Ένα νέο τοπίο επιχειρείται να διαμορφωθεί στις εφημερίες των νοσοκομείων, προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος αναμονής και να βελτιωθεί η εμπειρία των ασθενών. Τις αλλαγές που προωθούνται στην κατεύθυνση αυτή παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να ελεγχθεί το «ταξίδι» των ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), θα εφαρμοστεί ένα σύστημα που θα παρέχει ιχνηλάτηση της διαδρομής του ασθενή στα διάφορα τμήματα των ΤΕΠ, έτσι ώστε να μπορούν να συλλεχθούν στοιχεία σε «Πραγματικό Χρόνο» σχετικά με τον χρόνου αναμονής στα Τ.Ε.Π. και να μπορούν να γίνονται διορθωτικές παρεμβάσεις.
Η πιλοτική εφαρμογή θα ξεκινήσει από σε 4 νοσοκομεία της Αττικής, το Ιπποκράτειο, το Λαϊκό, τον Ευαγγελισμό και το Κωνσταντοπούλειο, ενώ μέχρι τις αρχές του 2026 το σύστημα θα έχει τεθεί σε ευρεία εφαρμογή.
Δείτε επίσης: Γεωργιάδης: Νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικών ραντεβού για ιατρικές υπηρεσίες
«Στόχος των παρεμβάσεων είναι να βλέπει σχετικά γρήγορα ο γιατρός τον ασθενή, να κατευθύνει για τις εξετάσεις ,να γίνονται γρήγορα οι εξετάσεις και να δίνονται τα αποτελέσματα. Να μειωθεί το διάστημα μεταξύ της άφιξης και της λήψης των αποτελεσμάτων, σε περιπατητικούς ασθενείς» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.
Όπως εξήγησε, δεν υπάρχουν αξιόπιστα δεδομένα για το μέσο χρόνο αναμονής στην εφημερία στην Ελλάδα. Υπάρχει σχετικά μεγάλο εύρος, ωστόσο, εκτιμάται στις 8-10 ώρες σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής. Στις χώρες της Β. Ευρώπης ο μέσος χώρος αναμονής είναι 4,5 ώρες. Στόχος είναι να πλησιάσουμε στις 5 ώρες.
Θεμιστοκλέους: Οι 7 άξονες των αλλαγών
Στις αλλαγές στις εφημερίες αναφέρθηκε αναλυτικά ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας ότι το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, καθώς στα νοσοκομεία της Αττικής μοιράζονται καθημερινά 2.000-2.200 ασθενείς.
Οι αλλαγές θα είναι σταδιακές σε 7 άξονες και θα εφαρμοστούν σε βάθος έτους:
- Οργανωτικές αλλαγές
- Ενίσχυση με προσωπικό στα ΤΕΠ Αττικής
- Κτηριακές ανακαινίσεις
- Ενίσχυση Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού
- Πρόγραμμα με Ερυθρό Σταυρό
- Νομοθετικές παρεμβάσεις
- Ψηφιακή Αναβάθμιση
Μέχρι τώρα, οι τροποποιήσεις στην εφημερία που εφαρμόστηκαν από την 1η Νοεμβρίου, έφεραν σε γενικές γραμμές σημαντική βελτίωση με μείωση της κίνησης. Ωστόσο, υπήρξε επιδείνωση σε τρία νοσοκομεία, το «Γεννηματάς», το «Ιπποκράτειο» και το «Λαϊκό». Έχουν γίνει κάποιες διορθωτικές κινήσεις και αναμένονται τα αποτελέσματα
Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων, θα υπάρχει κέντρο για τον συντονισμό των περιστατικών, κυρίως αυτών που καταφθάνουν μέσω ΕΚΑΒ, ενώ παράλληλα, σε εξέλιξη είναι τα Έργα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).
O κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε με στόχο τη βελτίωση της εφημερίας, προχωρούν θεσμικές παρεμβάσεις, όπως το νομοσχέδιο Τραύματος (σε διαβούλευση), το Καθηκοντολόγιο ΤΕΠ (εντός τριμήνου) και η δημιουργία ειδικότητας ΤΕΠ (εντός εξαμήνου).
Παράλληλα, 229 νοσηλεύτριες και 233 άτομα λοιπού προσωπικού αναμένεται να προσληφθούν έως το τέλος του μήνα, 19 ιατροί ΤΕΠ θα προσληφθούν στην 1η ΥΠΕ τον Φεβρουάριο και 18 ιατροί στα ΤΕΠ της 2ης ΥΠΕ τον Απρίλιο.
Στην ίδια κατεύθυνση 25 ένστολοι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού θα πλαισιώνουν εφημερίες μεγάλων νοσοκομείων, προκειμένου να καθοδηγούν τους ασθενείς. «25 ένστολα στελέχη του Ερυθρού Σταυρού θα κάνουν την καθοδήγηση στην εφημερία περισσότερο ανθρώπινη. Θέλουμε να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας άνεση σε μία κατάσταση που εξ ορισμού δεν είναι άνετη. Οι άνθρωποι που θα περιμένουν να έχουν κατά το δυνατόν τις καλύτερες συνθήκες», σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Επιπλέον, ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης θα συνδράμει στη διαλογή των περιστατικών. Ένα σύστημα ΑΙ έχει ήδη εφαρμοστεί στο ΓΝ Νίκαιας. Πρόκειται για τεχνολογία που ανέπτυξαν γιατροί, ενώ ένα αντίστοιχο της Amazon θα εφαρμοστεί στο ΓΝΑ ιπποκράτειο και το ΓΝΑ Ελπίς.
Αγαπηδάκη: Συμμετοχή 9 κέντρων υγείας στην εφημέρευση της Αττικής
Στην ενίσχυση των εφημεριών των νοσοκομείων μέσω των Κέντρων Υγείας αναφέρθηκε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Σκοπός είναι να αυξηθεί η προσέλευση σε Κέντρα Υγείας, για περιστατικά που μπορούν να αντιμετωπιστούν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, ούτως ώστε να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των πολιτών και στα νοσοκομεία.
«Το Κέντρο Υγείας του Κερατσινίου είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα, το οποίο αναλαμβάνει περίπου 350 περιστατικά από την εφημερία του Νοσοκομείου Νίκαιας», τόνισε η κ. Αγαπηδάκη.
Τα Κέντρα Υγείας θα μπουν σταδιακά στις εφημερίες των νοσοκομείων και θα ενισχυθούν με 50 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού (γιατρούς και νοσηλευτές).
Στην 1 ΥΠΕ θα μπουν στη μάχη της εφημερίας τα Κέντρα Υγείας: Αλεξάνδρας (είναι ήδη), Καλλιθέας (8 το πρωί με 10 το βράδυ), Αμαρουσίου (8 πρωί με 10 το βράδυ), Ραφήνας (24 ώρες).
Στη 2η ΥΠΕ: Βάρης (24 ώρες), Μεγάρων (24 ώρες), Ελευσίνας (24 ώρες), Περιστερίου (7 το πρωί με 9 το βράδυ), Κερατσινίου (7 το πρωί με 9 το βράδυ).