρχίζει να υπονομεύει την εμπιστοσύνη στο πιο ασφαλές ενεργητικό του πλανήτη, αμερικανικά κρατικά ομόλογα και δολάριο.
Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές επανατοποθετούνται μακριά από το αμερικανικό ενεργητικό, αλλάζοντας ουσιαστικά τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό και οικονομικό χάρτη, αφού η νέα πραγματικότητα υπαγορεύει την ανακατεύθυνση κεφαλαίων αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων και ταυτόχρονα την αποδυνάμωση του ρόλου του αμερικανικού νομίσματος στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι.
Η οπισθοχώρηση του Αμερικανού προέδρου στους δασμούς έστειλε στους επενδυτές σαφές μήνυμα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είδε έναν σοβαρό συστημικό κίνδυνο για το πιο ασφαλές ενεργητικό στον πλανήτη που θεωρείται σημείο αναφοράς αφού καθορίζει την τιμή σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες ενεργητικού, από μετοχές έως κρατικά ομόλογα σε ολόκληρο τον κόσμο και τα collateral για δάνεια ύψους πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων ημερησίως.
Επίσης, εάν η αμερικανική κυβέρνηση δεν σκοπεύει πια να στηρίξει το δολάριο, είναι ώρα να κοιτάξουν αλλού, είναι το μήνυμα που παίρνουν οι επενδυτές.
Επίσης, αποτελεί παράδοξο το γεγονός ότι με την πτώση των αμερικανικών κρατικών ομολόγων συμπορεύονται οι μετοχές και το δολάριο. Ενώ από τις 2 Απριλίου, οι μετοχές στη Wall Street έχουν υποχωρήσει 7%, η απόδοση των αμερικανικών 30ετών κρατικών ομολόγων έχει ενισχυθεί περισσότερο από 40 μονάδες βάσης – είναι η πέμπτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο από τη δεκαετία του 1970.
Και όπως αναφέρουν αναλυτές στο Bloomberg, τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα συμπεριφέρονται ως ριψοκίνδυνο ενεργητικό, ως χρέος αναδυόμενης αγοράς.
Γιατί πέφτουν ομόλογα - δολάριο
Η πτώση των τιμών συνεχίστηκε σήμερα Παρασκευή, με την απόδοση του 10ετούς να ενισχύεται 10 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, στο 4,54%. Το αμερικανικό κρατικό χρέος απώλεσε περισσότερο από 2% αυτή την εβδομάδα, στη μεγαλύτερη πτώση από το Σεπτέμβριο του 2019, όταν η κρίση ρευστότητας έπληξε την αγορά repos.
Οι ρευστοποιήσεις αυτής της εβδομάδας πυροδότησαν επίσης φημολογίες σχετικά με τον ρόλο αντισταθμιστικών ταμείων ή την έξοδο ξένων επενδυτών από τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.
«Το ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι αγορές είναι η απώλεια εμπιστοσύνης στην πολιτική των ΗΠΑ», δήλωσε στο Bloomberg η Κάθι Τζόουνς, επικεφαλής στρατηγικής σταθερού εισοδήματος στην Charles Schwab. «Οι απότομες αλλαγές στη δασμολογική πολιτική έχουν προκαλέσει ακύρωση συναλλαγών με μόχλευση οδηγώντας τους αγοραστές στο περιθώριο». Η έξοδος από αμερικανικά ομόλογα μπορεί να συνεχιστεί για περισσότερο, είπε η Τζόουνς, η οποία βλέπει σαφή στροφή των επενδυτών προς την Ευρώπη, κάτι που αποτυπώνεται άλλωστε στη μεγάλη άνοδο του ευρώ, που ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά σήμερα το 1,13 έναντι του δολαρίου.
Ενώ όμως το επιτόκιο του 10ετούς χρέους των ΗΠΑ αυξήθηκε πάνω από 40 μονάδες βάσης, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι γερμανικές αποδόσεις παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες την εβδομάδα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ των γερμανικών και αμερικανικών κρατικών ομολόγων τουλάχιστον από το 1989, σύμφωνα με το Bloomberg.
Aντίστοιχα, η απόδοση στο αμερικανικό 30ετές ομόλογο πλησίασε το 4,96% μετά από σύντομη άνοδο πάνω από το 5% μέσα στην εβδομάδα για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο. Αυτό σημαίνει ότι η απόδοση του 30ετούς έχει σκαρφαλώσει περίπου 50 μονάδες βάσης από την περασμένη Παρασκευή.
Οι αγορές προεξοφλούν τώρα το ενδεχόμενο η Fed να πραγματοποιήσει μειώσεις επιτοκίων τουλάχιστον τρεις φορές έως το τέλος του έτους, με πιθανότητα τέταρτης.
Ο ρόλος της Κίνας
Η προσοχή όλων είναι φυσικό να εστιάζεται στην Κίνα, καθώς διακρατεί ομόλογα αξίας 761 δισ. δολαρίων.
Ορισμένοι έφτασαν στο σημείο να υποδηλώνουν - χωρίς αδιάσειστα στοιχεία - ότι οι πωλήσεις από το Πεκίνο μπορεί να ενέτειναν τη μεγαλύτερη από την πανδημία του κορωνοϊού αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και την συνεπακόλουθη αστάθεια. Άλλοι συζητούν εάν η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει ως «εμπορικό εργαλείο» το αμερικανικό χρέος που διακρατεί ως απάντηση στους πιο υψηλούς αμερικανικούς δασμούς εδώ και έναν αιώνα.
«Η Κίνα μπορεί να πωλεί ομόλογα ως αντίποινα», έγραψε στο Bloomberg ο Aτάρου Οκουμούρα, υπεύθυνος στρατηγικής επιτοκίων στην SMBC Nikko Securities στο Τόκιο. Σε αυτή την περίπτωση, η Κίνα έχει ένα κίνητρο να δείξει ότι «δεν θα διστάσει να προκαλέσει αναταραχή στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά προκειμένου να βελτιώσει τη διαπραγματευτική της δύναμη έναντι των ΗΠΑ».
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωσε τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο αυτή την εβδομάδα, επιβάλλοντας σημαντικούς δασμούς στις παγκόσμιες εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένου δασμού 145% σε όλα τα προϊόντα από την Κίνα.
Στρατηγικοί αναλυτές επικαλούνται συχνά το απόθεμα των ομολόγων της χώρας ως ένα πιθανό σημείο μόχλευσης κατά των ΗΠΑ - ακόμα κι αν οι επιθετικές πωλήσεις θα μπορούσαν να έχουν μεγάλο κόστος για την ίδια την Κίνα, μειώνοντας την αξία των συναλλαγματικών της διαθεσίμων.
Ομάδα αναλυτών της Goldman Sachs Group υπέθεσε ότι η πώληση περιουσιακών στοιχείων που βασίζονται σε δολάρια θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική λύση για την Κίνα, ενώ ο Eντ Γιαρντένι, ιδρυτής της Yardeni Research, είπε ότι οι επενδυτές ομολόγων μπορεί να αρχίσουν να ανησυχούν ότι το Πεκίνο και άλλες χώρες θα μπορούσαν να αρχίσουν να ξεφορτώνουν τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Οικονομολόγοι της Citigroup έγραψαν επίσης ότι είχαν λάβει πολλές ερωτήσεις πελατών σχετικά με το εάν η Κίνα θα πωλούσε τις συμμετοχές της.
Θολό το τοπίο
Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ξένος κάτοχος ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, μετά την Ιαπωνία. Ωστόσο, η εικόνα γίνεται πιο θολή από το γεγονός ότι οι συμμετοχές που ανήκουν σε χώρες όπως το Βέλγιο πιθανόν να συνδέονται με λογαριασμούς στην Κίνα.
Ενώ οι κινεζικές αρχές θα δημοσιεύσουν τα στοιχεία των συναλλαγματικών αποθεματικών Απριλίου στις 7 Μαΐου, οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 30 Μαΐου για να δουν μια πραγματική αλλαγή στους τίτλους που διακρατώνται στα αποθεματικά. Μια σαφέστερη ένδειξη μπορεί να δοθεί από τα δεδομένα ροής χαρτοφυλακίου της κυβέρνησης των ΗΠΑ που αναμένεται στις 18 Ιουνίου, πράγμα που σημαίνει ότι επί του παρόντος, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν ορισμένες από τις διακρατήσεις των ομολόγων της Κίνας έχουν πωληθεί.
Αναλυτές της JPMorgan Chase & Co. υπολόγισαν ότι κάθε μείωση 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις επίσημες ξένες διακρατήσεις αμερικανικών ομολόγων θα ωθούσε την απόδοση των πενταετών υψηλότερα κατά περίπου 33 μονάδες βάσης.
Ο Κρίστοφερ Γουντ, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής μετοχικού κεφαλαίου στην Jefferies, αμφιβάλλει ότι το Πεκίνο πωλεί αμερικανικά κρατικά ομόλογα ως αντίποινα στους δασμούς, διότι μία τέτοια κίνηση θα οδηγούσε σε άνοδο το γιουάν, κάτι που δεν θα ήθελε αυτή τη στιγμή η Κίνα, καθώς στόχος της είναι να κρατήσει τις εξαγωγές της ανταγωνιστικές.