Καρκίνος παχέος εντέρου: 1.144 θετικά self test στο 1ο δεκαήμερο των δωρεάν ελέγχων

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Καρκίνος παχέος εντέρου: 1.144 θετικά self test στο 1ο δεκαήμερο των δωρεάν ελέγχων
Δυναμική είναι η συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου που «τρέχει» από το υπουργείο Υγείας.

Δυναμική είναι η συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου που «τρέχει» από το υπουργείο Υγείας.

Στο πλαίσιο της δράσης, η οποία αφορά σε γυναίκες και άνδρες, ηλικίας 50-69 ετών που διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι, έχουν εκδοθεί παραπεμπτικά για 1.461.560 δικαιούχους.

Ήδη μέσα στο πρώτο δεκαήμερο έχουν διατεθεί μέσω των συμβεβλημένων φαρμακείων πάνω από 134.000 δωρεάν ΚΙΤ αυτοεξέτασης (self-tests), με τον αριθμό των ωφελούμενων να φτάνει τους 133.551.

Συνολικά, έως την Κυριακή (20.10.24), είχαν καταχωρηθεί 14.512 αποτελέσματα, εκ των οποίων τα 1.144 (7,9%) ήταν θετικά, 12.679 ήταν αρνητικά και 689 ήταν άκυρα, τα οποία αναμένεται να επαναληφθούν.

Σημειώνεται ότι τα θετικά αποτελέσματα δεν υποδεικνύουν απαραίτητα κακοήθεια, καθώς το τεστ ανιχνεύει την παρουσία αίματος στα κόπρανα και όχι την παρουσία καρκίνου. Ένα θετικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι κάποια μικρογραμμάρια αιμοσφαιρίνης (πρωτεΐνη που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια) βρέθηκαν στα κόπρανα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ανιχνεύεται αίμα στα κόπρανα και οι περισσότεροι από αυτούς δεν σχετίζονται με τον καρκίνο.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, ωστόσο, οι πολίτες καθοδηγούνται για περαιτέρω κλινική αξιολόγηση από γαστρεντερολόγο, ο οποίος αποφασίζει αν ο πολίτης απαιτείται να υποβληθεί σε κολονοσκόπηση, εξέταση που παρέχεται επίσης δωρεάν.

Ο καρκίνος παχέος εντέρου βρίσκεται στα 3 συχνότερα νεοπλάσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (EU Science Hub, δεδομένα Οκτωβρίου 2023) μαζί με τον καρκίνο του μαστού (1ος σε συχνότητα) και τον καρκίνο του προστάτη (3ος σε συχνότητα) και αποτελεί τον 2ο πιο θανατηφόρο καρκίνο.

Εντούτοις, μπορεί να προληφθεί στο 90% των περιπτώσεων με τη διενέργεια ελάχιστα επεμβατικών ή μη επεμβατικών εξετάσεων για τον εντοπισμό μιας αλλοίωσης σε προκαρκινικό στάδιο (πολύποδας) ή ενός καρκίνου σε αρχόμενο ή πιο προχωρημένο στάδιο και τη θεραπευτική του αντιμετώπιση. Έτσι, η πρόγνωση του ασθενούς είναι καλύτερη και οι πιθανότητες ίασης ιδιαίτερα αυξημένες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider