Την απόφασή του για προσωρινή απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησης για 101 φάρμακα (δείτε τη λίστα εδώ), ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) την Τετάρτη (13/11).
Η απόφαση ελήφθη μετά από αξιολόγηση των στοιχείων επάρκειας των εν λόγω φαρμάκων στην αγορά για διάστημα 3 μηνών. Τέθηκε σε ισχύ την 13η Νοεμβρίου 2024 και θα ισχύσει για 3 μήνες, έως τις 13 Φεβρουαρίου 2025.
Η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα μετά από έγκριση του ΕΟΦ για έκτακτη εισαγωγή ή με απόφαση κατ’ εξαίρεση κυκλοφορίας με ξενόγλωσση επισήμανση.
Σε κάθε περίπτωση, η διάθεση φαρμάκων στους ασθενείς στην Ελλάδα κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης σύμφωνα με τη ζήτηση και τη νόμιμη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη.
Η νέα λίστα απαγόρευσης του ΕΟΦ είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Είναι ενδεικτικό ότι τον Οκτώβριο του 2023 η εν λόγω λίστα περιλάμβανε περί τα 270 φαρμακευτικά σκευάσματα.
Στο θέμα αναφέρθηκε πρόσφατα και ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ, με τίτλο «Pharmacy 4.0: Hub Ψηφιακής Υγείας & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας», που συνδιοργανώθηκε από τον Όμιλο ΠΕΙΦΑΣΥΝ, τον ΣΥ.ΦΑ. Θράκης και τον ΣΥΦΑΝΟΠΠΕ. Μιλώντας για τα νέα ψηφιακά εργαλεία και τις δυνατότητες που αυτά δίνουν, τόνισε πως μέσω των σχετικών παρεμβάσεων η χώρα μας έχει πετύχει να μειώσει τις ελλείψεις φαρμάκων, ενώ παράλληλα έχουν μειωθεί σημαντικά και οι περιορισμοί στις παράλληλες εξαγωγές. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η λίστα με τις απαγορεύσεις έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες στο μισό, ενώ παράλληλα δεν αντιμετωπίζουμε έξαρση των ελλείψεων.
Ενημέρωση των προγραμμάτων στα φαρμακεία
Ακολουθώντας τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας περί υποχρεωτικής διάθεσης με ιατρική συνταγή των φαρμακευτικών σκευασμάτων που συμπεριλαμβάνονται στην εκάστοτε ισχύουσα λίστα του ΕΟΦ περί απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) απέστειλε τη νέα λίστα στα μέλη του, καλώντας τα να παραμετροποιήσουν τα προγράμματα τους, ούτως ώστε κατά την πιθανή διαδικασία χορήγηση σκευάσματος που εντάσσεται στη εν λόγω λίστα εκτός της εκτέλεσης ηλεκτρονικής συνταγής (π.χ. με την προσκόμιση χειρόγραφης συνταγής), να εμφανίζεται αυτόματα στην οθόνη εργασίας του ενημερωτικό μήνυμα , ότι «πρόκειται για φαρμακευτικό σκεύασμα ενταγμένο στη λίστα φαρμάκων του ΕΟΦ περί απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης και χορηγείται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονική συνταγή».
Τι λέει η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, η διάθεση από τα φαρμακεία των φαρμακευτικών προϊόντων που συμπεριλαμβάνονται στην εκάστοτε ισχύουσα λίστα φαρμάκων του ΕΟΦ περί απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης, επιτρέπεται μόνο εφόσον αυτά έχουν συνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά.
Χειρόγραφη συνταγογράφηση των παραπάνω φαρμακευτικών προϊόντων γίνεται μόνο στις εξής περιπτώσεις:
• Ασφαλισμένων φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
• Πολιτών (τουριστών) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και Ευρωπαίων πολιτών που δεν κατέχουν Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας)
• Μεταναστών, που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ
Σε κάθε περίπτωση από τις παραπάνω, η χειρόγραφη συνταγή, θα καταχωρείται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από το φαρμακείο στο οποίο εκτελείται, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΗΔΙΚΑ και θα πρέπει να πληροί τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των σκευασμάτων που συμπεριλαμβάνονται στην εκάστοτε ισχύουσα λίστα «απαγόρευσης» του ΕΟΦ .