Διαγνωστικές εξετάσεις: Σε ποιες αναμένεται αύξηση των τιμών - Έρχονται νέοι «κόφτες»

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Διαγνωστικές εξετάσεις: Σε ποιες αναμένεται αύξηση των τιμών - Έρχονται νέοι «κόφτες»
Νέες επιβαρύνσεις για τους ασφαλισμένους. «Κόφτες» με βάση τα διαγνωστικά πρωτόκολλα. Τι ειπώθηκε σε συνάντηση των παρόχων με τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Νέες επιβαρύνσεις αναμένεται να επωμιστούν οι ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) κατά τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων clawback (περικοπές λόγω υπέρβασης του προκαθορισμένου προϋπολογισμού για διαγνωστικές εξετάσεις), που απειλούν τη βιωσιμότητα των διαγνωστικών φορέων. Παράλληλα, προβλέπεται ότι θα ενεργοποιηθούν επιπλέον «κόφτες», σε συνάρτηση με τα διαγνωστικά πρωτόκολλα που έχουν ήδη διαμορφωθεί.

Σε πρόσφατη συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο Υπουργός φέρεται να δεσμεύτηκε για την αύξηση του κρατικού τιμολογίου στις απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφία, υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία κά.) μέσα στις προσεχείς εβδομάδες. Παράλληλα, δήλωσε πως στο ίδιο χρονικό διάστημα θα ενεργοποιηθούν οι κόφτες που δεν έχουν τεθεί ακόμη σε εφαρμογή, σε συνδυασμό με τα ήδη διαμορφωμένα πρωτόκολλα που ψηφιοποιούνται από την ΗΔΙΚΑ, προκειμένου να συγκρατηθεί η συνταγογράφηση. Τέλος, σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ, σχεδιάζεται η κατανομή του προϋπολογισμού ανά νομό και ανά υποκατηγορία εξετάσεων.

Ανατιμήσεων συνέχεια

Οι αυξήσεις στις τιμές των απεικονιστικών εξετάσεων, εφόσον τεθούν σε ισχύ, θα αποτελέσουν τη δεύτερη ανατίμηση εντός του έτους στο διαγνωστικό τομέα, καθώς ήδη από την 1η Φεβρουαρίου ισχύουν νέες αυξημένες τιμές στις μικροβιολογικές εξετάσεις. Πρόκειται για μία αύξηση της τάξης του 30%, η οποία καλύπτεται από την αντίστοιχη αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, που διαμορφώνεται σε ποσοστό 4,5% επί της αρχικής τιμής.

Οι ανατιμήσεις αυτές αποτελούν ουσιαστικά την πρώτη αναπροσαρμογή στο κρατικό τιμολόγιο των διαγνωστικών εξετάσεων από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν και είχαν καθοριστεί με Προεδρικό Διάταγμα. Παράλληλα, ικανοποιούν σχετικό αίτημα των ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ, οι οποίοι πρότειναν την επέκταση των αυξήσεων και σε άλλες κατηγορίες εξετάσεων.

Σε δυσμενή θέση ο διαγνωστικός τομέας

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των φορέων ΠΦΥ υπογράμμισαν τη δυσμενή θέση στην οποία βρίσκονται οι εργαστηριακοί και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, τα διαγνωστικά εργαστήρια και τα πολυϊατρεία και επισημάνθηκε η ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την αποτροπή του κινδύνου που απειλεί την επιβίωσή τους.

Ωστόσο, αναγνωρίστηκε ότι προγράμματα όπως το «Δοξιάδης» και το «Προλαμβάνω» για τα καρδιαγγειακά νοσήματα διαθέτουν επαρκή χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τον Υπουργό, τα προγράμματα αυτά συμβάλλουν στην αύξηση των δεικτών υγείας του πληθυσμού, ενώ ενισχύεται η ρευστότητα των γιατρών και των εργαστηρίων, μειώνοντας ταυτόχρονα το clawback, μέσω της ένταξης πολλών εξετάσεων σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Οι προτάσεις των φορέων για την εξάλειψη του clawback

Το Συντονιστικό Όργανο δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις επαφές του με την πολιτική ηγεσία, προτείνοντας ρεαλιστικές λύσεις με τελικό στόχο την πλήρη κατάργηση του clawback. Τέλος, επισημαίνει ότι οι θέσεις του εξακολουθούν να είναι οι ίδιες με αυτές που είχαν τεθεί από την Ομάδα εργασίας το Φεβρουάριο του 2023, οι οποίες περιλαμβάνουν:

1. Ενίσχυση του Κλειστού Προϋπολογισμού των Διαγνωστικών εξετάσεων. Μεταφορά πόρων από μη εξαντληθέντες κωδικούς, άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και, σε όποιο βαθμό είναι αυτό εφικτό, έμμεση ενίσχυση για όσες Διαγνωστικές εξετάσεις μπορούν να αποζημιωθούν από παράλληλες πηγές χωρίς Rebate και Clawback (π.χ. Προληπτικές εξετάσεις του Προγράμματος Φώφη Γεννηματά, εξετάσεις συνδεόμενες με Post Covid ή Long Covid).

2. Ο ΕΟΠΥΥ και η ΗΔΙΚΑ να συνεργαστούν και να εξασφαλίσουν ότι οι υπάρχοντες περιορισμοί επαναληψιμότητας μιας εξέτασης (αλλά και αρκετοί ακόμη που είναι αναγκαίο να εισαχθούν) να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.

3. Τεκμηριωμένα/παραπεμπτικά εξετάσεων. Να εισαχθούν συνταγογραφικοί κανόνες- φίλτρα που θα δικαιολογούνται από το προφίλ των ασφαλισμένων (όπως αυτό φαίνεται από τον ιατρικό φάκελο ασθενούς) και θα στηρίζονται στην ιατρική ανάγκη που θα γνωματεύει ο θεράπων ιατρός. Το έργο θα αναλάβει ο ΕΟΠΥΥ, το Αυτοτελές Τμήμα Πρωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας και η ΗΔΙΚΑ. Το έργο να ξεκινήσει από τις εξετάσεις που προκαλούν τη μεγαλύτερη δαπάνη.

4. Δημιουργία στο υπουργείο Υγείας Επιτροπής Παρακολούθησης της Δαπάνης για Ιατρική Περίθαλψη, κατά το υπόδειγμα της Επιτροπής Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης.

5. Αναζήτηση, με τη συνεργασία των Επιστημονικών Εταιρειών, εξετάσεων που θα μπορούσαν να αφαιρεθούν από το σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ως μη αναγκαίες (π.χ. εξετάσεις που έχουν αντικατασταθεί από άλλες).

6. Χρήση μοναδικού κωδικού για τον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας ανά παραπεμπτικό.

7. Άμεση εκκίνηση από τον ΕΟΠΥΥ των διαδικασιών για την υλοποίηση του Real Time ελέγχου των διαγνωστικών εξετάσεων.

8. Paperless (χωρίς χαρτιά) υποβολή των παραστατικών των διαγνωστικών εξετάσεων (όπως και των άλλων παροχών υγείας) και κατάργηση της υποβολής του φυσικού αρχείου. Το οικονομικό όφελος που θα προκύψει μπορεί να ενισχύσει τον Κλειστό Προϋπολογισμό των Διαγνωστικών Εξετάσεων.

9. Εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων ως τμήμα των συμβάσεων και της αποζημίωσης των υπηρεσιών υγείας.

10. Καθιέρωση Αμοιβής Ιατρικής Αξιολόγησης και Γνωμάτευσης, για τους Παρόχους Διαγνωστικών Εξετάσεων.

11. Κάθε νέα (ιδιαίτερα αν είναι κοστοβόρα) διαγνωστική εξέταση που θα εισάγεται στην αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ, να συνοδεύεται από οικονομοτεχνική μελέτη και από συνακόλουθη αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού.

12. Επέκταση του Στατιστικού Ελέγχου Συνταγογράφησης θεράποντα ιατρού, με παραμέτρους την ειδικότητα, το ποσοστό συνταγογράφησης ως προς την επισκεψιμότητα και μέση αξία εξετάσεων ανά ΑΜΚΑ ασθενούς και ανά ICD-10 που συνταγογράφησε ο θεράπων ιατρός.

13. Συνυπευθυνότητα κράτους και παρόχων υγείας για το clawback, με προκαθορισμένο όριο 2023, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει το 5%.

14. Υποχρεωτική δημιουργία και υλοποίηση πρωτοκόλλου συνταγογράφησης για κάθε νέα διαγνωστική εξέταση που θα καλύπτεται από τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στην κρίση των πολιτών τα νοσοκομεία: Πώς θα γίνεται η αξιολόγηση μέσω SMS

Νοσοκομεία: Αύξηση 6,8% στις δαπάνες το 2024 - Ρεκόρ στις νοσηλείες

Νοσοκομεία: Σε εξέλιξη η «μεταμόρφωση» των ΤΕΠ- Οι μεγάλες αλλαγές που έρχονται

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider